Om bokselskap.no

bokselskap.no er en ebokportal utviklet av Det norske språk- og litteraturselskap (NSL). Nettstedet vil sikre fremtidige generasjoner tilgang til bevaringsverdig litteratur gjennom et bibliotek av digitaliserte bøker.

Vi publiserer norske tekster som har falt i det fri, dvs. tekster av forfattere som har vært døde i minst 70 år, eller tekster som rettighetshaver har gitt oss lov til å publisere. bokselskap.no tilbyr lesetekster på nett og nedlastbare e-bøker i fire formater (epub, mobi, html og pdf).

Foruten tekstene består nettstedet av forfatterbiografier, periodeomtaler og tekstredegjørelser/innledninger. Målet er å gjøre tekstene tilgjengelige for en moderne leser. Forfatter- og verkspresentasjonene er primært tilrettelagt for skoleelever. Lesere som vil lære mer kan følge lenkene til utdypende artikler i Store norske leksikon/Norsk biografisk leksikon/Wikipedia og til utgiverens innledning/etterskrift til teksten.

» medarbeidere
» publiseringsplan

Samarbeidspartnere

Nasjonalbiblioteket
Universitetet i Oslo
OsloMet (tidl. Høgskolen i Oslo og Akershus)
Bergen Offentlige Bibliotek
Munchmuseet
Henrik Ibsens skrifter
Ludvig Holbergs Skrifter
Norsk visearkiv (fra 1/1-2014 en del av Nasjonalbiblioteket)

Støttespillere

bokselskap.no har mottatt støtte fra Kulturrådet (2010-12, 2013-15, 2016-18, 2019-21, 2022-24), Stiftelsen Fritt Ord (2010) og Anders Jahres Humanitære Stiftelse (2010). Fra januar 2013 samarbeider NSL/bokselskap.no tett med Nasjonalbiblioteket, en viktig del av denne avtalen er at bokselskaps redaktør nå er ansatt ved Nasjonalbiblioteket.

Om opphavsrett og gjenbruk

Generelt gjelder det at du fritt kan bruke materiale fra dette nettstedet til private, ikke-kommersielle formål. All annen bruk skal avtales skriftlig med bokselskap.no/utgiveren.

bokselskap.no publiserer i utgangspunktet tekster som har falt i det fri, men utgivelsen kan likevel være underlagt opphavsrett. Hvis en tekst (som har falt i det fri) er konstituert av en edisjonsfilolog, vil denne filologen ha del i opphavsretten (som med- eller gjenskaper av verket). Tilsvarende vil en utgiver som har skrevet innledning til en utgave ha opphavsretten til innledningen.

Tekstgrunnlag

De aller fleste tekstene er basert på grunnlagsfiler fra Nasjonalbiblioteket og Universitetet i Oslo (Dokumentasjonsprosjektet og Henrik Ibsens skrifter). Tekstene i Norsk visearkivs 30 ballader – om drap og elskov, skjemt og lengsel er basert på word-filer laget i forbindelse med CD-utgivelsen Norske Ballader. Holberg-bøkene er basert på filer mottatt fra Ludvig Holbergs Skrifter. Nordahl Grieg-bøkene er basert på filer mottatt fra Bergen offentlige bibliotek. Bøkene fra Høgskolen i Oslo og Akershus/OsloMet er laget av studenter i forbindelse med semesteremner og prosjektarbeid i 2013–2023. Tekster og faksimiler i Obstfelders «I en eventuel digtsamling –» er mottatt fra Munchmuseet.

Kilder til forfatter- og verkspresentasjoner

Teknisk informasjon

Det er lagt vekt på å følge internasjonale standarder og på å bruke programvare som er gratis og/eller har åpen kildekode. Programmene skal være stabile og robuste som følge av utbredt bruk og testing.

Tekstene er kodet i XML-standarden P5 fra Text Encoding Initiative (TEI).
» Eksempel på XML-koding
» Kodebok: retningslinjer for XML-koding
Ønsker du å se på eller bruke Bokselskaps XML-filer? Send en forespørsel til kontakt@bokselskap.no

Nettstedet er bygget ved hjelp av nettpubliseringsprogrammet WordPress.

Til tidslinjen brukes Simile Widgets Timeline.

Til produksjon av epub-, mobi- og pdf-formatene brukes programmene Sigil og Calibre.

Til synpotiske visninger og sammenstillinger brukes verktøyet LERA, utviklet av Institute of Computer Science Martin Luther University Halle-Wittenberg.