Hustruen var ikke som før.
Adam Stampe tok sig i at gruble over det – det holdt ham sommetider vaaken naar han efter middagen laa paa sofaen med lureteppet over sig. Han fik ikke længer tâk i blikket … Ofte var hun ikke at finde naar noget skulde klares … Lunet, hun? – En lys mainat hadde han kaldt paa hende; men hun kom ikke. Ved frokostbordet næste morgen sa han: «Du sover tungt der inde hos Tinne.» «Ja» hadde hun svart, «værelser mot gaarden er gode, rolige rum.» –
Men nu gled vaaren ind i sommeren. Juni hadde knapt en regndag, lia-vinden gav sig, kveld efter kveld glødet solrøden fjeldene, drøiet og blusset i sne og tind mens natten svøpte sin blaa dæmring om fjord og øer og e’fuglen blev ved at dukke og duve paa smaa blanke bølger, som aldrig gik til ro.
Daaret og tat av skjønheten fulgte han de skiftende belysninger, den evig skiftende lek av lys og skygge over dette herlige landskap, hvor mildt og vildt smøg sig ind til hverandre og blev ett. Han sviktet meridianen – han tok smaapiken med sig 40fra skolen, og sammen gik de ut og fandt den gule auriklen, som grodde i smaa skinnende bunker i hassel-bakken vest for byen. Sammen sat de paa sten langt ute i fjæren og saa paa tangen – og naar en stor hvit sky kom seilende og skyggen av den blaanet over fjeldraden paa andre siden fjorden, sa barnet: «Er det ikke pent, far? Det er saa pent at det er vondt.» Adam nikket – han skjønte hvad hun mente.
Om kvelden stod han og lænet sig mot havestakittet og saa paa Stina plante. Flittig, raskt og taust arbeidet hun, med solhatten knyttet under haken. Da kom gutten ut og han slog følge med ham. Borte i gaten møtte de Randi, prestens datter. Han saa hun vilde snu og gjemme sig i et kraap og han bad Edvard stanse hende. Med de to unge drev han indover landeveien, gik litt foran dem og hørte, at de hvisket og lo. Det kunde bli et vers av det. For første gang paa mange aar prøvde han finde rim til sin vage stemning …
Han sviktet meridianen. Men han opnaadde at faa sine fem medspillere i sextetten til at fortsætte øvelsene tross i de lyse juninætter. Med fløiten under armen vandret han hver torsdagskveld gjennem byen til gamle Paulsens hus – det higet i ham mot toner av cello og violin. Og naar han sat i den lavloftede stue i halvkreds sammen med de skjæggede, stilfærdige borgere og satte instrumentet for munden, mens strykerne omkring ham stemte op, følte han taknemlighet mot dem fordi de godtok hans fløite uten at granske hans politiske gehalt. –
41Sakføreren iakttok, hvordan den ganske stad, item meridianen, item det enkelte individ geraadet i opløsning takket være sommeren og det forbistrede dagslys, som huserte om nætterne. Selv laa han i sit kammers i fogedgaarden med reiseplædet for vinduet; men i sit private mørke hørte han ungdommen traakke frem og tilbake i bakken utenfor gjærdet, syngende og fjasende.
I al denne hensiktsløse uro saa han til stadighet ett væsen paa samme plas: amtmandinden arbeidet regelmæssig i en av sine haver ut over kvelden. – Han tok skridtet og steg ind til hende en torsdags aften; han vilde ikke forstyrre hende i arbeidet, han vilde blot sitte ned en stund og slaa av en passiar med et menneske, som tilsynelatende ikke var angrepet av omgangssyken, som grasserte – han vilde kalde den morbus amoenitas, det være utlagt: idyllens pestilents.
Stina Stampe smilte. Hun stod paa knæ foran det runde bedet i øvrehaven, et lite jordstykke mellem gaardens vestre gavlside, gaten og Fløtmandsbakken; med en pinde stak hun ut huller i den fine, stenfri muld – bunken med smaaplanter og vandkanden hadde hun ved siden av sig i grusgangen. Hun bad Valentinus ta sig en stol inde i lysthuset og sætte sig ut her, enda drøiet solen i haven, lang og blaa laa hendes egen skygge bortover gangen …
Pindestolen forsvandt under den svære skikkelse – med stokken mellem benene og de store haarede hænder over hornholken konverserte han den flittige kone; naar hun sa noget tidde han et øieblik, ikke 42for at lytte til hendes ord, men av respekt for hendes person.
… Det burde holdes hus ogsaa med naturskjønnet! Dette sted var en overdrivelse. I en gammel reisebok var han kommet over følgende tirade: «Her er en fylde av vildtromantiske og yndige kontraster, som har man at se ind i et stort tryllespeil som bedragerisk forskjønner al virkelighet.» Netop. Bedragerisk. De indfødte som var kommet til verden i denne stad, mistet allerede fra barnsben likevækten; dette panorama, disse solnedgange, disse maaneskinsnætter indtok i deres bevisthet de virkelige begivenheters plas, de blev ringe og forvirrede av at glo paa disse imaginære værdier – de lot sol og maane handle for sig, de blev impotente sværmere! Nabobyen som hadde den lykke at ligge tilhavs, at ligge nakent og uskjønt, vilde ende med at ta ledelsen fra disse drømmere. Og selv indflyttere angrepes av dette landskaps lyrik, selv hans compatriot, østlændingen Weyberg blev forvirret – i disse dage var han drad tilfjelds. Og hans husfælle hadde faat et ondartet tilbakefald til den fædrene idræt, hver aften sat han fortøiet ute ved dampskibstønden og pilket torsk, gjorde fiskersønnen den gode Slette. Hvorledes hadde det sig med stedets amtmand? Han skulde være set nede i fjæren ved høilys dag, fordypet i studiet av et dødt korstrol.
Fruen med plantepinden reiste hodet og sa noget om manden, som var deres barns beste ven. Han gik i denne tid daglige turer med barnet …
Naa. Solen gik ned, maanen kom op. Skedde 43der ikke andre ting i Norge i disse dage? Han hadde et brev her, i brystlommen – det berettet om hændelser, som Weyberg og Stampe maaske ikke hadde ondt av at høre! Intet flag hadde vaiet fra stortingsbygningen paa majestæternes sølvbryllupsdag! Nye assessorgager til høiesteret var nektet! Det kunde maaske være tjenlig at komme til klarhet over disse begivenheters dypere mening. Der hadde ogsaa været utspillet en vaudeville i vort storting, som kunde skaffe de herrer en god latter. En repræsentant namens Saxe hadde foredraget et værk paa maalet for landets kaarne, en oplæsning av hr. Garborgs poesier; de ærede repræsentanter var blit forvandlet til lystige drenge, med alskens tramping og hosten hadde de druknet episoden i løierlighet! «Naa … Korstrol kreperer, torsken yngler! Stedets foged og amtmand har viktigere ting fore – landets ve og vel interesserer ikke de herrer naturskjønnere!»
Stina Stampe hadde reist sig. Hun tok av sig den gamle kysehatten og strøk sig med ærmet over panden; haaret kom i uorden, solrøden streifet et siste nu det krusede virr, de mørke øiebryn og læbene; saa laa haven og bedet med den friskgrønne rad av ørsmaa planter i blekt kvelds-lys. Sakføreren saa op paa hende – et staseligt fruentimmer, en mærkelig ungdommelig skikkelse … Han møtte hendes blik, knep sammen venstre øie og reiste sig.
«Det er synd i Dem, at De ikke kjender det paa Dem længer, naar det er vaar og sommer, Valentinus …» hun børstet sig nedover kjoleskjørtet – «Jeg skjøtter ikke større om idyller, jeg heller – jeg liker 44mig best her i byen i graaveir saa jeg ikke ser fjeldene for skodde – da kan fjorden her være lik Trondhjemsfjorden. Men jorden drar da hvor jeg er – jeg kjender vel det samme naar jeg roter i bedene mine, som Slette og Stampe naar de – naar de sværmer. Den, som ikke blir vâr noget naar det tar paa at gro og grønnes, han er ingen riktig mand længer han, sakfører!»
Igjen saa hun paa ham med de stærke øinene, snudde sig, aapnet porten i det hvite stakittet og gik foran ham ut paa gaten. –
*
Latinskolens store dag var ikke eksamensfesten, men opvisningen i gymnastik og vaabenøvelser i skolegaarden den første juli. I aar deltok elevernes hornblaaserkorps ogsaa, med fire nummer. Hele guttekompaniet, idrætsmænd og musikanter, skulde ut paa sommeren møtes og tevle med nabobyens skoler i en av fjordbygdene.
I flok og følge toget forældre og andre ved tolvtiden til den store gulmalte skolen midt i byen. Det var sat op bænker i skolegaarden, som aapnet sig mot syd mellem pedellens hus og gymnastiklokalet og skjøt en bred stenmolo ut i sjøen. For stadens honoratiores var det holdt unda en bænkerad.
Arm i arm med sin hustru og med sin lille hvitklædte datter ved haanden skred amtmand Stampe frem foran de hilsende borgere; skolens ældste lærer reiste sig og viste familien plas – til ære for ferien hadde han festet sammen med et par kolleger til 45daggry, hans sorte skjøtefrak var fuld av flekker, og det luktet stærkt brændevin av ham. Amtmanden hilste ham med et stivt buk. Og da overlæreren satte sig igjen, listet han skraatobakken op av vestelommen og skar sig en buss som dækket venstre kjæve i hele dens længde.
