Den store barnedåpen

av Oskar Braaten

FØRSTE AKT


Sogneprestens kontor. Stort og gammeldags med tunge, slitte møbler. Skrivepult, bokhyller, protokoller etc. Til høire dør til privatleiligheten. Lenger fremme en stor sofa med skinntrekk. Mellem døren og sofaen en kakkelovn. I forgrunnen til venstre dør til venteværelset. I bakgrunnen lave, brede vinduer med små ruter.

Det er en formiddag ut på høsten.

Kirketjener Evensen, en mann i 60-årene, holder på med å rydde i hyllene og ordne med papirene på skrivepulten og sette protokoller på plass o. s. v.

Jomfru Jahr går omkring med en støveklut og tørrer av møblene. Da hun nærmer sig skrivepulten og vil bruke støvekluten der også, stiller Evensen sig i veien for henne.


    Evensen

Nei, vil Dere værsågod holde Dere vekk fra skrivepulten med den fordømte filla Deres! Har jeg ikke sagt det tusen ganger at De ikke får lov til å fløtta på papirene! Det er da pokkern også!


    Jomfru Jahr

Men pulten er da så støvete, Evensen! – Forresten så skulde De ikke banne, De som er kirketjener! Det tar sig ikke ut! Hvad tror De sognepresten vilde si, hvis han hørte Dem?


    2Evensen

Sognepresten? Han vilde ikke si ett ord om det, han! Han har jo sjøl gitt mig lov til å banne litt sån passelig!


    Jomfru Jahr

Har sognepresten?


    Evensen

Ja, er det no rart, da? Jeg er nå vel et fritt, kristelig menneske fordi om jeg er kirketjener! Joda, jeg får lov til å banne. Jeg får lov til å si både pokkern, og dægern snurre mig, og død og snyte og sånt! Og det greier sig lenge for mig, det, som er et gammalt menneske!


    Jomfru Jahr

Nå gjør De det De pleier å gjøre, Evensen!


    Evensen

Nei, det gjør jeg ikke! Jeg juger ikke nå!


    Jomfru Jahr

Har kapellanen også gitt Dem lov til å banne?


    Evensen

Jeg har ikke tenkt å spørre’n om det! Jeg holder mig til sjølve sjefen, jeg – til sognepresten!


    Jomfru Jahr

Ja, han er vel litt for streng og kristelig for Dem, kapellanen!


    3Evensen

Kristelig? Han er ikke mere kristelig han enn jeg. Men streng, joda, kom ikke der! Fankern også, at han skulde komma hit! Han ødelegger snart hele forretningen for oss!


    Jomfru Jahr

Hvad er det for en forretning De snakker om?


    Evensen

Kjerka vel! Han skremmer forsyne mig snart alle mennesker fra oss med den strengheta si. Det er næsten tomt hus hver gang han preker, det sitter bare nogen gamle kjerringer på benkene, og det er da ingenting å bli feit av!


    Jomfru Jahr

Nei, slik som De snakker, Evensen! Det er rent bespottelig å høre på!


    Evensen

De skjønner nok ikke å alvorlig detta er, De! De har aldri vært forretningsmann De, men det har jeg. Jeg var høker i mange år jeg, før jeg gikk over til geistligheten. Men åssen bar jeg mig at da, trur De? Stod jeg og brukte grov munn når folk kom inn i butikken, fløi jeg kanskje omkring i husene og var nesevis mot kundene? Å nei, da hadde jeg visst kunnet stenge sjappa med én gang! – Værsågod! bukket jeg. – Har De ikke glemt noget! – Jeg smilte til kundene 4mine bestandig, jeg, akkurat som sognepresten. Og det er sån folk vil ha det! Men åssen det skal gå dersom kapellanen ikke snart snur om på et annet blad, det begriper ikke jeg! Vi går konk, gjør vi! Dundre mig, gjør vi ikke så! Vi kommer snart til å overlevere hele suppa til skifteretten!


    Jomfru Jahr

Evensen!


    Evensen

De er ikke forretningsmann, De, derfor så eier De ikke folkevett! De ser ikke alle de konkurrentene som etablerer sig omkring oss og står og vinker på kundene og ber dem komma inn og se på varene, De! Det er derfor De er så trygg.


    Jomfru Jahr

Konkurrentene? Jeg begriper snart ingen ting, jeg!


    Evensen

Konkurrentene, ja! Metodistene og adventistene og frelsesarméen og tungetalerne og mormonene – og pokkern veit å dom hetter for no alle dissa joksmakerne! De kan da vel begripe at dersom vi ikke er høflige mot kundene så går dom til andre! – Og kanskje dom har bedre varer også, når det bærer til stykket!


    5Jomfru Jahr

Varer?


    Evensen

Ja! Barnedåper og konfirmationer og brøllopper og begravelser – det er frihandelsvarer altsammen det, en trenger ikke gå til kjerka for å få det. – En ting veit jeg ialfall dom har, som vi har slutta å føre i forretningen!


    Jomfru Jahr

Hvad er det De mener, Evensen?


    Evensen

Dom har da et realt helvete! Detta dødsriket som vi har fått isteden, hvad er det for no da, er det no annet enn et surrogat, trur De nogen kommer til å trives der da?


    Jomfru Jahr lytter mot døren til høire

Ty! Det gikk i døren fra spisestuen! Det kommer nogen!


    Evensen driver med sitt

Det er vel denna elendige kapellanen! Lat som De gjør no, jomfru! Ellers kunde han gjerne tru no gæli, når ‘n finner oss to herinne aleine!


    Jomfru Jahr

Hvad skulde han tro?


    Evensen

Det er ikke godt å veta! Kapellanen ser no gæli alle steder, han!

6Sognepresten inn fra høire. Eldre, tykkfallen, hvitt hår, gullbriller. Han gir sig til å gå hastig frem og tilbake med hendene på ryggen. Ser ophisset ut. Da han får øie på Evensen og Jomfru Jahr stanser han.

    Sognepresten

Hvad er det dere gjør herinne? Har De ikke gjort istand kontoret ennu, jomfru Jahr?


    Jomfru Jahr forfjamset

Jo, hr. pastor, nu er jeg akkurat ferdig!

Tar sakene sine og forsvinner ut til høire.

