I denne tekstkritiske utgåva av Marie Wexelsens Et Levnetsløb (1866), gjer Jorunn Hareide denne «gløymde» romanen tilgjengeleg for lesarar i dag. I Norsk KvinnelitteraturhistorieNorsk Kvinnelitteraturhistorie bind 1, Pax Forlag, Oslo 1988 skriv Jorunn Hareide m.a. kapitlet «Den norske romanen vokser fram», der Marie Wexelsen er ei av dei mange som bidrar til det svært sterke kvinnelege innslaget i norsk litteraturhistorie på 1800-talet. For å lese Et levnetsløb med utbytte i dag, er det nesten ein føresetnad å ha ein viss litteraturhistorisk og kvinnehistorisk kunnskap som ein historisk kontekst for lesinga. Utan det kan ho bli langt mindre engasjerande enn om ein set romanen inn i den kvinneemansiperande diskusjonen som går føre seg i litteraturen frå rundt midten av 1800-talet. Dei mange kvinnelege forfattarane, som nesten alle er embettsmanndøtrer, eller frå (høg)borgarskapet, tematiserer allmenne kjønnsforhold, kvinnesynet i tradisjonell kristendom, seksualitet, moralsk opprør eller tilpassing og sosial realisering. Spennet i kvinnene sine holdningar til slike temaer er stor og kunne skape sterke lesarreaksjoner, eller finne full gjenklang hos dei borgarlege lesarane.
Marie Wexelsens Et Levnetsløb er djupt forankra i kristen moral, og provoserer ikkje ved å vere opprørsk. Men det som gjer romanen lesverdig i dag, er tilløpa til konflikt, som ikkje blir realiserte. Lesaren ventar kanskje opprør, men hovudpersonen trekkjer seg frå konfrontasjonane med tradisjonelle, kristne moralverdiar. Forsoning er hovudpersonen si løysing. Misnøya og opprøret er der, men får ligge i kim. Først som eldre kvinne ser ho for seg ei framtid da «Gud har givet ogsaa os Kvinder Evner, som vil udfoldes og tages i brug».
*
Sofie Anker-Møller Damgaard og Anne Zimmermann har stått for kollasjonering av teksten, og Ellen Nessheim Wiger har hatt ansvar for tekstkoding og publisering.
Oslo, april 2021
Steinar Gimnes
Boken er utgitt av Det norske språk- og litteraturselskap
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Marie Wexelsens roman Et Levnetsløb ble utgitt i 1866. Verket kan leses som et innlegg i diskusjonen om kvinnefrigjøring, men der andre forfattere skriver om opprør og konflikt, fokuserer Wexelsen på forsoning. I denne boken vinner den kristne underordnings-, lydighets- og plikttanken over frigjørings- eller selvrealiseringsprosjektet.
Et Levnetsløb er langt på vei en psykologisk roman med lite ytre handling. Fortelleren er anonym og nærmest usynlig. Hun forteller om livet til en kvinne som er mye eldre enn henne selv, og som hun først ble kjent med sent i kvinnens liv. Fortellerens oppgave er å gjengi og kommentere den andres liv og kamper, og gjøre opp en status etter hennes død.
Marie Wexelsen er nok i dag for de fleste et ukjent forfatternavn, og i den grad navnet hennes overhodet huskes, er det nok som forfatter av julesangen «Jeg er så glad hver julekveld».
For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.