I en vid halvkreds, spettet med lysklædte barn, ringet de voksne gaardsplassen ind. Fru Braach sat med sine tre yngste – hun smilte og nikket til Stampes: med dampbaaten imorgen ventet hun manden hjem. «Da kommer Ingar ogsaa» – sa Stina Stampe og bøiet sig frem; en kniplingsmantille dækket skuldre og ryg, paa hodet bar hun en ørehat med hvite roser. – Straks efter, da hornblaaserne hadde tat opstilling og satte de solglitrende instrumenter for munden, reiste hun sig halvt og vinket med parasollen: Laura Frivold, postmesterens kone, hadde banet sig vei nede ved porten, nu stod hun og dreiet hodet og myste gjennem lorgnetten. Da hun blev vâr veninden, tindret det blonde ansikt til i smil – let som en ungpike trippet hun over plassen – alle øine fulgte hende nyfiken. Hun kom sig til sæte, heldte sig frem og nikket til far og datter. «Kanske det ikke er tillat for barnløse at være med?» hvisket hun – «Men jeg maa da faa se paa de pene røde jacobinerne, jeg ogsaa …»
Nu satte musikken i. Det var festmarsjen, rektor selv hadde komponert. Barhodet, i aapen sid bonjour, med hvitt slips og stort skjortebryst dirigerte han sit værk; det graa snauklippede haar og skjæg sken som isnaaler i solen, læbene rørte sig heftig i det 46kraftige ansikt, armene løftet sig og besværget orkestret …
Bak ham stod alle skolens andre gutter i sluttet linje, ordnet efter høiden – alle klædt i høirøde flanelsbuseruller og hvite lærretsbukser. Og foran dem, alene, Edvard Stampe med trommen spændt om livet og stikkene urørlig mot trommeskindet –. «Far» hvisket Tinne – «far! Han e den peneste synes jeg.» Adam bøiet sig ned til hende – hvem mente hun? «Edvard vel» – hun blev rød paa farens vegne. Han rettet sig og de blaa øinene søkte gutten; og pludselig blev han rørt: de skingrende toner, som fyldte luften, alt det høirøde, som skingret med; og saa, stille, slank og underlig voksen, med det magre fugleansikt rettet mot den elskede rektors ryg, hans egen snille, flittige søn! Han bøiet sig paany og kysset smaapikens blussende kind. –
Det var forbi – siste nummer var utblaast, siste defilering til ende. Helt ut paa moloen hadde Edvard ført sin trop – derute var trommen virvlene blit svake og fjerne, sjø og himmel tok lyden; lik en rød orm med hvit buk hadde geleddet buktet sig ut med det blaa …
Nu haandhilste rektor forældre og foresatte; mens han tørket sveden av hodet gjentok han idelig: Bra gutter, bra gutter – men diciplin maa der til. – Rødt blandet sig med svart over hele plassen, det summet av snak. Stina saa at Edvard bukket for byens tykmavede prest; og hun saa, at den lille tarvelige Randi Rødset stak haanden ind i guttens, 47et øieblik. «Edvard,» kaldte hun med sin dype, tydelige røst: «Edvard og Marthine, nu gaar vi hjem.»
Hun hadde ikke tid til at spasere – middagen skulde være litt festlig, hun maatte selv ta haand om den. I eftermiddag skulde hun bake velkomstkake til Ingar – hun trængte datterens hjelp – i bakeriet hos Dybdal hadde hun sikret sig ovnsrum til stekningen klokken syv. Og Edvard hadde lovet at hjelpe piken med at flytte brorens seng ind paa kvisten … Alt dette forklarte hun manden og Laura Frivold mens de sammen fulgtes ut av skolegaarden.
Oppe i gaten skiltes hun og barnene fra Adam. Han vilde røre litt paa benene før middag, musikken hadde sat marsj i ham! «Maa jeg by Dem op til en rask pas de deux paa øvre vei, fru Frivold, siden min kone slaar vrak paa mig?» For spøk bød han den lille dame med snip og herreslips armen.
Laura Frivold forstod spøken – hun tok ikke amtmandens arm; men hun fulgte ham gjerne – de vaakne øine smilte til ham bak lorgnetten. – I hurtig takt gik de begge op kirkebakken, paa høiden tok de veien vestover. De snakket ikke stort i førstningen … Det var saa skyfrit og sommervarmt – fjeldrækken over fjorden fik som en hvitblaa hinde. Et velvære øket i Adam, en feriefornemmelse – han hadde nye, lette klær paa sig for første gang iaar – Edvard hadde tat den beste eksamen i sin klasse … Og fra idag av skulde han ha smaapiken kvittrende omkring huset fra morgen til aften.
«Vi gaar som soldater,» sa han og smilte til sit følge. «Tar jeg ikke for lange skridt for Dem?»
48«Jo svært lange. Men jeg er jo vant til Frivold.»
«Ja – postmesteren er ogsaa en langbent herre.»
Nei – tvertimot! Han var nok høi, men han var kortbent. Det var vel derfor han gjorde sig umak.
Den klare friske røsten fik som streif av malice.
Han fandt ikke noget at si. Det kom for ham det var første gang, han var paa tomandshaand med fru Laura. Pussig nok, saa ofte som hun vanket i amtmandsgaarden … Forholdet var nærmere betænkt uvanligt … Hun var Stinas veninde. Med hendes mand, som var en av venstres førere i byen, kunde de derimot ikke pleie omgang. Laura Frivold var ukonventionel – hun var efter Stinas sigende noget av en kunstnernatur. Og det geraadet Stina til ære at hun ikke hadde slaat haanden av sin fordums elev.
Han gløttet bort paa det lille menneske, som gik paa andre siden av den hvite, støvede veien. Profilen var saa barnslig og djerv – føtterne smaa og nette. Og denne nydelige person gik tilsengs med postmester Frivold, med en saadan okse av et mandfolk …
Han blev med ett skyllende rød.
«Ja det er voldsomt varmt!» hun lo – «Og vi trænger da ikke springe, heller!» Nu tok hun av sig hatten med den dristige opbret og strøk sig gjennem det korte krøllede haar. De stod begge to stille, paa hver sin side av veien. «Jeg tænker ta storbaaten nordover imorgen, jeg – og vet De hvor jeg vil hen, amtmand? Jeg vil til Stiklestad og høre Bjørnson. Kanske De synes det er upassende? Men jeg elsker folkemøter. Synes De ikke jeg skulde reise?»
49«Politikeren Bjørnson er ikke av mine folk. Men De følger formontlig Deres mand?» røsten sænket sig som i avbigt foran det siste ord. Og de tok paa at gaa igjen, meget langsomt – saavidt ruslet de fremover.
«Frivold? Nei han kan ikke forlate posthuset og valgkampen her i byen. Han skal op og slaas med sorenskriveren paa søndag, ute paa Leiren. Jeg skal reise alene. Jeg vil se Bjørnson …
… om morgnen knæler jeg og beder om solklare dage for ham. Middag om stærke tanker for hans manddom. Aften om guld i skjødet for hans alderdom.»
Røsten som reciterte var ikke varm og følsom som ordene – det var et kjøligt forbehold et sted … Han saa bort paa hende og møtte øinene bak glasset – de var store og graa, med islæt av brunt, det var en bestandig tindr i dem som av sult … Hun var den første kvinde han hadde set ta sig ut i lorgnet – i lorgnet og mandfolkesnip!
«De husker de linjene, De som selv er litt av en poet, amtmand?»
Hun trodde ikke han kunde ta citatet, han hørte det paa tonen! Men han kjendte det, bi litt! Han stirret ned paa veien – hukommelsen skulde gi det fra sig – tegn eller billed. Han truet den; og en liten ræd skjælv, han ikke hadde kjendt siden han sat ved eksamensbordet, rørte sig omkring strupen …
«… og naar de raaber, skal mit hjerte skjælve – af fryd og lykke» hvisket hun, ertende.
Det kom! Sidetallet, 117, med en liten strek under 50– den tynde svartpermede boken – «Kong Sverre», Ingas bøn for Haakon …
Han sa det – smilte og møtte igjen de spraglede øinene.
«Det var det jeg visste!» sa hun.
«Nei det var det De ikke visste!» han lo og blev ved» at se paa hende. Da fældte hun lorgnetten med et lite ryk i brynene, fanget den med hænderne og blev rød.
Litt efter hostet han og sa:
«Saa Deres mand og min ven Braach skal gaa holmgang ute paa Leiren. Synes De ikke stedets amtmand ogsaa burde delta, fru Frivold?»
«De amtmand!» hun kom over til ham – «De mener ikke De tænker paa at kaste Dem ut i politikken?»
«Vil det forundre Dem saa meget? Jeg kan da ikke altid bli ved at være en – en blot og bar prydgjenstand, fru Frivold!»
«Hvorfor ikke!» Hun saa op paa ham. Skulde det slet ikke findes undtagelser her i verden? Ja hun vilde si det som hun følte det: helt siden Stina og han kom til byen hadde hun set paa ham som noget friere – noget av en anden støpning end folk flest. Der gik en mand, en smuk, begavet mand – jo! jo! – og hadde raad til at være uavhængig – utvendig og indvendig! – i en tid som presset personligheten som et strykejern, med alt sit partisnak! Hun visste, han læste høit poesi for Stina og sine barn om aftenen. Han hadde virkelige oljemalerier paa sin væg! Han var en skjønaand, 51den eneste hun hadde møtt. Og hvad vilde musikforeningens fester være uten hans taler? Ingen brukte denslags aapne snipper som han, heller. Nei, han maatte ikke bli en ordkløver, en partirytter – han ogsaa! «De kan sitte paa første bænk og dekorere, mens Braach og Frivold banker paa hverandre, amtmand – det er rikelig nok!» En sky av roserødt drev over det lyse ansiktet.
«Vil De ofre Bjørnson da? Og sitte sammen med mig! Vil De det?» ordene slap fra ham med en liten forvirret latter.
«Det vilde jeg, med glæde – hvis jeg ikke alt hadde kjøpt billet. Og min far og mor ventet mig, hjemme i Trondhjem …»
Han strøk sig lettet over ansiktet.