    Sognepresten

Og De, Evensen, hadde ikke De et ærend til klokkeren?


    Evensen

Jo, nå står jeg jo på farta, jo! – Vi kom bare til å diskutere litt, jomfrua og jeg. Det var et par teologiske spørsmål vi rauk uklare om.


    Sognepresten

Denne evindelige «teologien» Deres! Kan De ikke ta Dere til no nyttig? Kommer De avgårde en gang?


    Evensen

Nå rusler jeg! – Skal jeg se innom igjen, når jeg har vært hos klokkeren?


    Sognepresten

Ja, selvfølgelig! utålmodig, høit Adjø!


    7Evensen rolig

Adjø da, pastor! Men De skulde ikke væra herinne nå. Det er kalt her, og De veit De får ikke lov av frua Deres å bli dårlig!

Pusler ut til venstre. Man hører han drar ytterdøren godt igjen efter sig.

    Sognepresten står litt og ser på døren. Så gir han sig til å gå hissig op og ned igjen. Nikker iltert og mumler. Stanser så plutselig og slår den flate neven hårdt i skrivepulten

Forstår De det, unge mann? Nå ja, så holder De munn!

Det er som han blir redd sin egen stemme, han skvetter til og ser sig om. Gir sig så til å gå igjen. Om en stund banker det varsomt på døren til høire. Sognepresten stanser. Går så på tærne bort og slukker lyset i taket, så bare bordlampen brenner. Legger sig så på sofaen og brer over sig et pledd som ligger der. «Sover.»

    Prestefruen inn fra høire. Blir stående et øieblikk ved døren. Så går hun bort til sofaen

Kjære dig, hvorfor legger du dig til på dette kolde kontoret, Nordal! Du blir syk, vennen min!


    Sognepresten svarer ikke. Snorker.

    Prestefruen

Du sover ikke, Nordal, jeg hører da det! Du snorker aldri når du sover!


    Sognepresten river pleddet av sig

Hvorfor kan du ikke la mig få ligge i fred? Jeg vil bli syk! Jeg vil , allerhelst! – Så er dere kvitt mig!


    8Prestefruen skruer lyset på igjen og setter sig ved fotenden på sofaen

Det har vært en scene mellem dig og Storm igjen, skjønner jeg. – At du aldri lærer å beherske dig, Nordal! En mann i din alder – og i din stilling!


    Sognepresten farer op, hissig

Er jeg ikke behersket, sier du? Jeg som er det fredsommeligste menneske i verden! Jeg er ikke ubehersket fordi om jeg sier min mening klart og tydelig og går min vei og legger mig på min egen sofa i mitt eget kontor! Går hastig op og ned.


    Prestefruen

Jeg trodde næsten jeg var trygg for dere idag. Men ikke før kommer jeg hjem, før jeg ser at Astrid sitter med røde øine, og at Storm vender ryggen til mig uten å svare da jeg spør efter dig!


    Sognepresten stanser

Der kan du selv se hvor uforskammet han er!


    Prestefruen

Ja, ja, tenk ikke mere på dette nu! Om han er ung og kanskje litt ufornuftig, så er da du så gammel og klok at du skulde late som ingenting! Og han vil nok lære å veie ordene sine herefter, hvis han har forløpet sig idag.


    Sognepresten

Hvis, sier du! Tror du mig ikke? Tror du kanskje jeg går her og fryser for moro skyld?


    9Prestefruen

Det er godt og varmt inne i hjørnestuen, og jeg skal sørge for at du skal få være alene der! – Kjære dig, Nordal, kan du ikke skrive på prekenen din i kveld, så du er fri om lørdagen? Det skulde være så deilig om vi også kunde ha en hyggelig lørdagskveld, som alle andre mennesker.


    Sognepresten

Prekenen? Nikker hånlig mot døren til høire Det er han derinne som skal preke til høimesse om søndagen. Jeg er fri jeg – har bare aftensangen! Og den skal snart være ekspedert! – Det kommer så ingen allikevel! Går op ogog] rettet fra: op ned.


    Prestefruen

Men hvordan er det du snakker, Nordal!


    Sognepresten

Jeg snakker stygt, jeg vet det! Men hvorfor kan jeg ikke få være i fred? Jeg tar avskjed en vakker dag, jeg – så kan han overta altsammen!


    Prestefruen

Det er næsten som jeg skulde høre den stygge munnen til Evensen! At du ikke skammer dig, Nordal! Reiser sig Jeg vil ikke høre paa dig lenger! Du bør visst helst være alene! Går mot døren


    Sognepresten

Nei, gå ikke da, Laurentze! Jeg skal være 10 snild! – Men hvorfor spør du ikke om hvad vi – hvad han blev uvenner om da? Du vet jo ingenting!


    Prestefruen

Å, jeg behøver sandelig ikke spørre! Dette teologiske kjeglet deres har jeg da hørt så ofte!


    Sognepresten

Det var ikke teologi denne gangen. Det var no viktig! Han tillot sig å kritisere min embedsførsel! Han insinuerte at jeg var slapp og likegyldig! Skulde jeg tåle slikt?


    Prestefruen

Han har nok ikke ment det på den måten! Du vet han er litt klosset til å uttrykke sig. Men han er jo en ildsjel som går helt op i sitt vanskelige arbeide.


    Sognepresten

Jeg liker ikke slike ildsjeler som maser bestandig, jeg! Kan han ikke ta det litt med ro da?


    Prestefruen

Det hører ungdommen til det, Nordal! Slik har jo du også vært engang. Streng og begeistret. Jeg husker nok den tiden!


    Sognepresten

Jeg har ikke opført mig på den måten, det vet du godt. Og om jeg var litt streng i begynnelsen, 11 var det no rart? Du husker jo selv hvordan det stod til her i menigheten, da jeg kom. Jeg måtte jo være streng, jeg. Men så sparte jeg ikke mig selv heller. Jeg var visst aller strengest mot mig selv!


    Prestefruen henkastet

Mot mig også, kanskje.


    Sognepresten stanser foran henne

Hvad er det du sier? Var jeg streng mot dig?


    Prestefruen

Nei, kjære dig, jeg mente det ikke, jeg har glemt det!


