Mennesker

av Alvilde Prydz

Forord

Alvilde Prydz’ Mennesker fra 1892 kan neppe sies å fengsle sine lesere med noen form for dramatikk eller spennende handling. Forfatteren legger derimot vinn på å beskrive naturen, skogens susen og fuglenes kvitren. På denne måten peker teksten snarere bakover enn forover i litteraturhistorien. Først og fremst inviterer bokenen imidlertid til idédebatt! Hva betyr kjønn for menneskenes plass og rolle i ekteskap, familie og samfunn? Alvilde Prydz plasserer behendig sin hovedperson i en lang rekke av situasjoner der en slik debatt oppstår mer eller mindre spontant. Hun karakteriserer dessuten sine personer med satirisk konsekvens: brautende, tåpelig-moralistiske mannfolk uten snev av selvinnsikt og kvinnemennesker proppfulle av det forfatteren med god grunn kunne ha betegnet som «falsk bevissthet».

Alvilde Prydz’ oppsiktsvekkende feministiske prosjekt utgjør hovedgrunnen til at Det norske språk- og litteraturselskap har gleden av å kunne tilby romanen i digitalt format til nye grupper av lesere – nøyaktig hundre år etter forfatterens død. Jorunn Hareide, professor emerita i nordisk litteratur, har gjennomgått, kommentert og rettet førsteutgavens tekst med kritisk årvåkenhet og i tillegg skrevet en kontekstualiserende innledning som vil kunne sette både litteraturhistorikere, kjønnsforskere og «vanlig litteraturinteresserte» lesere på sporet av en roman og et forfatterskap som utvilsomt fortjener å bli husket.

Anne Zimmermann har stått for kollasjonering av teksten, og Ellen Nessheim Wiger har hatt ansvar for tekstkoding og publisering.

Lillesand i juli 2021
Jon Haarberg

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Mennesker

I romanen Mennesker fra 1892 tar Alvilde Prydz opp spørsmål knyttet til menneskenes plass og rolle i ekteskap, familie og samfunn. Prydz plasserer sin hovedperson, Helene Ørn, i en lang rekke av situasjoner der en slik debatt oppstår mer eller mindre spontant. Romanen var et viktig innlegg i datidens kvinne- og menneskesak.

Utgaven er utstyrt med forklarende kommentarer og en kontekstualiserende innledning ved Jorunn Hareide.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1892 på nb.no

Les mer..

Om Alvilde Prydz

Alvilde Prydz er i dag et ganske ukjent forfatternavn, men hun etterlot seg en stor litterær produksjon: først og fremst romaner, men også skuespill, noveller, dikt og essays.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.