«Fra spøk til alvor, fru Frivold – Stina sier, De i al stilhet er vel saa radikal som Deres ærede gemal. Og at De læser Verdens Gang og Dagbladet med lidenskap?»
«Hvad skal jeg finde paa? Jeg har ingen veninder. Ingen jevnaldrende veninder –» rettet hun fort. «Og jeg synes det er friske aviser. Synes ikke De?»
«Jeg har ikke den ære at kjende dem. Jeg læser ikke denslags blade.»
Det blev en liten stilhet igjen, og de kom dit veien bar nedover mot fjorden. Men en gangsti fortsatte bort gjennem mark og smaaskog. Uten videre gik hun foran ham og ind paa stien.
«Det er saa let at gjøre politisk karriere herhjemme» sa hun med ett – «Det er ingen sak at bli en bemærket 52mand her i landet. Det er bare at sitte det.»
«At sitte?»
«Sitte sig grundig og taalmodig fremover i alleslags foreninger og bygdeindretninger. Sitte og sitte. Det har Frivold gjort. Og proprietær Grunk. Paa hver sin side har de sittet til de kom paa toppen i hver sit parti.» Pludselig rakte hun begge armene op over hodet, saa de vide ærmene gled ned over albuen. – «Hadde jeg ikke mig selv at le av, fik jeg næsten ikke led i denne byen, jeg … Det sier jeg til Stina ogsaa: le litt mer Stina. Ja naar hun snakker om at hun blir saa gammel, sier jeg det til hende.»
Det hadde rykket av smaa smil i Adams let bevægelige ansikt, øinene fik et slør mens han iakttok hende.
«Føler Stina sig gammel?»
Hun gik længer til siden, ut i kløveren og alle blaaklokkene.
«Hun er jo i en vanskelig alder, stakkar. Ja De vet jo det …»
Hans blik vek for hendes.
«… Alle disse blodstigningene og svimmelheten.»
«Det har hun aldrig nævnt for mig.»
«Saa? Men jeg minder hende altid om det hun sa til os i klassen, naar vi hadde hodepine – ret ryggen, smaapiker, sa hun – ungdommen er en lyte som minker med aarene!»
Adam tidde litt. Stina følte sig ikke vel, det forklarte altsammen!
53«… Men nu svarer hun mig bare med et nyt ordsprog: Modet minker som alderen vokser, Laura, sier hun …»
«Stina kan mange ordsprog, for mange! Det er fra dem hun har hentet sine folkelige vendinger – før i tiden prøvet jeg at dæmpe litt paa dem, for barnenes skyld. Men – og hun fører en god og korrekt pen.»
«Stina er født udmærket – hun er uforbederlig, hun!»
«Hun blev viis som barn, alt.»
«Og saa blev hun saa tidlig lærerinde.»
«Ja saa blev hun lærerinde. Var hun streng? –»
«Nei ikke streng … Alvorlig og retfærdig, dengangen som nu. Mot os uskikkelige!»
Hun saa paa ham og han maatte smile, som hadde han en liten hemmelighet sammen med hende.
*
Det var svart av folk paa kaien i det fine sommerveiret, da dampskibet sydfra seg ind fjorden og fortøiet ved den røde tønden. Fløtmændene laa der ute og andøvet de tjærebredde baatene sine, smaagutter rodde lette færinger og høinæsede nordlandssjækter, de kredset rundt skibet lik andunger. Og Laura Frivolds røde hat lyste som en rose i bakskottet paa baaten, som nu bordet skibet for at hente passagerene.
Sammen med fru Braach og barneflokken holdt Stampes sig midt paa bryggen og biet paa de hjemvendende. Sorenskriveren hadde tat turen kysten rundt 54fra Christiania for at faa sig nogen hviledager efter tingperioden – Ingar Stampe hadde gjort det samme av økonomiske grunde: siste pengesending fra amtmandskontoret hadde saavidt rukket at dække de hissigste gjældsposter og en andenplas-billet paa egen kost. –
Adam saa den røde hat stige ombord … Ved siden av ham viftet og viftet Braachs smaapiker med lommetørklærne – de hadde opdaget faren ved skibsrælingen.
«Din veninde tænkte litt paa at sløife turen nordover», sa han og hjalp Stina med parasoltuppen, som hadde sat sig fast mellem to planker i bryggen – «hun vilde gjerne hørt postmesteren og Braach disputere paa søndag. Men hun hadde alt kjøpt billet. Og hendes forældre venter hende i Trondhjem.»
«Saa?» Stina saa op – øinenes graa var klart og gjennemsiktigt som vand; nu lo hun litt, mundviken drog sig et grand ned paa hende. «Ja den Laura! Billet kan en da ikke faa kjøpt før en kommer ombord. Og forældrene ligger og bader i Holmestrand begge to.»
Adam blev rød. «Saa har jeg misforstaat hende.» Litt efter satte han den bløte panamahatten bedre fast paa hodet – slik hadde hans spørsmaal forvirret den lille dame, at hun hadde maattet redde sig over i en taapelig usandhet!
Stampes og Braachs fulgtes ind over gaten. Mellem sin hustru og amtmanden gik sorenskriveren; han fortalte om den herlige tur langs kysten. Adam saa ufravendt paa ham, han veknet i øinene – venvens 55ansikt var mærket av uro og pine, det korte fuldskjæg var blit helt graat siden sist …
Litt oppe i gaten møtte følget sakfører Valentinus. Han strøk den sidbremmede filthat dypt av, stoppet op og rakte sorenskriveren haanden: Maatte det være ham tillat at ønske den ærede repræsentant velkommen hjem?
«Jeg takker, sakfører!» halvt godslig, halvt bryd bøiet Braach hodet.
«Deres vælgere venter Dem med længsel, høistærede! Standpunkter og taktik diskuteres paa torvene! Her er adskilligt vankelmod at formærke inden vore rækker. Vi har en høvding behov!» Atter svinget sakføreren hatten og padlet videre, – det knurret halvhøit i ham som i en gammel hund.
Nicolay Braach saa paa Adam:
«Han kommer ikke til at bli fomøiet med mig!» han smilte, men det milde blik var mismodig – «Følger du med op?»
«Gjerne Nicolay, hvis din kone tillater?»
«Ja endelig, endelig» – rynkene om Magda Braachs øine og mund sitret, hun kunde ikke holde hænderne stille – «Fru Ernestine!» ropte hun. «Deres mand blir med os op, kom De ogsaa!»
Nei – Stina, som gik et par skridt foran dem med smaapiken, stanset – hun vilde følge guttene hjem, hun hadde chocolade til dem. Den ranke skikkelse bøiet sig saa vakkert til hilsen – Braach gik frem og tok hendes haand:
«Paa gjensyn, paa snarlig gjensyn, amtmandinde!» –
56Oppe i sorenskriverens store trefags dagligstue stod brettet med vin og kaker færdig paa et av de blankpolerte mahognibord. Alt i dette lyse rum var rent, net og nøkternt: det skurte gulv, de sirlige tepper, stolenes hvite antimakasser og bordenes servietter. Selv vinduenes blomster var ordnet efter størrelse i porcelænskrukkene – gjennem de stivede gardiner stod solen ind som gjennem hvitrimede arabesker.
Fru Braach skjænket i – alle barnene fik en liten taar vin i bunden av de spisse glas; de klinket og drak med sin far, den yngste neiet fremmed for ham – det var et halvt aar siden hun hadde set ham. Med hver sin kake i haanden blev de sendt ut. – Og sorenskriveren tok papiret av en pakke, han hadde baaret under armen helt fra kaien – det var en kasse cigarer; en gave til den passionerte røker, vennen Stampe … Adam la begge hænder paa hans lutende skuldre og ristet ham av glæde og taknemlighet.
Saa satte alle tre sig ved midtbordet – fru Braach tok gyngestolen, hun foldet hænderne over sin glatte kjolemave og satte med foten stolen i sakte gang, den lubne skikkelse i graa alpakka faldt til hvile.
Først talte mændene i en let og rolig tone. Stampe spurgte efter fælles bekjendte blandt tingmændene – Braachs svar hadde sommetider det lille stænk av ironi, som gjorde saa mange av byens borgere usikre i hans selskap. – Han fortalte Adam om Sverdrup, som stak av fra præsidentstolen og som lot Steen klare erterne, da tinget blev sluttet – men 57som enda ikke turde overlate saueflokken til sig selv, men hele tiden tasset omkring ute i korridoren med et sort uldtørklæ om halsen som tegn paa upasselighet! Kongens avslutningstale hadde gjort et bedrøvelig indtryk til begge sider; vistnok hadde hans formaninger og strips hat adresse til venstre, men den hele forsamling hadde staat skoleret. Aldrig hadde Braach set et menneske mer lik en kalkunsk hane end hans majestæt ved denne leilighet! – Der hadde efter talen været adskillig parlamentering mand og mand imellem inden høire, om man efter dette burde møte paa stationen ved majestætens avreise. Personlig hadde han været i stærk tvil … To av hans vestlandske meningsfeller hadde demonstrert … Men han hadde tilslut likevel fulgt flokken – egentlig paa tross av sig selv.
Han tidde og strøk sig over den store, hvælvede pande med haanden – en bred, kraftig formet, likevel saa hjelpeløs haand …
Adam førte røken fra cigaren unda gyngestolen.
«Valentinus mener, det er selve kongemakten, de herrer vil tillivs. Men deri tar han vel egentlig feil?»
«Han har kuns alt for meget ret Stampe! Hvis regjeringen ikke tar fornuften fangen, vil dens stædighet føre os like lukt i revolutionen! Det er traurig, men det er saa! Selv svenskene, Adam –» han bøiet sig frem over bordet og dæmpet røsten – «selv fremtrædende mænd i broderlandet har lat sig forlyde med at de ikke fatter muligheten av at voksne folk kan være imot statsraader i tingsalen! Og derover 58pleier de ellers ikke støtte norske reformer i demokratisk retning!»