    Sognepresten

Langtifra, du har ikke glemt det! Ikke jeg heller, forresten! Jeg husker nok hvordan du ofte gråt og beklaget dig og sa at jeg var hensynsløs.


    Prestefruen

Det er jo så lenge siden, alt dette!


    Sognepresten

Jeg ga bort alt for meget til de fattige, sa du, husker du det du! Jeg tenkte ikke på fremtiden og hjemmet og barna! Jeg måtte huske på at prestene alltid fikk så mange barn, sa du! Vi måtte legge no til side så vi kunde koste dem frem i verden!


    12Prestefruen

Ja, men det var da vel ikke galt, kjære dig?


    Sognepresten

Var det ikke galt? Hvor blev det av alle de barna da, må jeg spørre om? De kom jo ikke! Vi fikk jo bare et eneste ett, efter mange – nåh! Og det var en pike!


    Prestefruen

Nordal!


    Sognepresten går frem og tilbake

    Prestefruen om litt. Avledende

Det var altså ved bordet dere begynte, da?


    Sognepresten mutt

Ja. Det var forresten en dårlig middag. Steken var brent. Hvorfor kunde du ikke være hjemme og passe på?


    Prestefruen

Jeg var i sykebesøk, vet du! Var det steken som gjorde ham i så dårlig humør?


    Sognepresten

Ham? Tror du han la merke til steken da, han som bare spiser fordi han må hamå ha] rettet fra: mat!


    Prestefruen

Men hvem var det da som begynte?


    13Sognepresten

Det var Tine som begynte. Hun kom inn og fortalte at det stod nogen og banket på entrédøren. – Hvis det er nogen som vil tale med presten, så si at kontortiden er fra ti til tolv! sa jeg. – Ja vel! sa Tine, og så gikk hun ut, men så kom hun inn igjen. – Det er en pike som vil tale med sognepresten om en barnedåp! sa hun. – Ja, men jeg sitter jo og spiser! sa jeg. – Men da var det at han la sig uti!


    Prestefruen

Storm?


    Sognepresten

Storm ja, min kapellan, min undergivne! – Si mig, ser det ut til å være en gift kone eller er det bare en pike? spurte han. – Det ser ut til å være en pike! sa Tine, stakkar, hun blev rent rød, hun. – Vel, jeg skal tale med henne! sa han, og så reiste han sig fra bordet og gikk ut til henne! Hvad skal en si til en slik opførsel?


    Prestefruen

Han vilde spare dig for arbeidet, skjønner du!


    Sognepresten

Jo, mange takk! Nei, han vilde skjenne, vilde han. Det var det som var grunnen.


    Prestefruen

Storm undlater aldri å gjøre sin plikt, ved du. Selv om den kan være ubehagelig for ham selv.


    14Sognepresten

Ubehagelig? Han liker å refse ulykkelige mennesker, han! Han er grusom, er han!


    Prestefruen

Men tror du ikke at du er litt for overbærende? Du har jo aldri et bebreidende ord til pikene, du! Og det er tilfeller hvor det kunde trenges!


    Sognepresten

Hvad kan det nytte at jeg skjenner og formaner, når piken allerede står der med barnet på armen? Ordene mine har da ikke tilbakevirkende kraft!


    Prestefruen

Hvordan du snakker, Nordal!


    Sognepresten

Jeg taler til dem før de går ut i livet jeg. Og vil de ikke leve efter det, får det bli deres egen sak.


    Prestefruen

Storms pliktfølelse stanser altså ikke der!


    Sognepresten

Den stanser ikke, den, den springer lypsk! Som nu med denne stakkars piken! Forlangte han ikke at hun skulde komme igjen én gang til idag! Og at hun skulde ta med sig kjæresten!


    Prestefruen

Kjæresten?


    15Sognepresten

Ja, eller barnefaren da! I dette tilfelle kommer det ut på ett.


    Prestefruen

Sa han virkelig at hun skulde ta med sig sin forlovede?


    Sognepresten

Forlovede? Å nei, han snakket nok ikke så pent! – Gå hjem og hent Deres elsker! sa han. Jeg vil tale alvorlig med ham!


    Prestefruen

Du skal ikke tenke mere på dette! Kom nu med inn og få kaffe!


    Sognepresten sta

Nei, hører du! Jeg vil bli her!


    Prestefruen

Men hvis nu disse menneskene skulde komme! Du vil bare bli nervøs og ophisset.

Det banker på døren til høire.

    Sognepresten lavt

Stille! Der er han! Du ber ham ikke komme inn!


    Prestefruen hviskende

Nei!

Det banker igjen.

    Prestefruen uvilkårlig. Høit

Værsågod! Tar sig i det, ser skremt på sognepresten.

16Res. kapellan Storm inn fra høire. Yngre mann med et skarpt energisk ansikt. – Han går et par skritt frem. Ser uviss fra sognepresten til prestefruen.

    Prestefruen

Ja, så går jeg inn og steller til kaffen jeg, Nordal! Ut til høire.


    Kapellanen står litt. Går så bort til sognepresten med fremrakt hånd

Kjære svigerfar!


    Sognepresten

Stopp! Ingen talemåter! La oss være naturlige mennesker. Vi står ikke på prekestolen nu!


    Kapellanen

Jeg forstår ikke –


    Sognepresten

De er prest bestandig, De! Er aldri annet enn prest! Har aldri tid til å være litt menneske. Men jeg skal si Dem at det er anstrengende å være prest! Det leter på! En trenger å kaste masken en gang i mellem! – Om forladelse: Jeg mente at en trenger litt hvile!


    Kapellanen

La oss heller tale om det vi begge tenker på. – Jeg innrømmer at jeg var litt streng mot den piken i sted, og jeg var kanskje litt – ja litt brå mot Dem også. Det var selvfølgelig ikke meningen. Jeg håper De tilgir mig!


    17Sognepresten

Slikt tilgives ikke!


    Kapellanen

Astrid og jeg har talt om saken. Og hun –


    Sognepresten

Min datter holdt vel med Dem, hun! Det gjør hun jo bestandig siden dere blev forlovet.


    Kapellanen

Astrid sa at De hadde rett!


    Sognepresten

Sa hun det? At jeg hadde rett? Og så skulde jeg tilgi? Aldri i verden!


