Digteren H. Ibsens Liv og Betydning for vort Folk

av Karen Sundt

Forord

Karen Sundts artikkel om Henrik Ibsen, «Digteren H. Ibsens Liv og Betydning for vort Folk», ble trykket som føljetong i avisen Lister (Et blad for Farsund og omegn) i 1888:

I 1888 feiret Ibsen 60-års jubileum, noe som antakelig bidro til å gjøre Ibsen til salgbart stoff for et bredt publikum. Kanskje hadde Sundt kontakter i redaksjonen i Farsundavisen Lister, hun var født i Farsund og hadde slektstilknytning der. I 1888 bodde hun imidlertid i Larvik sammen med sin gamle far. Hun var en kvinne på 47 år med lang erfaring fra politisk og religiøs skribentvirksomhet. Sundt hadde vært journalist blant annet i venstreavisen Verdens Gang på slutten av de politisk turbulente 1870-årene og fungerende redaktør i Varden en periode på 1880-tallet.

I sin artikkel om Ibsen trekker Sundt fram biografiske historier fra Ibsens ungdom, som hun trolig har funnet i Paul Botten-Hansens biografi i Illustreret NyhedsbladBotten-Hansen 1863 og i Henrik Jægers festskrift i anledning Ibsens 60 årsdag,Jæger 1888 men hun virker også å foreta en del egne vurderinger av dikteren og hans verk.

I første del fremstilles den fattige, unge og innelukkende Ibsen. Sundt siterer Ibsens dikt som hun mener kan illustrere hans personlighet og karakter, hun omtaler fødested og oppvekst og kontrasterer og sammenstiller Ibsen med Bjørnson.

Det er særlig den første delen av karrieren og utgivelsen av ungdomsverket Catilina (1850) som omtales. Andre del av artikkelen behandler tiden etter at Catilina utkom, da Ibsen studerte til artium og ble kjent med Paul Botten-Hansen og A. O. Vinje, og begynte å arbeide med teater. I tredje del omtales Rosmersholm (1886), Kongsemnerne (1863), Brand (1866) og Keiser og Galilæer (1873).

Sundt konkluderer med at det først og fremst er mennene som blir refset av Ibsen, mens kvinnene ofte er preget av en mild moderskjærlighet. Det generelle budskapet er at vi/leserne bør takke Ibsen for å ha ført «det norske Aandsliv» inn i «den nyere Verdenslitteratur». Hennes overordnete fremstilling av Ibsens liv og utvikling som kunstner passer godt en romantisk forståelse av kunstneren som et kjempende geni hvor utviklingen går «fra kamp til seier».

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Digteren H. Ibsens Liv og Betydning for vort Folk

Karen Sundts artikkel om Henrik Ibsen, «Digteren H. Ibsens Liv og Betydning for vort Folk», ble trykket som føljetong i avisen Lister (Et blad for Farsund og omegn) i 1888.

I første del av artikkelen omtales Ibsens tidlige forfatterkarriere og utgivelsen av ungdomsverket Catilina (1850). Andre del av artikkelen behandler tiden etter at Catilina utkom, da Ibsen studerte til artium og ble kjent med Paul Botten-Hansen og A. O. Vinje, og begynte å arbeide med teater. I tredje del omtales Rosmersholm (1886), Kongsemnerne (1863), Brand (1866) og Keiser og Galilæer (1873).

Les mer..

Om Karen Sundt

Karen Sundt var forfatter og journalist. I 1885–1886 ble hun Norges første kvinnelige avisredaktør, i avisen Varden.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på X
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.