«Saa? Virkelig?» Adams øine blev mørkere.
«Men – men!» sorenskriveren saa et øieblik ned paa sine hænder – saa løftet han hodet, de smaa brune øine dunklet til av uro – «Det har jo altsammen ingen betydning længer! De gjør som de vil! Det gjælder blot at holde igjen det man kan – og om mulig formidle, om mulig forhindre en katastrofe!»
Han reiste sig, skjøv hænderne ind under jakkens ryg og tok paa at drive i stuen.
«… Det er vanskelig, saare vanskelig og bittert … Jeg har ikke længer den lykke at være høit anskreven hverken hos ytterste høire eller ytterste venstre. Jeg har den for en lovfortolker i disse tider store feil at være jurist – den for en meningsberettiget statsborger like store mangel at være uavsættelig embedsmand.»
Adam Stampe la fra sig cigaren, rygget stolen tilbake fra bordet, blev sittende bøiet og lytte.
«… Likevel tillater jeg mig at mene, at vor grundlov hviler paa maktfordelingens princip – og at den ikke kan saares uten at konstitutionen ogsaa saares. De mænd som skrev den var ikke børn av den franske revolution – de var diciple av den klare, nøkterne Montesquieu, likevæktsystemets fader. Makten er delt mellem konge og lovgivende forsamling! Og kongen har som prins Christian Fredrik skrev i sin dagbok «evnen til at gjøre det gode og ikke det onde». Det vil da si: forsøker han i utrængsmaal 59stadig at hindre en paakrævet reform vil Justitias vækt uvægerlig vise ham, at han kommer tilkort. Og det er dette som nu er i begrep med at ske – hvis statsraadssaken ikke sanktioneres! Det har reist sig en folkemening bak denne sak! Disse meningsuttalelser, som indløper til tinget og avisene fra landets alle ender og kanter, er visselig ikke mundsveir og bømestreker, som vore meningsfæller paa ytterste fløi behager sig i at tro! Det skal den gode Valentinus og hans kompani nok komme til at erfare! Grundloven har ikke skjænket sceptret til en straamand – men ei heller til en despot! Sanktioneres statsraadssaken vil balancen atter være der. Sanktioneres den ikke – da blir nationalforsamlingens flertal i ett og alt Norges lov, da skal vort ulykkelige land herefter regjeres av demokratiets mangetungede uhyre – da er dette lille, umodne folk undergangen viet! Formaar den lovgivende forsamling at beherske sig selv og respektere sine grænser, da blir den en statsmakt, hvis indflydelse stadig vil vokse. Tvinges den ved kongens og regjeringens uforstand til overgreb, vil den ikke stanse ved dette ene! Da er det kongelige veto dødt og maktesløst i samme stund! Men saasandt som eiendomsretten er hellig og ekteskapet en forbindelse for livet – skjønt lovgivningen intet sted likefrem har uttalt det – saa sandt er vetoet grundlovens forutsætning!»
Dæmpet og klangrik lød røsten i stuens stilhet; sommetider baaret den talendes indre bevægelse i ordene og gav stemmen den appel av dulgt lidenskap, som fik Adam Stampe til at mindes studenternes 60begeistring, naar Braach i unge dager var deres talsmand …
«Vi er et bondestyret land, det er riktig! Grundloven har lagt den største makt i bøndernes haand. Men sindighet og maatehold er den norske bondes karakteristiskon! Alene uforstandig provokation fra vor side kan drive ham ut i det lovstridige. Denne provokation bør vi vel vokte os for. Vi bør kræve statsraadsaken sanktionert – og vi bør la vore beste mænd gjøre hans majestæt det indlysende at saa maa ske!»
Magda Braach reiste sig i stolen:
«Gaa til kongen du selv, Nicolay! – Og De, amtmand, følg Nicolay til kongen! Aa ingen kunde tale ham bedre til rette end I to!»
Manden smilte.
«Min ringhet har aldrig hat hans majestæts øre, men –» han slog ut med haanden – «amtmand Stampe kunde maaske søke foretræde – kong Oscar ynder stilige mænd – det turde være umaken værdt!»
«Nei hos kongen har jeg intet at utrette –» Adam hadde reist sig fra stolen, han rettet sig i fuld høide og knappet den lange graa bonjour. «Men jeg har besluttet mig til at by dig min assistance her paa stedet, Nicolay, hvis du trænger mig. Jeg faar risikere pelsen, jeg ogsaa, er det nødvendig – jeg faar bekvemme mig til det! Ønsker du det, skal jeg melde mig til tjeneste i valgkampen.»
«Dv aktiv politiker! Du, min kjære Adam Stampe? For min skyld? –» det glitret til under de mørke bryn – «Nei, min ven!»
61Han gik bort og la haanden op paa Adams skulder.
«Saa ondt vil jeg dig ikke. Den heksedans passer ikke for dig. Der skal haard hud til – robuste nerver … Der serveres for mange ydmygelser – for meget ekkelt, min ven – Hadde jeg ikke min Gud – og hjemmet her at tænke paa, vilde mit sind været for svakt til at bære meget av det, det har maattet bære … Det kan være nok at én av os maa ofre sin egen – sin egen og andres fred –» han gik til gyngestolen og strøk sin kone over haaret. –
Endnu en stund snakket de to venner sammen. Før de skiltes var de blit enig om at amtmanden skulde yde sin støtte i distriktet ved at tale med folk, han møtte i embeds medfør paa kontoret og sine mange reiser. –
Det var noget befriet, næsten ynglingeaktigt i Adam Stampes gang da han i middagstiden vandret hjemover gjennem byens folketomme gate. Et og andet kast lot han stokken med sølvholken gaa rundt mellem fingrene … Mindet om samtalen med Stina hin ettermiddag i april forbandt sig med samtalen idag – hans kone og hans ven samstemte: det var som stedets amtmand han fremdeles skulde gjøre sin gjerning.
Fjernt indefra rørte det sig dunkelt – som noget halvveis glemt husket han et sekund sin heftige uro hin dag oppe i aasen; men skyggen av den blaanet væk … Han lettet paa hatten og strøk sig gjennem 62haaret. Nicolay var helt skaldet, selv hadde han enda en fyldig manke!
Utenfor sit eget havegjærde møtte han Stinas medhjelp, gamle David Strande. Han hadde skyflet grusgangene og plassen foran lysthuset. Adam stanset op foran ham.
«Min kjære David,» sa han lavt – «er det ikke paa tide du gjør dig stemmeberettiget?»
Manden svarte det der va nokka han ikke hadde forstand paa.
Han kunde komme ind paa amtskontoret, saa skulde det bli ordnet for ham. «Vor sorenskriver slaar ikke vrak paa din stemme, min gode David.»
Sorenskriveren og han Seljestad … Ja, han hadde hørt de skulde nappest. Han for sin del kjendte ingen av dem. Han var en simpel arbeidsmand.
Amtmanden klappet ham paa skulderen:
Nogen maatte styre i landet og arbeidsfolk kunde det jo ikke bli … «Saa jeg tænker, du kan være tjent med skriveren, David far.»
Han plystret litt, da han aapnet sin egen gatedør – en stub av fløitesoloen i sextettens siste nummer.
*
Det var formiddag midt i juli. Brødrene Ingar og Edvard sat paa bryggetrappen. Det blaaste østenvind, godveirsvind; men her var det lunt – bryggen stak ut i vinkelen mellem sydgavlen paa amtmandens vedbod og naboens pakhusvæg.
Edvard hadde tat av sig paa benene, nu og da 63dyppet han føtterne ned i det kolde salte vandet; skolekasjetten sat i nakken paa ham, næsten hvit laa luggen frem i panden over det magre ansiktet. Ingar var barhodet – det røde haaret fortsatte i et gyldent dun nedover kindet. Han røkte hissig paa en kort snadde, den fregnede haanden lukket sig i ett væk over pipehodet. Begge to sat de og glodde ut over sjøen, tiende.
Saa spurte den yngste, uten at røre sig:
«Du tror ikke han er til du da?»
«Jeg vet det. Alle moderne folk vet det ikke eksisterer en personlig gud. Men det er ikke opportunt at si det, skjønner du. De fleste taaler ikke en slik avsløring, enda. Vi er blit vænt av med at leve under aapen himmel. For resten er det min mening –» han dyttet tobakken ned i snadden med en brun fingertup – «det burde sies. Saa kunde det bli en ende paa forsumpningen. Paa samfundsmoralen.»
«Samfundet kan vel ikke bestaa uten moral vel?»
«Ikke det? Moral er menneskepaafund. Og for resten – hvorfor skal samfundet bestaa? Det gad jeg vite. La det ryke til helvete. Saa bygger vi fra nyt av – vi som tør være os selv.»
Edvard kniste sakte.
«Det skulde bli fine greier –» hvisket han ned til tærne sine.
«Synes du det er saa fint nu da?»
Ingar flyttet paa sig, saa han kom nær ind til broren; lavmælt og het i røsten tok han paa at forklare om de idéer, samfundet var grundet paa – 64fortsatte der han hadde sluppet natten før oppe paa kvisten. Nye farlige ord strøk forbi Edvards øre og sank ned under den blanke vandflaten – prostitution – hykleri – fanden selv i prestekjole … Kongefjæsk – hetærer – mødom – kjønsmoral …
Sveden piplet ut under den lyse luggen. Han saa sneglene, som sat i smaa graa hus langs bryggepaalen, – tangen, som nu i flovandet stod ende op fra stenene paa bunden – han skimtet glasskaar og krusbrot og hvite skjæl … Grønt og uroligt flakket lyset dernede i dypet. Det strammet til under brystet paa ham – litt kvalm drog han føtterne op under sig, løftet hodet og saa over mot snefjeldene.