    Kapellanen

Astrid sa at jeg skulde be Dem om å motta de to som kommer hit om en liten stund.


    Sognepresten

Piken og hennes – «elsker», mener De?


    Kapellanen ser ned. Om litt

Vilde De gjøre mig den tjenesten? For Astrids skyld?


    Sognepresten

Nei, det kan De forlate Dem på at jeg ikke vil! De har selv rotet Dem op i vanskelighetene, 18De får også selv redde Dem ut igjen! God fornøielse! Nu går jeg inn til kaffen!

Bukker til kapellanen og går inn til høire.

    Kapellanen står og ser alvorlig efter ham. Så går han bort til vinduet og stirrer ut

    Astrid stilt inn fra høire. Lister sig bort til kapellanen

Idar!


    Kapellanen svarer ikke.

    Astrid tartar] rettet fra: tat ham i armen

Hvordan gikk det? Vilde far ta imot dem?


    Kapellanen mutt

Nei!


    Astrid

Dere blev ikke venner igjen?


    Kapellanen går fra vinduet

Nei. Han var full av hån som vanlig. Prøvde bare å såre mig.


    Astrid

Denne skrekkelige uenigheten deres, bestandig! Kunde du ikke prøve på å bøie dig litt efter far, Idar?


    Kapellanen

Bøie mig? Var det ikke det jeg var villig til for et øieblikk siden?


    19Astrid

Du forstår ikke far, Idar! Han har en egen uvorren måte å uttrykke sig på, jeg vet det! Vi steiler mangen en gang, både mor og jeg. Men han mener det ikke slik. Du skulde bare vite hvor god og barnslig han er, i grunnen! Jeg er sikker på at han alt angrer sig! – At dere ikke kan være venner! Dere mener det jo så godt begge to, dere bruker bare forskjellige ord!


    Kapellanen

Det var et fingerpek dette, at han ikke vilde tilgi! Bøie mig? Hvorfor skulde jeg bøie mig når det er jeg som har rett?


    Astrid

For min skyld da, Idar!


    Kapellanen

Kjære dig, Astrid, du må ikke prøve å friste mig. Jeg vil ikke legge bånd på dig. Du kan selv velge hvem du vil følge: Ham eller mig!


    Astrid

Men kan jeg da ikke få lov til å beholde dere begge to?


    Kapellanen

Nei. Nu må det bli slik at enten får du holde dig til ham. Eller til mig!


    20Astrid

Du krever så meget, Idar! – Jeg er jo vokset op her i denne gamle prestegården. Jeg har fulgt far og mor til kirken hver søndag, fra jeg blev så stor at jeg kunde sitte stille. Jeg har vært med dem på besøk omkring i husene. Jeg har lekt i gatene her, jeg har funnet venner overalt. Gode barndomsvenner. Porten stod alltid åpen for dem, de stormet inn i haven vår om sommeren, de frydet sig her, de hjalp oss med å høste trærne, de var snilde og hjelpsomme på alle måter. Og nu, efter at jeg er blitt voksen, alle nikker til mig, alle smiler, jeg kan gå hvor jeg vil, jeg er hjemme! Jeg trodde alt var godt og vakkert her, far sa det og mor sa det, vi takket Gud for at vi fikk leve sammen med disse strevsomme, fordringsløse menneskene.


    Kapellanen

Og du tror fremdeles at alt står så godt til?


    Astrid

Jeg vet ikke hvad jeg skal tro. Jeg visste ikke at det var så meget stygt her, før du gjorde mig opmerksom på det.


    Kapellanen

Jeg skulde ikke ha vist dig dette stygge, mener du? Jeg burde kanskje ikke ha sett det selv, heller?


    21Astrid

Men kjære dig, hvad er det da du har sett, Idar?


    Kapellanen

– Det er nu to år siden jeg begynte mitt arbeide her i menigheten. Engstelig og usikker var jeg da kom, jeg hadde jo aldri virket mellem bymennesker før. Men hvad jeg fikk opleve, Astrid! Hvad jeg fikk rede på! Det var dage da jeg syntes det var umulig å holde ut her. Jeg snappet efter ren luft!


    Astrid

Ja, men hvad var det egentlig du , Idar? – Så du no mere enn at livet arter sig litt anderledes her i storbyen enn oppe i fjellbygden der du kom fra? Du taler alltid om «avgrunnen» du, du kaller bestandig menneskene heromkring for «avgrunnens folk», men hvad er det da i veien med dem, kan du ikke fortelle mig det?


    Kapellanen

Det er ikke sagt med ett ord! – Forresten er det ingen her som forstår mig!


    Astrid

Jo, Idar! Vi forstod allesammen at du led og var ulykkelig i førsten, og vi prøvde jo å hjelpe dig og gjøre det hyggelig for dig!


    22Kapellanen

Hyggelig! Ja, nettop, der har vi det! Hyggelig må man endelig ha det! Her går dere og trives og koser dere og er blide og fornøide. Din far rusler gjennem gatene med lune, gemytlige blink i øienkrokene, han sitter ved sin pult og ekspederer «kundene» som en annen jovial gammel kjøpmann.


    Astrid

Men du selv, Idar?


    Kapellanen

Ja, det er det som er det motbydelige! Jeg har selv gitt altfor meget efter for denne lumre stuehyggen. Men nu vil jeg ikke lenger! Nu går jeg!


    Astrid

Går du? Hvor går du hen?


    Kapellanen

Jeg går ut til dem! Ned til dem!


    Astrid

Du vil hjelpe dem? Og trøste dem?


    Kapellanen

Jeg vil hjelpe dem ja! Men ikke tukle med dem og «trøste» dem. Ikke ødelegge det vesle som er igjen av dem. Jeg vil refse dem! Skremme dem! Straffe dem! Det er tukt de skal ha.


    23Astrid

Bare tukt?


    Kapellanen

Ja. Denne snufsende medlidenheten duer iallfall ikke!


    Astrid

Men om du prøvde med litt kjærlighet?


    Kapellanen

Kjærlighet er ikke det samme som smilende likegladhet! – Å, det er mangt å rydde op i her! Det ligger meget arbeide og venter – på en mann!

Det banker på kontordøren til venstre. Sterkt og bestemt.

