Ofte stilte spørsmål

Jeg leter etter en bestemt forfatter, hva gjør jeg?
Jeg leter etter et bestemt verk, hva gjør jeg?
Hvor finner jeg informasjon om litteraturhistoriske perioder?
Hva er forskjellen på bøker merket “BS/bokselskap.no?” og “NSL/Det norske språk- og litteraturselskap”?
Hvordan laster jeg ned tekster?
Hvordan søker jeg?
Hvordan rapportere om feil i bøker o.l.?
Hvordan refererer jeg til bøker på Bokselskap?
Hvordan bruker jeg OPDS-katalogen sammen med FBReader?
Hvordan bruker jeg OPDS-katalogen sammen med Aldiko?Jeg leter etter en bestemt forfatter, hva gjør jeg?

Velg “Forfatter” i menyen øverst på forsiden. På “Forfatter”-siden er alle tilgjengelige forfattere sortert alfabetisk. Alternativt kan du gå til “Bøker”-siden og finne forfatteren der.
Jeg leter etter et bestemt verk, hva gjør jeg?

Du kan enten velge “Bøker” i menyen øverst på forsiden eller du kan gå til “Tidslinje” og finne verket enten i den interaktive tidslinjen eller i periodeoversikten.
Hvor finner jeg informasjon om litteraturhistoriske perioder?

Velg “Tidslinje” i toppmenyen. Der finner du en oversikt over perioder i norsk litteraturhistorie.
Hva er forskjellen på bøker merket “BS/bokselskap.no?” og “NSL/Det norske språk- og litteraturselskap”?

Bøkene merket “BS/bokselskap.no” er kun kodet, korrekturlest og utstyrt med forfatter- og verkspresentasjon (som alle bøker i bokselskap.no er). De er ikke edert (rettet) eller utstyrt med tekstkritisk apparat (kommentarer, varianter, tekstredegjørelse osv.). Bøker merket med “NSL” er kvalitetsikret av en utgiver og en tilsynshaver, og inneholder som oftest tekstkritisk apparat. En del av BS-bøkene vil på et senere tidspunkt foreligge som NSL-utgivelse.
Hvordan laster jeg ned tekster?

Gå til nedlastningssiden og velg format og bok i listen.

Alternativt kan du finne boken du vil laste ned ved hjelp av “Bøker”-menyen øverst på forsiden. Øverst i menyen til høyre i tekstvisningen ligger det lenke til nedlastningsformatene. Alle tekster er tilgjengelige i formatene epub, mobi, pdf og html.

Epub-filer (se f.eks. http://en.wikipedia.org/wiki/EPUB) lastes ned på vanlig måte til pc eller ebokleser. For å åpne dem må man bruke en ebokleser, som kan lese epub-formatet. Det kan være et program, f.eks. Calibre (http://calibre-ebook.com/) for pc, mac og linux, eller en separat leser, f.eks. Ipad. For åpning og lesing av epub-filer ved hjelp av slike programmer eller lesere, se hjelp i programmet/leseren.

Noen få av epub-filene våre er pakket i zip-format. For nedlasting direkte til og utpakking på Ipad, se f.eks. http://notebooks.com/2010/05/11/how-to-download-and-open-zip-files-on-ipad/
Hvordan søker jeg?

Ved hjelp av søkeboksen øverst til høyre på forsiden kan du fritekstsøke i hele nettstedet. Etterhvert vil du kunne søke direkte i xml-filene også, men dette er dessverre ikke helt på plass ennå.
Hvordan rapportere om feil i bøker o.l.?

Feilmeldinger av alle slag (trykkfeil i bøkene, lenker som ikke fungerer, nedlastningsfiler som mangler m.m.) kan sendes til bokselskaps redaktør på epost: kontakt@bokselskap.no
Hvordan refererer jeg til bøker på Bokselskap?

Det finnes ingen fasit, men det er fint om du opplyser om forfatter, tittel, år, evnt. utgiver/redaktør og at boken er digital og tilgjengelig (gratis) på bokselskap.no.

Eksempler:

 • «TSB D 360 Jon Remarsson / Unge herr Peder på sjøen» I: Riddarballadar 2. Norske mellomalderballadar. Ved Velle Espeland, Liv Kreken, Maren Dahle Lauten, Børge Nordbø, Elin Prøysen, Astrid Nora Ressem, Olav Solberg og Ellen Nessheim Wiger. Nasjonalbiblioteket/bokselskap.no, Oslo 2016. Digital utgave: https://www.bokselskap.no/boker/riddarballadar2

 • Undset, Sigrid 2020. Kransen. Tekstkritisk utgave ved Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy, Nina Marie Evensen, Anne Birgitte Rønning og Ellen Nessheim Wiger, Det norske språk- og litteraturselskap/bokselskap.no. Digital utgave: www.bokselskap.no/boker/kransen

 • Hamsun, Knut 2023: Victoria. bokselskap.no. Digital utgave: https://www.bokselskap.no/boker/victoria/tittelsideHvordan bruker jeg OPDS-katalogen sammen med FBReader?

OPDS-katalogen gjør bokselskaps epub-filer mye lettere tilgjengelig for de av dere som vil lese på mobile Android-enheter. Her er en bruksanvisning for hvordan OPDS-katalogen kan brukes sammen med Android-appen FBReader:

 • Last ned og installer Android-appen FBReader
 • Åpne FBReader. Trykk på menyknapp for å vise ikonet «Network library».
 • Trykk på «+ Add catalog (Add custom OPDS catalog manually)», og velg så “Enter URL manually”.
 • Skriv inn URL = http://www.bokselskap.no/wp-content/themes/bokselskap/tekster/opds/root.xml
 • Du skal nå få opp bokselskap katalog. Velg kategori (de fleste ligger i «Titler») og last ned bøker til enheten.Hvordan bruker jeg OPDS-katalogen sammen med Aldiko?

OPDS-katalogen gjør bokselskaps epub-filer mye lettere tilgjengelig for de av dere som vil lese på mobile Android-enheter. Her er en bruksanvisning for hvordan OPDS-katalogen kan brukes sammen med Android-appen Aldiko:

 • Last ned og installer Android-appen Aldiko
 • Åpne Aldiko. Gå inn på «Store»
 • Trykk på menyknappen og velg «My catalogues»
 • Trykk på «+ Add catalog», og velg så “Enter URL manually”.
 • Skriv inn URL = http://www.bokselskap.no/wp-content/themes/bokselskap/tekster/opds/root.xml
 • Du skal nå få opp bokselskap katalog. Velg kategori (de fleste ligger i «Titler») og last ned bøker til enheten.