Broren tok sig en pust; han stoppet pipen.
«Husker du da vi stjal os ned paa bryggestigen i Trondhjem Ingar – ogsaa røk du i?»
«Javel. Du drog mig op efter haaret.»
«Haaret dit reiste sig som paa en omsnud manæt. Det var bra, du ikke var snauklipt den dagen gut. Da hadde jeg ikke faat tâk.»
Med ett la Ingar armen om skulderen hans.
«Du berget mig dengangen, Edvard. Det er vel derfor jeg gidder sitte her og præke for dig, tænker jeg. Jeg skylder dig saapas. Naa er det mig som drar dig, efter haaret, ut av al vranglæren her i amtmandsgaarden.»
«Ja far skulde vite hvad det er du ligger og læser for slag – om natten …» han fik knapt lyd i røsten nu heller, men han snudde ansiktet mot broren og smilte modig.
65En times tid senere gik begge to op gjennem haven. Her og der foran de bugnende bærbusker stanset de og knuspet stikkelsbærkart. Da de hørte jentelatter inde fra dukkestuen, foreslog Ingar de skulde gaa ind og holde leven med Marthine og veninden hendes, den svartøiede Lucie Braach.
Edvard drog paa det. Han visste Tinne var ræd den ældste broren. Men uten mer snak aapnet Ingar døren til rummet, søsteren hadde faat stelle istand til dukkehus. I boden indenfor stod saltebaljen, under taket der inde hang husets forsyning av spekeskinker, hestepølser og fenadlaar. Det luktet stramt i Tinnes kammers.
Paa en fast vægbænk sat en stor tøisdukke med krushode, den spriket kjærlig med armene om to mindre voksdukker. Bordet foran de tre var dækket op med kaffestel i dukkeformat, opskaaren bærkart og ribbet rips var sirlig fordelt paa asjetter. Bent over den største dukkens buklede krushaar stod en liten Kristus-figur paa en hylde; to smaa barn og et gyldent lam trykket sig op til den rosefarvede kjortel.
I hver sin lille gyngestol av kurv sat venindene.
Nu reiste de sig begge og hvinte til, begge. Men straks efter gjemte Tinne ansiktet i hænderne og lo – stolen var blit hængende paa Lucie i farten, hun var for bred bak. Ildrød i hodet vridde den store piken paa sig og gjorde sig fri –
«Velkommen hjem, Ingar!» sa hun rapt – «Gid saa fregnet du e blit!»
Ja fregner var paa moden i hovedstaden, visste hun ikke det? Kanske her var dameselskap?
66«Dameselskap din tullbal! Vi – vi sitter bare og ser paa Tinnes dukker.»
Det skygget til i Tinnes store øine. «Vi leker,» sa hun og møtte Ingars erte-blik.
«Holder dere skole? Eller kvindeforening?»
«Vi er mama’er.»
Høi og haas skar guttelatteren ut i det smalle, solhete kammerset –
«Saa trænger dere vel papa’er da» Ingar vilde sætte sig paa bænken ved siden av dukkene, men blev i det samme vâr porcelænsfiguren paa hylden – «Har du altertavle ogsaa Marthine?»
«Det er Jesus,» sa Lucie.
«Nei det kan det ikke være. Vet du ikke at Jesus er bror til Abrahamsen paa torvet?»
Ingen svarte.
«Det er paa næsene folk kjender Abraham og Isak og Jesus. Den dér har jo opnæse – akkurat som du, Lucie.»
Tinne dukket sig – den hvite skillen gik som en bøile fra nakke til pande paa hende.
«Er du blit fritænker?» Lucie Braach saa stivt paa ham – «lsch saa trollat du e!» I det samme tok hun op paa næsetuppen sin og klemte den et grand nedover.
Ingar vilde se paa figuren – den hadde vel et mærke?
«Lader de smaa børn komme til mig,» sa Tinne tonløst.
«Jeg snakker ikke om inskription – fabrikmærke!» 67Ingar skratlo – «Den er gammel – har du faat den av din mor?»
«Hun har faat den av far,» Lucies blik luet.
Ingar rørte ved hylden – den hang paa én spiker, bikket over og Kristusfiguren faldt i gulvet; da Edvard tok den op var den hodeløs. Tinne fôr frem, rev den fra broren og la den i forklæet. Taarene stod i øinene paa hende.
«Du skal faa en ny av mig, Marthine – du skal faa en madonna med barn, det passer bedre for dig og Lucie. Eller vil du ha en krone nu med det samme?» Ingar stak næven ned i bukselommen og holdt frem det blanke pengestykket.
Smaapikene stirret paa det.
«En krone – e du gal!» hvisket Lucie – hun bet sig i læben, saa bort paa veninden og blev rødere. Et sekund drøiet Tinne – saa rakte hun frem den smalle haanden og Ingar la pengestykket i den – han glippet lystig med øinene –
«Saa du solgte ham for en sølvpenge du ogsaa, jomfru Stampe» sa han, bøiet sig, fandt hodet som var trillet bort under bænken, stak det i bukselommen, dreiet sig paa hælen og gik. –
Tinne blev med Lucie Braach hjem til middag. Moren hadde sagt Lucie kunde faa be hende naar hun vilde, hun trængte ikke varsko – de satte bare den niende tallerknen paa bordet. Naar maaltidet var endt, fik venindene sitte inde i dagligstuen; de brukte læse eller hviske saa sakte sammen, at det bare dysset fru Braach paa sofaen bedre i søvn … 68Sorenskriveren la sig aldrig overende, han sat i gyngestolen med en bok.
Denne stille time sammen men Lucie var ellers noget av det beste Tinne visste. Idag sat hun ved siden av veninden paa skammelen og bladde ikke om og læste ikke.
Det store huset var fuldt av gode dæmpede lyd – ovenpaa hyssjet barnepiken paa de smaa – hyssj, hyssj, hyssj surret det som i en stor flue … Op og ned trappen fôr guttene paa filletøfler. Og inde bak nærmeste væg gnirket det litt hvergang den gamle bestemoren heiste sig op i sengbaandet … Men straks Tinne rørte paa sig, mærket hun kronestykket; paa bunden av den tomme kjolelommen laa sølvpengen.
Ret som det var saa hun bort paa sorenskriveren. Han hadde lagt boken fra sig og lukket øinene. Nu aapnet han dem med ett – hun var ikke snar nok, hun fik ikke snud sig væk … Han smilte til hende og hvisket for ikke at vække konen:
«Kom hit litt, Tinne.»
Langsomt og bryd reiste hun sig og gik bort til gyngestolen.
«Vil du fortælle os noget far?» Lucie læste videre uten at se op.
Han tok Tinnes tynde haand og betraktet den; betraktet den sænkede profil med linjer enkle og klare som en blomsts.
«Du ser mig saa bekymret ut idag, lille ven?»
Hun svarte ikke. Hun fik ikke til at se op. Og han blev ved at holde den lille haanden i sin; fortællingen 69han netop hadde læst fik ham til at mindes stunder han hadde hat sammen med barnet her – sælsomt nok var det med Stampes datter og ikke med sin egen han hadde talt om de ting som hører kristenlivet til. Det hadde faldt naturlig saa.
Borte fra læseskammelen sa Lucie:
«Ingar har slaat sund figuren hendes som hun fik av dig. Den pene Kristus’en.»
«Saa?» det gik en iling av harme over pande og bryn paa ham – han hadde selv faat figuren til sin konfirmation for mer end firti aar siden.
«Det er ikke det –» mumlet Tinne uhørlig.
«Ingar tror vist ikke paa Gud heller far.»
«Saa? Det er slemt. Men –. Her har jeg netop læst om en stor synder, som angret og prøvde bli mesteren lik. Og blev det.»
«Det er ikke det …» sa Tinne høiere.
Braach saa mildt paa hende og ventet. Hvad var det da? Lavt og litt stam fortalte hun hændelsen i dukkestuen – hele tiden saa hun ned paa den hvite haand som holdt om hendes egen.
«… saa ga’ han mig en krone og saa kom jeg til at ta den. Jeg tok imot kronen hans …» under de lange vipper kom taare paa taare. «Jeg har den i lommen.»
Sorenskriveren gav den lille haanden to smaa faste klap og slap den, la fingertuppene mot hverandre og bøiet sig frem i stolen.
«Jaja. Jaja» – han funderte en stund, uttrykket blev indvendt som naar han sat til doms i en sak. 70Naar hun var saa glad i denne tingen – og saa glad i Jesus, for det var hun jo?
Tinne nikket.
Saa, ja saa skulde hun nok helst ikke tat imot de pengene, det var saa. Og hun skulde takke Gud i aftenbønnen idag for at hun hadde saa frisk og vâr en samvittighet. Pengene skulde hun gi bort.
«Jeg kan gi dem tilbake,» hun saa bent ut for sig, heftig og blaat …
Sorenskriveren ristet paa hodet. Det vilde bli en ny floke. «Gaa ut og find en av dine venner fra Krohgshagen og gi ham eller hende kronen, Tinnemor – saa handler du i Kristi aand.»
Lucie, som hadde sittet med haken paa hænderne, fik rynker mellem de svarte brynene –
«Du e saa nøie far! End alt det hun kan faa for en krone!»
«Des mer vi ofrer, des dypere vi overvinder os selv, des nærmere kommer vi Ham, Lucie,» farens øine blev som store og unge mens han saa paa datteren. Tinne sukket dypt og lykkelig. «Tusen tak,» sa hun og neiet. Straks efter gik hun – veninden vilde ha hende med sig ned paa kaien, men hun undslog sig.
*
Samme eftermiddag ved syvtiden tok amtmanden sig en tur gjennem byen; doktor Weyberg traf ham og slog følge med ham utover, forbi sit eget sykhus og forbi det gulmalte leprahospital, som laa vest for byen, lik en stor villa med blomsterfyldte vinduer bak unge, slanke trær.