    Astrid

Jeg hører nogen på venteværelset! Nu kommer de! – Kjære, vær nu ikke så streng, Idar! Husk på de er da mennesker de også, som du og jeg!


    Kapellanen

Du må gå inn i stuen, Astrid! Eller helst inn på ditt eget værelse! Jeg liker ikke å stå her med den følelsen at du hører alt det jeg kan komme til å si!

Det banker igjen. Hårdere.

    Astrid

Men tenk om han er drukken! Og brutal! – Jeg vil sitte herinne i stuen ved siden av, Idar! 24 Jeg skal ikke lytte! Jeg setter mig ved pianoet! Du skal høre mig hele tiden!


    Kapellanen

Ja, ja, gjør som du vil! Men spill ikke så høit at du forstyrer oss!


    Astrid inn til høire
Det banker atter hårdt på døren.

    Kapellanen

Kom!

Under det følgende hører man dempet musikk fra pianoet i værelset til høire.
Dobbelt-Petra inn fra venstre. Hun er en pike på 35–38 år, bred og tung. Glattkjemmet hår. Har et grått sjal over akslene. Under sjalet bluse og skjørt og blåforklæ. – Hun virker renslig og frisk.

    Dobbelt-Petra

Godaften!


    Kapellanen

Godaften! Hvem er De, hvad vil De?


    Dobbelt-Petra

Jeg heter Petra!


    Kapellanen

Petra? – De heter vel mere?


    Dobbelt-Petra

Jada, jeg heter mye mere! – Da jeg kom hit til byen for tyve år siden, da kalte dom mig for «Petra, perlen fra Smålenene». Dom syntes visst 25 jeg var pen. Men nå kaller dom mig bare for Dobbelt-Petra. Det kommer av tykkelsen.


    Kapellanen

Fatt Dem i korthet! Jeg har liten tid, jeg venter nogen!


    Dobbelt-Petra

Er sjefen tilstede? Presten sjøl?


    Kapellanen

Nei. – Er det ikke noget jeg kan hjelpe Dem med?


    Dobbelt-Petra

Jeg vilde nå helst snakke med ‘n sjøl. – Men, De kan vel kanskje greie det De óg! – Først så gjelder det nå en barnedåp!


    Kapellanen kvass

Barnedåp? – Si mig, er De gift?


    Dobbelt-Petra

Å nei, var det likt sig det da!


    Kapellanen

Jeg synes De snakket om barnedåp?


    Dobbelt-Petra

Ja. Jeg gjorde nok det! Men det var ikke min unge som skulde døpes! For ikke har jeg non unge, og ikke venter jeg non heller! Stopp litt! Bank i bordet! Knakker i pulten.


    26Kapellanen

De får komme igjen i morgen – i kontortiden. Jeg hører nogen i venteværelset, det er visst dem jeg venter!


    Dobbelt-Petra

Det er følget mitt som er derute! Det er bakjenta mi. Og ‘n Harald.


    Kapellanen

Jeg forstår ikke hvad De sier! Bakjenta? Snakk tydelig!


    Dobbelt-Petra

Bakjenta ja! Vi står ved den samma spinnstolen. Jeg er forjente, hu er bakjente. Er ikke det tydelig, det da? – Forresten så heter hu Alvilde. Hu var her i efta. Men nå har hu tatt med sig ‘n Harald. For De sa jo at hu skulde gå hjem etter ‘n!


    Kapellanen

Nå er det dem! Hvorfor kommer de ikke inn?


    Dobbelt-Petra

Nei, jeg tenkte det var tryggest å gå føre – dersom vi ikke skulde treffe gamlepresten sjøl. For jeg har hørt at De skal væra så sinna. Og så vilde jeg be Dere væra litt moderat med dom. Det er så leit å tenke på at dom skal få skrubb. Det er sånne snilde, gode mennesker!


    27Kapellanen

De kjenner dem godt, De da?


    Dobbelt-Petra

Jeg ja? Jeg kjenner ‘a Alvilde bedre enn jeg kjenner mi eia søster jeg – for jeg har inga. Vi går på den samma fabrikken, og vi bor i den samma leiligheta, så vi er sammen natt og dag! Jeg tør si at jeg er næsten som ei mor for ‘a, og det trenger hu til, kroken, for hu har ingen foreldre til å passe på sig. Og jeg våker over ‘a seint og tidlig, så hu ikke skal komma bort i no gæli.


    Kapellanen

Og allikevel var hun her og bad om dåp for sitt uekte barn?


    Dobbelt-Petra

Ja, kan Dere begripe åssen det er gått til med den ungen? Det er som dom sier: Det er mye rart i naturen som en ikke skjønner! Men jeg synes nå forresten ikke at det gjør no større. Det er jo bare ‘n Harald, barndomskameraten hennes! Hadde det vært en fremmen mann, så! Men detta kan da ikke væra stort å snakke om!


    Kapellanen

Si mig, hvor bor han hen, denne «barndomskameraten» da?


    28Dobbelt-Petra drar på det

Ja, han bor ikke noen steder nå, akkurat. Han har vel ingenting å betale hus med!


    Kapellanen

Arbeider han ikke da? Eller er han syk?


    Dobbelt-Petra

Han er hanglete, ja. Det er nervene. Han er så sår, stakkar. Han tåler ikke at folk ser på’n. Han vil helst sitta borti en krok og gråte.


    Kapellanen

Han bor antagelig hos denne – barndomskameraten sin nu da?


    Dobbelt-Petra

Ja, på en måte. – Det er nå ellers jeg som bor da, og betaler husleia. Så leier hu Alvilde av mig. Og så får’n Harald likesom lov til å bo attpå, han da!


    Kapellanen skarpt

Og De sier at De våker over henne?

Musikken i sideværelset holder op.

    Dobbelt-Petra

Ja, det gjør jeg da vel! Hu går aldri noen steder hu, uten at hu sier fra.


    Kapellanen

Jeg skal snakke nærmere med Dem senere! Be de andre komme inn!


    29Dobbelt-Petra

Velsigne Dere, pastor, vær endelig forsiktig med ‘n Harald og snakk ikke hardt til ‘n! Og si ikke no stygt, for det tåler’n ikke! Han er så uskyldig, den gutten! Går mot døren til venstre. Åpner og stikker hodet ut Alvilde! Harald! Jeg skulde be dere komma inn! Bare kom nå! Det er ikke falig!


    Kapellanen finner en protokoll fra hyllen og slår den op. Setter sig ved skrivepulten.
Alvilde og Harald stilt inn fra venstre. Alvilde kommer først. Hun er i 22-års alderen. Nett og pen. Hun har sjal og hvitt, rent forklæ. Harald holder sig bak henne. Han har tatt hatten av utenfor døren. Stive tøi og slips, vannkjemmet hår med «sveis». Klærne temmelig brukt, men rene og pressede. Han ser svært genert ut, det er lett å se at han ønsker sig langt vekk.

    Kapellanen

Sitt ned!

Dobbelt-Petra setter sig ned på en stol ved døren, de to andre ved siden av hverandre et stykke unda. Harald ser i gulvet, Alvilde gløtter på ham en gang i mellem og dytter diskret til ham med albuen for å stramme ham op.
Kapellanen later som han skriver i protokollen, men han bruker øinene godt og studerer ansiktene på de to unge. Så kommer han til å tenke på noget, han lytter et øieblikk mot værelset til høire, hvor det nu er stille. Så reiser han sig og går raskt inn til høire og lukker døren efter sig.

    Alvilde lavt

Stram dig op, Harald! Du sitter jo som du er avdømt med livet!


    Dobbelt-Petra

Op med nesa, gutt! Han kan ikke bite a’ av dig!


    30Harald

Å jeg er så nervøs! Bare detta var væl over! Nei, hit skal nå ingen få narra mig flere ganger!


    Alvilde

Ti still med dig! Nå kommer’n!

Kapellanen inn fra høire. I sideværelset hører man nu pianoet igjen.

    Kapellanen setter sig ved bordet. Til Harald

De er denne pikes forlovede?


    Harald skvetter til

Joda, jo takk, hu –


    Kapellanen

Og De er far til hennes barn?


    Harald ser fortvilet på Dobbelt-Petra som nikker opmuntrende

Ja. – Vi er barndomskamerater!


    Kapellanen

Dere bor sammen?


    Harald

Ja, vi bor hos ‘a Petra.


    Kapellanen

De synes dette er riktig?


    Harald

Nei. Men å skal vi gjøra da? Det er jo ikke hus å få! Vi kan da ikke ligge på gata heller, 31med den vesle ungen.

Drar frem lommetørklædet og vil holde det op til øinene, men Alvilde river det fra ham og gjemmer det.

    Kapellanen

Si mig – De skulde jo være et kristent menneske?


    Harald

Joda, jeg er da konfirmert.


    Kapellanen

De vet nok at De ikke har rett til å bo sammen med Deres forlovede, før De er gift med henne!


    Harald

Men å skal jeg bo hen, da? Jeg tør ikke væra aleine. Jeg er så nervøs!


    Kapellanen

De angrer ikke Deres feiltrin, skjønner jeg!


    Harald

Jo, jeg angrer natt og lyse dag! – Han skriker så fælt! Det er aldri ei rolig stønn!


    Kapellanen

Hvorfor gifter De Dem ikke? Og kommer ut av denne styggedommen?


    Harald

Jeg kan ikke gifte mig akkurat nå! Jeg må vente til jeg blir sterk så jeg kan arbeide.


    32Kapellanen farer op

Men barn kan De få! Det føler De Dem sterk nok til?


    Harald

Ja takk!


    Kapellanen

Dette vil jeg ikke vite av! Vi skal ikke ha noget av denslags råttenskap her i menigheten. De har å gifte Dem med Deres kjæreste snarest mulig! Og De har å flytte fra henne og bo for Dem selv, inntil dere har rett til å bo sammen som ektefolk! De forstår?


    Harald

Ja.


    Kapellanen til Alvilde

De også? At dette skal være slutt!


    Alvilde

Vi kan ikke gifte vors nå. Vi er ikke forberedt på det!


    Kapellanen

Er ikke dere forberedt?


    Alvilde

Nei, vi er ikke det. – Jeg har alltid hatt det på det at jeg vil ha et pent brøllop. For jeg er av skikkelige folk. Og jeg vil ikke føre skam over familien. Pent vil jeg ha det, og orntlig! 33Men det har jeg ikke råd til ennå. Og derfor vil vi vente!


    Kapellanen

Men barnet da! Føler De ikke det som skam? Skjønner De ikke at Deres skjensel går ut over det uskyldige barnet?


    Alvilde

Den vesle lir inga nød. Han har det som en prins.


    Kapellanen

Men vil dere da ikke forstå? Er dere uten alt begrep om moral og anstendighet? Behersker sig. Til Harald Hør nu her! De er visst ingen hård mann, De har visst feilet mere av skrøpelighet enn av ondskap. Skal ikke vi to nu bli enige om å begynne et nytt liv?


    Harald

Vi to?


    Kapellanen

Jeg mener selvfølgelig Dem! De skal begynne et nytt liv! Kom med hånden Deres, unge mann! Nu lover De mig at De flytter, ikke sant? De flytter i morgen den dag!


    Harald

Jeg har ikke no sted å fløtta hen!


    34Kapellanen

Å De har vel en slektning De kan bo hos så lenge! Og så tar De Dem sammen. Og lever sundt og fornuftig, så De blir sterk og kan arbeide. Og så gifter De Dem – med Deres barns mor!


    Alvilde skotter alt i ett engstelig bort på Harald.
Musikken i sideværelset holder nu op igjen.

    Harald ser ned

De hørte å hu Alvilde sa! Hu vilde ha et pent brøllop! Og det har hu ikke råd til nå!


    Kapellanen

Men brylluppet er da ikke hovedsaken, menneske!


    Harald

Nei, det er det hu mener, hu Alvilde óg. Derfor så synes hu ikke det haster.


    Kapellanen utålmodig frem og tilbake et par ganger. Stanser foran Harald

De har et sted De kan få bo? Ikke sant?


    Harald

Jeg har ei tante! Men hu er ikke no snild! Og hu tåler ikke ungeskrik!


    Kapellanen

Ungeskrik?