71Jevnhøie, begge med hænderne paa ryggen og stokken i hænderne drev de utover paa samme side av den støvede vei. De talte lavt sammen om den politiske situation. Særtrykket av kongens tale ved stortingets avslutning hadde de begge to læst – sakføreren hadde vandret fra hus til hus og delt ut dette skrift «endelig et kongsord, ord av en mand som ikke vilde vike …» Men telegrafen hadde alt meldt om Bjørnsons rop fra Stiklestad: vilde kongen ikke opgi det absolute veto, maatte det norske folk opgi kongedømmet! Paa Lillestrømmen skulde Sverdrup ha sagt noget lignende …
Saa fik denne by’s repræsentant ret! Adam Stampe fortalte doktoren om det mislige indtryk talen hadde gjort paa Braach. Og nu kom den kloke sindige sorenskriver i den situation at han maatte forsvare dette aktstykke, tross i sig selv! Nu gjærte det fra landsende til landsende, kongens ulyksalige tale hadde git oprøret den rette styrkegrad – næste søndag var det tillyst folkemøte utensunds, selv fiskerne var opagitert og vilde ha et ord med i laget! Adam aktet følge Braach til dysten – ikke for at tale men for at være vennen nær.
«Ja postmesteren møter saktens rustet til tænderne,» sa doktoren. «Konen ventes hjem i disse dage, hun kommer fersk fra Stiklestad og kan forsyne ham med skyts. Det er en liten satan.»
Adam lo – hun var ikke farlig! Han kjendte hende – hun anskuet fænomenene, saa at si paa kunstnervis. Det moret hende at stikke sin lille næse ind i røken – for selve ilden hadde hun ingen interesse.
72«Ja tro det? disse sunde barnløse fruentimmer …» Weyberg snøftet til – «De er saagu troendes til litt av hvert, Stampe. Ledig tid og ledige kræfter – følelser som kommer paa avveie naar barnekammerset er stængt! Jeg har notert mig at den gode postmester ofte bruker vendinger som lukter kvindfolk – de slaar an hos vælgermassen som tænker mer med hjertet end hodet.»
Saa – fru Laura kom allerede hjem … Adam kappet løvetand langs grøftekanten med stokken.
«Og de har et godt materiale, de herrer venstreførere iaar – myrmænd og proformaborgere! Frivold har det travelt med at bygsle jord nord for sykhuset, hører jeg – det er nok rakket oppe i Krohgshagen som skal bli gaardbrukere for anledningen.»
«Vi faar ikke holde os for gode – vi faar arbeide med samme midler, Weyberg –» Adam rødmet svakt. «Jeg har netop selv hjulpet en mand til borgerskap som haandværker – en arbeidsmand.»
Doktoren svarte ikke; han hadde sat paa sig lorgnetten – nu hugget han med hodet og sa:
«Hvem er det som kommer der?»
Den andre saa op.
Borte mellem trærene, med solen i ryggen, midt i støvet paa den hvite veien kom et underlig par. En halvstor pike i lys sirtskjole haand i haand med en vanskapning. Manden gik som paa stylter, de smaa klumpføtter flyttet sig i forte dunk-dunk, det avskapte, næseløse ansikt var gult og blankt som gammel voksduk. Men han plapret og lo saa de hørte ham lang vei.
73Det var Tinne og Ola spedalsk.
Adam vilde til at smile. Mange av leprapatientene var vel kjendt i byen – de kvindelige solgte myrt til brudekranser og blomster til gravene; Ola var alles yndling – hans ansikt var ved og skulde forsvinde, hænderne var bare knuter, men øinene lyste troskyldig som barneøine og hans sind var muntert som en guts …
Da sa Weyberg:
«Hun skal ikke ta i ham, for fanden! Og hvordan er det hun ser ut?»
I det samme fik faren tak i smaapikens ansikt han ogsaa. Det var graat som støvet, blikket var mat paa hende, ret som det var rikset det til i nakken som av frost –. Han naadde hende –
«Hvad er det med dig barn?»
«Ola og jeg – – Ola og jeg …» læbene sitret, hun fik ikke frem fler ord; men hun dreiet hodet og stirret ned paa sin egen haand og den andres.
Den spedalske klukket – med fingerstumpene lirket han et kronestykke op av vestelommen og viste det frem:
«Faa’d av ho Tinne, faa’d av ho Tinne» storlo han.
Faren tok barnet med sig hjemover. Han holdt hende under armen, han næsten bar hende. Hun skal ikke røre ved de spedalske! Doktor Weyberg har sagt det! Det kan være smitsomt – man vet det ikke, men det kan være smitsomt! Og hvordan kan en pen liten pike finde paa at gaa haand i haand med en vanskapt? Hvordan kan hun finde 74paa det hun som ikke tør ta i en død mus engang? Hva?
Tinne svarte ikke; det spæde legemet skalv som løv.
*
En ukes tid senere møttes ektefolkene paa gatedørstrappen. Adam var for utgaaende – Stina kom med den vesle jernriven og blomstersprøite i haanden. Det laa smil og lekte i kindet paa hende, de graa øinene hadde glans.
«Naa?» manden smaalo, «du ser saa animert ut, en skulde ikke tro du kom fra de døde.»
Et lite nu skygget hun til – saa snudde hun sig mot fjorden som laa blank og stille i kveldsolen –
«Ja – jeg liker mig her lørdagskvelden, det er som venter de Vorherre selv imorgen – hele byen. Og paa graven blomstrer funksiaen saa det er et syn …»
De blev staaende litt ved siden av hverandre paa trappen. I tanken gik hun paanyt gangen til kirkegaarden som hun hadde gaat den hver uke disse fire somrene … Borgere var ute i skjortærmene og feiet og flidde hver foran sit hus i gaten; oppe rundt kirken pyntet kvindene gravene – nu midtsommers bugnet der av roser og alle slags blomster. I hendes grav laa støvet av en gammel kontorist; han hadde død deres første vinter heroppe, slekt- og venneløs.
«Og saa tænker jeg litt paa far da – og paa vore døde hjemme,» sa hun og smilte; saa gik hun ind i huset.
75Han drøiet litt paa trappen. Aldrig hadde han set smil ændre et ansikt slik som Stina’s … Tænderne var saa friske og hvite og enda uten lyte … Det gik en fure i mundviken ned mot haken paa hende ellers; den blev borte naar hun smilte …
Han tok ikke veien ind gjennem byen, som tænkt. Han gik ned paa bryggen og satte sig paa rækværket.
To hvitmalte baater med syngende ungdom skjøt over fjorden ut mot øene: sorenskriverbaaten og hans egen. Braachs ældste barn, Edvard, Tinne og en del andre – de hadde med sig mat og trækspil, ute paa en av holmene skulde de slaa sig ned og koke kaffe … Han sat og stirret efter dem. Trækspiltonene blev svakere og fjernere … kjølvandet bredere og bredere … Ute i fjorden laa øraden og ventet, gylden i solefaldet.
En stund senere stod han foran huset og lyttet op mot stuens aapne vinduer – var Stina enda indendørs? Da hørte han hun lo –. Ingar var for flere dager siden drad ind i fjordene paa fisketur med kamerater … Hadde konen faat besøk? Han tok to trin av gangen i trappen op til stuen.
Hun sat paa plassen sin ved vinduet. Hun var alene. Foran hende paa sybordet laa et papir; i det samme han kom ind tok hun op fra fanget en blaa guttetrøie, bøiet sig over den og sydde.
«Sitter du og ler, alene? Sitter du og syr nu saa sent?» han la haanden paa stolryggens utskaarne krone.
Ja Edvard hadde spjæret rundtrøien sin… 76Han hadde maattet dra avsted i den gamle graa … «Jeg fandt dette papiret i trøielommen, Adam. Jeg tok og læste det –» hun la haanden over papiret – «lover du mig du vil le du ogsaa, skal du faa det. Det er bare til at le av –» nu rakte hun det til ham.
Edvards ujevne skrift. Og ikke mange linjene. Et paabegyndt brev til Ingar …
«… Jeg indrømmer naturligvis at jeg burde forføre hende. Du skal ikke tro andet. For hendes egen skyld først og fremst naturligvis. Det er klart nu jeg har faat tænkt mig om. Men det kom saa bus paa mig da du sa det, derfor svarte jeg saa tosket. Du maa ikke længer være snorten paa mig. Jeg skuffet dig nok da du kom hjem og begyndte at snakke for mig. Men det var fordi jeg ikke før har tænkt over sagene med grundighed. Jeg kommer nok efter om du har taalmodighed. Men saa er det det, at hun er præstedatter; og heri ligger en stor vanskelighed med hensyn til …»
Adam saa op. Der stod ikke mer paa papiret; han kastet det bort i vinduskarmen. Stina tok og foldet det sammen og stak det ned i lommen paa trøien.
«Det er derfor han ikke har været sammen med sin veninde hele denne uken», enda drev det av munterhet i røsten – «Han har hat det saa travelt med at pønske paa at forføre hende saa han har ikke hat tid.»
Manden stirret paa hende, – han var blit rødspettet i panden.
77«Og det kan du le av. En saan infami! En saan forgift i et ungt sind!» Han slog knoene mot brystet, dreiet sig rundt paa hælen, gik fra hende ind over stuegulvet – «Forbryderisk er det, forbryderisk, Stina! Gud tilgi dig at du kan le!»
«Ja – vi to ler sjelden av det samme, vi Adam,» røsten blev liten og knap paa hende, som sat hun og holdt pusten.