    35Harald

Og hu Alvilde liker sig ikke der. Så vi kan ikke fløtta dit!


    Kapellanen ser på ham. Gjør et par slag bortover gulvet. Stanser og ser på ham igjen

Synes De De er morsom?


    Harald opgitt

Å nei. Det er nok alt annet enn morosamt å væra mig nå!


    Kapellanen bort til bordet. Finner frem nogen papirer, leverer etpar til Harald. Kort og avgjort

Værsågod, her er to skjemaer – ett for dere hver! Disse fyller dere ut og sender tilbake hit snarest mulig. Så lyser vi til ekteskap for dere i kirken første gang næste søndag!

Anser alt for avgjort. Går bort og setter sig i stolen bak skrivepulten.

    Alvilde farer op

Nei! Jeg vil ikke! De får ikke lov!


    Kapellanen reiser sig

Hvad skal dette bety?


    Alvilde

Jeg vil ikke gifte mig! Jeg vil ikke! Ikke ennå!


    Harald prøver å berolige henne

Så da, Alvilde! Ta det med ro nå da! Det gjorde jo ingenting om vi gifta vors! Vi kan da væra like gode venner for det!


    36Alvilde

Legg fra dig de sedlene, Harald! Hører du!


    Dobbelt-Petra reiser sig

Men kjære dig, åssen er det du tar på veien da, Alvilde! Du får da bruke vett!


    Alvilde bort til henne

Hjelp mig, Petra!


    Harald efter. Til Petra

Presten vil at vi skal gifte vors og fløtta fra hverandre!


    Alvilde

Han vil lyse for vors i kjerka næste søndag! Men jeg vil ikke! Jeg vil ikke!


    Dobbelt-Petra

Er det no å tute for det da? Du kan da begripe at presten ikke kan tvinge dere! Bare gå nå! Jeg skal snakke med presten, jeg!


    Alvilde gråtende ut.

    Harald går på tærne bort til skrivepulten og legger skjemaene fra sig. Bukker og går efter Alvilde.

    Kapellanen har under det siste stått bak skrivepulten og stirret. Sint. Til Dobbelt-Petra

Hvorfor går ikke De også?


    37Dobbelt-Petra

Det har ingen bråhast med mig! Jeg er forresten ikke ferdig ennå!


    Kapellanen

Så kom frem med det De har å si! Vær litt snar, er De snild!


    Dobbelt-Petra

Jeg vilde bare be presten om å stryke navnet mitt tur kjerkebøkene!


    Kapellanen steiler

Hvad behager?


    Dobbelt-Petra fast

Jeg vil skrive mig ut av statskjerka!


    Kapellanen

Skrive Dem ut? Av statskirken? Hvad skal dette bety?


    Dobbelt-Petra

Jeg er blitt reliøs! Derfor vil jeg ikke stå der lenger!


    Kapellanen gir sig på vandring op og ned. Finner ikke ord. Om en stund stanser han

De har altså tenkt å bli fullstendig hedning?


    Dobbelt-Petra

Ikke riktig. Derfor har jeg tenkt å skrive mig ut mens det er litt kristendom igjen i mig!


    38Kapellanen

De får henvende Dem til sognepresten – i kontortiden! – Skrive Dem ut av statskirken? Jeg har aldri hørt så galt! Det er jo bare til å le av!


    Dobbelt-Petra

Å, pastoren skal ikke flire av mig! Det kan hende det blir leit nok for Dere, dersom De ikke tar skjea i ei anna hand. Det er ikke bare mig det gjelder. Folk er lei av kjeften Deres. Dom vil ha husefred!


    Kapellanen

Jeg fatter virkelig ingenting av det hele! – Ut av statskirken?


    Dobbelt-Petra

Ja nå kan presten ha no å studere på ei stønn! Og jeg kan nok komma igjen – i kontortia! Adjø! Ut til venstre.


    Kapellanen ser efter henne. Går bort til pulten og slår protokollen igjen. Står og ser frem for sig.

    Astrid stilt inn fra høire

Er de gått?


    Kapellanen stirrer ut i været

Hørte du det, Astrid! Det redselsfulle? Røstene fra avgrunnen!


    Astrid

Fra avgrunnen?


    39Kapellanen

Først de to unge! De forstod ikke engang at de hadde gjort noget galt! De følte sig som skikkelige mennesker! De så ikke sin egen skjensel! De angret ikke sitt lastefulle liv av andre grunne enn at det vesle barnet forstyrret dem om natten. Og hun, den eldre! Hun vilde ut av statskirken! Hun vilde ut i det ytterste mørke! Er det ikke forferdelig?


    Astrid

Å, jeg synes ikke det er så forferdelig, jeg! Jeg hørte nok at du vilde true de to til å gifte sig! Men du kan da vel ikke fortenke dem i at de selv vil bestemme bryllupsdagen! Og hun, som vilde skrive sig ut, spurte du henne hvorfor?


    Kapellanen

Spurte? Nei!


    Astrid

Men kjære dig, kan du da ikke tenke dig at disse menneskene kan ha gode grunne til å handle som de gjør? Grunne som ikke vi kjenner?


    Kapellanen

Jeg vil ikke nedlate mig til å spørre om grunne for slik ukristelig handlemåte!


    Astrid

Du bare befaler! Så og så skal dere gjøre! Ikke sant?


    40Kapellanen

Herefter skal jeg bare befale! Tvinge dem, skal jeg!


    Astrid hårdt

Tvinge, og refse, og skremme, og straffe, og tukte! Synes du ikke det høres svært kristelig ut?


    Kapellanen ser på henne. Forundret

Men Astrid, hvordan er det du snakker? Jeg forstår dig virkelig ikke!


    Astrid

Hvem er det du egentlig forstår, Idar? Ikke far. Ikke mig. Ikke nogen av menneskene her! Og du prøver heller ikke på å lete dig frem til hjertet på nogen av oss. Det er bare én ting du leter efter – men den tingen vil du aldri finne!


    Kapellanen

Hvad mener du, Astrid?


    Alvilde

Jeg mener det du kaller for «avgrunnen». Og «avgrunnens folk». Du vil ikke finne dem, sier jeg. For de eksisterer ikke! Fort ut til høire.