«Jasaa? Gjør vi det? Det var mærkeligl»
Hun sydde flittig:
«Det er ikke av Ingars forkyndelse jeg ler. Det kan være litt av hvert at si paa den. Han er ikke av min uld, det vet du. Jeg ler av Edvard, jeg – han som tar det saa grundig, som et nyt fag han skal lære sig! Og han kommer aldrig længer end til leksen, han – du trænger ikke være ræd! Han er for bra han. Liksom sin far.»
«Du – du sier det i en tone som – som beklager du ham. Og – og mig!»
Hun tidde.
«Men nu kan det være nok!» han løftet en stol efter ryggen og satte den i gulvet igjen – «Nu skal hr. Urian faa sin bekomst! Da han nektet at følge os til kirken i søndags, lot jeg naade gaa for ret. Da han erklærte han vilde paa fisketur med sønner av byens værste radikalere nedla jeg ikke protest. For husfredens skyld. For din skyld, Stina! Men dette – men dette! Naar det kommer til stykket gaar han over til fienden! Naar det kommer til stykket tror han ikke paa Gud heller! Det er godt hun er død, hans gode, fromme mor!» 78han tok portrættet paa pianoet og flyttet det længer frem.
En tung og lang stilhet fulgte. –
Stina sat med bøiet hode. Det krøllete nakkehaaret rørte sig lite grand i luftdraget fra det aapne vinduet – stod og smaaskalv over den hvite huden …
«Stina –» han lukket op instrumentet – «Om du spilte litt for mig? Det er mange uker nu, siden sist.»
Nakken rørte sig ikke.
«Av Wandererfantasien – kanske?» han flyttet frem pianokrakken.
«Nei!» kom det og som i angst. Men straks efter snakket hun rolig ned til sømmen, hun sat med: Hun var saa ute av tur –. Fingrene var for stive – alt havearbeidet. Til høsten skulde hun ta fat og øve …
Harmen blusset op igjen i ham, lette efter utløp …
«Det har ikke hjulpet videre at du flyttet ind til Tinne» – røsten dirret hissig – «Den historien forleden tyder ikke paa hun er blit roligere.»
Hustruen svarte ikke.
«Og – hvorfor kom hun ikke til dig – eller til mig? Hvorfor gik hun til Braachs med sin sorg?»
«Hun er kristen, Marthine. Likesom sorenskriveren.»
«Kristne er vi vel alle? Hva? Du svarer ikke? Er jeg ikke en kristen!» I sit oprør tok han paa at gaa frem og tilbake mellem døren og bokskapet paa motsatte væg. Hendes taushet forulempet ham saa hjertet begyndte at hamre – helt fra ungdommen 79av hadde de ti bud været hans rettesnor, det maatte hun vel vite hun som hadde kjendt ham fra gutteaarene til idag! Selv i studentertiden hadde han gaat i kirken!
Hun saa ut av vinduet.
«Vi blev opdrad til at gjøre vor plikt vi hjemme, Adam. Og til den hørte trosbekjendelsen og kirkegangen. Det er anderledes med Nicolay Braach. Han har valgt frit, du har selv fortalt mig om krisen han gik gjennem, da Wexels vakte ham. Og – og Marthine tyr sig til ham, det forstaar jeg godt. Barn drages til det ekte.»
«Ekte!» han fôr sig med begge hænderne gjennem haaret – var kristendommen ikke ekte før den ledet til overdrivelser – saa at man blev sengeliggende av at øve den, som smaapiken var blit det?
«Jesu lære er jo en eneste overdrivelse, Adam – efter borgerlig maalestok.»
Det skulde være kristendommens hensikt at forstyrre det borgerlige liv, hva? Hun trodde det?
«Ja det tror jeg var Kristi hensikt. Jeg tror i grunden det …» hun sa det langsomt og mer som for sig selv.
«Saa kan heller ikke din egen kristendom være ekte, Stina! Har du betænkt det? Du som altid har sat din ære i at være en god borgerinde!»
Hun bøiet hodet litt.
«Ja jeg er borgerlig. Og jeg sætter min ære i det. Du har ret i det. Derfor var jeg gla Marthine ikke kom til mig den dagen. Jeg var gla hun gik til sorenskriveren.»
80«Jeg forstaar dig ikke!»
Samtalen irriterte ham nu over al maate, han kunde ikke holde hænderne i ro – han la dem sammen bak frakkeskjøtene, stak dem i bukselommen, drog dem op igjen … Hvorfor hadde han rørt ved denne ulyksalige materie? Hvorfor gik Stina imot ham paa denne trossige maate?
«Men hele denne uhygge kan vi takke Ingar for!» brøt han ut. Han gik frem til sybordet, stillet sig paa andre siden av det og trommet i vinduskarmen.
Om en stund saa han ned paa konen. Hun hadde reist hodet. Læbene skilte sig paa hende, ansiktet stod i dyp rødme – den øket, blev blaalig … Blikket var dunkelt og som sykt.
«Føler du dig uvel, Stina?»
Hun tørket sig over panden.
«Det gaar straks over,» sa hun og sat litt. Saa aapnet hun sybordet, la snelle og saks paa plas i de smaa rum – lukket det, reiste sig og gik ut av stuen med trøien over armen.
Han blev staaende der han stod.
Litt efter litt sletnet panden paa ham, han la hodet i nakken og saa ut over mot øraden. Lille fru Laura hadde ret: Stina begyndte at bli gammel.
*
En av de første dager i august kom den ældste søn hjem, uventet.
Stina stod i kjøkkenforklæ ute i bakgaarden og saa paa en kurv med levende høns. Det var spændt en stump fiskenet over kurven – to gamle høner trykket sig sammen paa bunden, men hanekyllingene 81stak op nebbet gjennem maskebrottene. Hun hadde sendt bud efter David Strande – de vilde ikke kappe hodet av fjærkræet sit selv, bønderne; men de solgte dyrene for en slik og ingenting, for dem var det ikke menneskeføde.
Hun stod og grudde … Det avsindige flakset av den hodeløse fuglekroppen her inde mellem husvæggen og stenmuren kjendte hun saa vel. Men høns i hvit sauce var Adams yndlingsspise – naar fødselsdagen nærmet sig var det ikke andet for end besørge henrettelsen. Det var ikke den eneste hun maatte være med paa her ute … Her slog hun og piken hummeren i hodet før de slap den op i gryten; her skar de torsk og sei; og her snudde hun skindet av aalen … Hun saa bort paa husvæggen, rødmalt og upanelt, som de fleste bakvægger i byen; spikerne hun hadde slaat gjennem aalehodene stod tæt i tæt der borte … Ingen tjenestepike hadde været at formaa til at flænge skindet av de ekle dyrene. Hun mindtes første gang for tre aar siden – piken hadde rømt sin vei. Men da arbeidet var gjort og den færdigflaadde aalen hang og enda slog med spolen, nappet det i skjørtet hendes. Da opdaget hun, at Marthine hadde staat bak hende hele tiden. «Jeg er hos dig mor,» hadde barnet hvisket; hun hadde været vild i øinene av skræk …
For Marthine blev det ikke let at komme igjennem –.
Stina satte sig paa stentrappen som gik fra den vesle brolagte plassen ved utskottet op til plassen med moreltrærne foran ildhuset. Et lite øieblik støttet 82hun albuen mot knærne og dækket ansiktet med hænderne. Det var saa stilt allesteds nu i smaafolks middagstid …
David Strande kom og gjorde sit arbeide. For hvert hode som blev liggende igjen paa huggestabben utenfor kjøkkenvinduet lukket han øinene, mens han prøvde holde det rabalske kræ nede. Stina stod med hænderne paa hoftene og saa paa. David skulde ikke være alene om det, han heller. Da han var færdig, nikket hun til tak – sammen sanket de hønsene op i kurven igjen.
Men manden blev staaende.
«Var det noget mer, David?»
Han glyttet op paa himlen – den var jevnt skyet, lyset deroppe var graat og godt for øiet …
«Han kjæm vel med regn no …»
Ja. Og det trængtes. Det hadde været en mærkelig tør sommer, denne.
Det var nu det at han amtmand vilde han skulde stemme paa skriveren … Han Stampe hadde sat ham i stor stand, stemme det kunde han – han saavelsom en anden.
Det var jo snilt av amtmanden.
Overlag snilt. Men. Det var nu det at han Ingar mente han skulde stemme paa kjøbmand Seljestad.
Saa? Ingar hadde snakket med ham?
Det var ikke frit. Ingar var en folkelig gut. Tok sig ofte en røk med menigmand, han.
«Naaja – hvad synes du selv da?»
Manden klødde sig i nakken og snudde paa bussen. Den tobaksbrune skjægtippen paa haken dirret.
83Det var nu det at han hadde tænkt samraa sig litt med fruaa …
Stina løftet den store vierkurven, armens muskler rundet frem inde i blaatøisærmet:
«Vil du vite min mening, saa er det den at du er et uvidende toskehau og det staar du dig paa at være ved, David far!»
Hun gik mot bislaget.
«Ja i mene’ som fruaa,» sa det bak hende.
Da lo det høit bortenom bislaget, tostemmig … Og i det samme kom Adam ut fra kjøkkenet. Næste nu var den krappe gaardsplas fuld med folk: begge guttene, de bar en liten avskjæring mellem sig i en taugende, efter dem Tinne.
«Mor!» ropte hun, «Ingar kom med dampen, far! Vi saa ham paa kaien …»
Ingar tok av sig luen og hilste – saa solbrændt var han at fregnene kom bort – det røde krøllete haaret sken som guldmænget.
Faren, som hadde erend længer op i gaarden, stanset.
«Saa du er hjemme igjen? Fik I fisk?»
«Ja vi har holdt os med kosten hele tiden; og solgt resten. Derfor kunde vi bli saa længe –» gutten saa blaat paa ham.
«Det er godt. Du trænger at skifte skjorte ser jeg.»