    Kapellanen ser efter henne. Går så bort til vinduet og stirrer ut
Man hører nogen mumle ved sig selv utenfor, og Evensen kommer inn fra venstre.

    41Evensen ser ikke kapellanen med det samme. Da han får øie på protokollen på skrivepulten, går han bort og skal sette den i hyllen. Brummer

Fankern til roteri også! Nå ligger denna fordømte protokollen her og slenger igjen, og jeg som tydelig huser at jeg satte ‘n i hylla før jeg gikk! Får se kapellanen som står urørlig, og blir stående stiv. Så snur han og går på tærne mot døren og vil luske sig ut samme veien han kom.


    Kapellanen uten å snu sig

Evensen!


    Evensen ved døren. Utrygg

Javel, hr. pastor, men jeg må nok gå ut, jeg har visst glømt no!


    Kapellanen snur sig, går et par skritt fremover, stanser

Kjenner De en – et kvinnemenneske som man kaller for Dobbelt-Petra?


    Evensen

Jøsses, jo da! Jeg har nettop snakka med ‘a. Jeg traff både henne og ‘n Harald og ‘a Alvilde nedi gata her, og dom fortalte mig altsammen! – Det er ei real jente, hu Dobbelt-Petra! Det er en gammal kunde! Jeg synes det er leit hvis hu skal slutte her!


    Kapellanen

Vet De hvor hun bor?


    Evensen

Jeg ja? Jo! Jeg har vært hos ‘a Petra mange 42 ganger jeg. Med varer! – skal jeg følge Dere dit ned?


    Kapellanen

Å takk! Det haster ikke! Kanskje jeg kan få bruk for Dem en gang senere! vil gå mot høire, men døren går op før han når den, og sognepresten kommer inn.


    Kapellanen stanser. Blir stående med hendene på ryggen. Ser rett frem.

    Sognepresten ser litt forlegen ut. Går et par slag frem og tilbake. Stanser så foran kapellanen. Rekker ut hånden til forsoning, men får ikke frem et ord.

    Kapellanen later som han ikke ser hånden. Bukker stivt for sognepresten. Inn til høire.

    Sognepresten ser efter ham. Rister på hodet. Gir sig så til å gå frem og tilbake igjen. Mumler for sig selv.

Nei, neinei] rettet fra: Nei! – Nei, nei! Når han ikke vil så!


    Evensen som står ved døren til venstre

Han er stri!


    Sognepresten stanser

Hvad behager? Hvad sier De, Evensen? –


    Evensen

Jeg sier at kapellanen er stri! – Har De hørt at han vilde true’n Harald og ‘a Alvilde til å gifte sig? Enda så skikkelige folk som dom er!


    43Sognepresten

Harald og Alvilde, hvem er det?


    Evensen

Det er dom som var her nå for ei stønn siden, vel! Jeg møtte dom nede på hjørnet, dom fortalte det sjøl. Dom kom hit op og visste ikke no gæli av, dom! Det var bare en barnedåp om å gjøra. – Og så vilde ‘n apsolutt at dom skulde gifte sig!


    Sognepresten bråstanser, ser sint ut, men tenker sig om, nikker

Det var det eneste riktige! Kapellanen gjorde bare sin plikt! – De er så god at De ikke blander Dem op i ting som ikke vedkommer Dem!


    Evensen

Nei, nei, det kan væra det samma for mig! – Men har sognepresten hørt at hu Dobbelt-Petra vil skrive sig ut tur kjerka da? Men det er kanskje det eneste riktige, det au?


    Sognepresten

Evensen!


    Evensen

Ja, jeg har ikke no med det! Men bare det ikke betyr no gæli! Det er det jeg gruer for! Tenk om det skulde bryte løs en vekkelse igjen!


    Sognepresten

En vekkelse, sier De, Evensen? Har De hørt no?


    44Evensen

Nei, men det er bestandig et dårlig tegn når folk begynner å skrive sig ut! Det er jo soleklart det, at når folk blir vakte, så går dom til sektene! For det er jo der dom vanker, de troende!


    Sognepresten halvt i distraksjon

Vi får håpe det ikke er så mange av dem, Evensen!


    Evensen

Nei, det var å ønske! For neimen om det er no hyggelig! Det er slikt mas og kjas med slike vekkelser, at en blir reint utkjørt! Offer kan ikke folk ta det med ro, da! Dom kommer da tidsnok til himmels!


    Sognepresten snur sig mot Evensen og vil bite ham av, men i det samme kommer

    Kapellanen fra høire. Han har frakk og hatt og stokk. Går mot utgangen til venstre.

    Sognepresten efter ham

De, Storm!


    Kapellanen stanser

Javel!


    Sognepresten

Skal De ut nu, på denne tiden?


    Kapellanen kort

Ja!


    45Sognepresten

Men kjære Dem – har det vært noget bud her? Er nogen syke?


    Kapellanen høit og sterkt

Ja! Jeg har fått bud! Fra syke! Og nu går jeg for å vekke dem til nytt liv!


    Sognepresten

Hvor går De hen?


    Kapellanen

Dit hvor røstene kaller på mig! Jeg går til avgrunnens folk! Ut til venstre.


    Sognepresten ser efter ham

Avgrunnens folk?


    Evensen

Da må han jagu gå langt! For de folkene bor visst ikke her på denna sia elva!


Teppet.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Den store barnedåpen

I 1925 ga Oskar Braaten ut komedien Den store barnedåpen. Stykket ble en stor suksess, og ble også noen år senere filmatisert (Norges første lydfilm, 1931).

«Fabrikkjentene» Alvilde, Toralfa og Georgine har alle fått barn utenfor ekteskap. De ønsker å døpe barna, men blir skremt bort av den strenge og «kristelige» kapellan Storm. Sammen med Dobbelt-Petra og en del andre melder de seg ut av kirken i protest - til sogneprestens og kirketjener Evensens store fortvilelse.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1925 (nb.no)

Les mer..

Om Oskar Braaten

De fleste av Oskar Braatens drøyt 30 verker skildrer fattigfolks liv på Oslos østkant. Han skriver om hverdagsliv og arbeidsfolk, om fabrikkene og leiegårdene, om det å vokse opp i fattige kår og om sosial opp- og neddrift.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.