Edvard hadde hat travelt med at løse bord i den tjærebredde dunken. Han laa paa knæ og brøt.
«Ingar har noget med til dig, far!»
«Østers,» sa Ingar – og nu blaante øinene saa stærkt at Stina maatte nikke til ham. 84Østers! smaapiken slog sammen hænderne.
Østers! Stina lo. Det var det beste hun og manden visste. Aar og dag var det siden de smakte dem. Mindet om østerskalasene hjemme i Trondhjem drog forbi som et syn: tønden ved siden av bordet, de røde muntre mandsansiktene – for bordenden farfaren med løftet glas … Og ut over hele duken hundrede av perlemorskinnende skal, som hun og Adam sanket i kurver …
Guttene hadde faat væk halve lokket – der laa de, skaldyrene, skiftet i graat og grønt som selve sjøen.
Adam var blit brændende rød.
«Vet du ikke at østersen er fredet her paa disse kanter gut?»
Edvard dukket sig litt. Ingar stod rak.
«Manden som solgte dem til mig eiet selv banken.»
Faren pekte paa de smaa sundbrukne bordstubbene –
«Du tar og slaar igjen tønden – sætter mandens navn paa den – bringer den ombord i første baat og returnerer den til adressaten. Har du forstaat?»
«Far, han har git klokken sin i pant for betalingen,» ropte Edvard i diskant – «Du kan da smake paa én lel!»
«Saa det synes I? Jeg som er embedsmand? Klokken?» satte han i – «Fars ur?»
«Jeg tænkte løse den ut nu jeg faar maanedspengene mine.» Ingars mund blev trang og liten.
«Din flab!»
85Han gik bort til stentrappen. Da bøiet Tinne sig og tok efter en østers.
«Vil du la være østersen! Ska’ ingen andre ha den, ska pinedø ikke du ha den, din bytting!» Ingar drev til hende saa hun tomlet ind mot husvæggen. I samme nu var faren derborte, en arm suste og slaget traf sønnens kind.
Han stod et sekund og blikket bent ut for sig – saa hulket det til i ham, inde fra brystet – han slængte trøieærmet for ansiktet og kilte sig forbi stedmoren ind bislagdøren.
Stinas læber skalv.
«Han gjorde det av kjærlighet til dig, Adam.»
«Han gjorde det fordi han ikke længer vet forskjel paa ret og uret!» Adam bøiet sig og tok smaapiken i sine arme.
*
Umulig at faa virksomheten inde ved pulten paa kontoret i gang igjen. Minuttene derute i bakgaarden hadde ændret dagens ansikt for Adam. Og det hadde netop været saa lyst imorges, lysere end paa længe! Posten hadde bragt ham en skrivelse fra departementet, en anerkjendelse av hans arbeide for den nye dampskibsrute og for stedets landhusholdningsselskap. I sin private regnskapsbok hadde han endelig denne morgen kunnet utligne sin konto i Trondhjems sparebank, gjælden han kom i de vanskelige aar under den arme Ingas sykdom og mange badereiser var sluttelig betalt! Med døren aapen til det ytre kontor hadde han staat foran pulten og 86arbeidet – fuldmæktigen hadde ferie, han slap se hans fete, folderike nakke; naar han løftet hodet møtte han synet av kontoristens tiltalende fysionomi: den vakre oval med krusskjægget og den tætte, mørke haarvækst, romernæsen og de lysebrune, livlige øine – et ansikt karakteristisk for disse bygders intelligente, oplyste bondestand. Fra og til hadde han tat sig selv i at nynne, morgentimene igjennem.
Nu stod han taus foran pulten og dampet paa merskumspipen. Røken fløt blaa mellem ham og det stemplede papir paa pultlokket … Ingars trossige ansikt og djærve blik kom og gik … Ordene han vilde si kokte op i ham som skum – han svælget og bet i mundstykket paa pipen … Han vilde ta sønnen for sig iaften; det skulde bli et ultimatum, denne gang …
«Kaarbø!» han skjøv sammen papirbunken paa pulten – «Spør nogen efter mig, er jeg at træffe efter fem. Godmiddag.» –
Han tok den øvre vei – forbi raadstuen, forbi kirken, forbi lave, lysmalte, kaprifolklædte hus … Sist han gik her hadde han følge … Fru Laura var vendt hjem – saavidt hadde han en dag vekslet ord med hende paa et gatehjørne …
Han kom dit veien blev gangsti – stanset litt og saa ut over fjorden. Ikke et menneske hadde han møtt … Og hjemme var alle imot ham: Stina, sønnene … Selv naturen var idag som paa de onde dager: en sælsom metallisk glans i belysningen, som gjorde landskapet haardt og uvenlig.
87Han braasnudde, brettet op benklærne og tok skoglæns op over lien.
En halv times tid senere saa han toppen av den døde furu. Bak nærmeste bakkedrag faldt lændet ned imot den, – han vendte ansiktet dit de sølvgraa grenene lik et mæktig gevir løftet sig over randen og gik bent paa. Langsomt steg træet imot ham – nu var han øverst paa bakkekammen, saa furulæggen – et skridt til og lyngteppet synte sig.
Et menneske sat indved stammen. En liten kvinde i rød hat.
Han blev staaende urørlig. Det var ikke til at tro. Hun hadde fundet frem til denne ensomme plet – til hans sanctuarium. Hun!
Da han paanytt satte fot for sig, knak en gren og hun blev vâr ham. Hun løftet de smaa hænderne:
«De amtmand? Her!»
Han kastet sig ned i lyngen ved siden av hende – het i kindene og med skjælv røst sa han det med det samme: her oppe hadde han sit allerhelligste, hit brukte han søke naar livet gik ham imot! Ved et tilfælde fandt han og Stina og smaapiken en gang dette underlige træ. Siden hadde han været her mange ganger, disse aarene – mest alene. Træet her var hans fortrolige! Det var taust som de døde og trofast som dem. Ingen vind stjal hemmeligheter fra grenene her og bar dem videre …
«Det var pent …» mumlet Laura Frivold. Hun var uten lorgnet, hun lukket øinene halvt og saa paa ham.
88«Saa sitter De her! Pludselig ser jeg noget rødt. Og det er Dem!»
Hun nikket.
«Jeg har ogsaa været her før – for at gjemme mig, en liten stund. Idag – idag er det kanske meningen, De skal betro Deres sorger til mig da – istedenfor til træet …» hun foldet hænderne over knæet – «Her er saa stille.»
Han hadde tat av sig hatten – han laa og hvilte paa albuen; direkte saa han ikke paa hende, men alt ved hende var tydelig og nært som i en drøm: de spinkle anklene, de smaa snøreskoene – lillefingeren, som rørte sig urolig indved knæet – halsen bakom den opknappede linning …
Fjord og fjeld smeltet mot ham i godhet, solstreif gjennem skylag, det glitret i bjerkelien under dem – det var høstens første dag som sank hjem igjen i sommerens fang.
«Det blir ikke til noget med regnet,» han var tør i strupen og maatte hoste.
«Nei idag blir det ikke regn!» hun sa det, som hadde hun brev paa det. Han maatte smile.
Med hodet snud mot hende fortalte han om optrinnet bak bislaget – han lettet sit sind, lot ordene komme som de vilde … Sønnen Ingar hadde gjort ham bekymring saa længe han kunde erindre – det gik stride, ham fiendtlige strømdrag i den gutten – han slektet paa sin morfar, den selvglade professor som han aldrig hadde kunnet døie! Han ængstedes for Ingar! Det raadet i visse studenterkredse i Christiania en tone som var helt gudløs, 89gudløs og umoralsk. Han hadde en mistanke om at sønnen var vel hjemme i disse kredse! Skulde han kort og godt ta ham væk fra studiene? Skulde han sende ham tilsjøs? Eller skulde han sende ham nordover til slekten paa Mære og la ham hugge tømmer en vinter?
Laura Frivold sænket brynene – det kom en liten rynkebundt over næseroten –
Hadde han gjort noget værre da – end at kjøpe de ulovlige østersene? Og være brutal mot sin halvsøster?
Adam tidde litt. Saa fortalte han om brevet, de hadde fundet i Edvards trøielomme.
Men hvorfor læste Stina andre folks brev?
«Andre folks? Kjære fru Frivold, det vet De da at Stina aldrig vilde gjøre! Men en papirlap i en av børnenes lommer!» Og han gav igjen indholdet for hende, næsten ordret.
Da lo hun. Hun lo som Stina hadde led… Han soknet efter sin forrige indignation.
«De ler av det? Av mig …?»
«Er vi alt saa forskrækkelig gamle da – at vi ikke skjønner det, amtmand?»
«Det …?»
Hun rakte armene op over hodet sit, som en gang før –
«Det er jo bare det samme, bestandig. Længsel – længsel – ogsaa ungdom. Ogsaa mod! Det skal vel mod til at være ved at en længes – selv for en mand!» hun bet sig i læben med det samme.
«Paa mig virket det ikke ungt … Netop ikke. 90Gammelklokt, uhørt frækt og – og ublygt finder jeg et saant livssyn.»
«Nei,» et nu la hun haanden paa armen hans – «Det er bare at turde! Vi turde jo ikke, vi! Men vi hadde da lyst?» hun drog ned hodet mellem skuldrene som en fugl – «Men saa husket vi – for eksempel konfirmationsløftet. Saan var vi. Og – og naar vi lot være, saa skal værsego’ de andre la være ogsaa. Men – vi tænkte da ofte paa at det var rart det blev saa lite ut av altsammen … Av alt vi ventet os. Det gjør vel ikke De – men det gjør – mange andre.»
Han var gla hun ikke saa paa ham. Han reiste sig op og stod, med ryggen til hende.
«Jeg liker Deres søn godt, jeg.»
Det var som kom han nær noget koldt; han fik likevekten igjen.
«De har vel ikke set større til ham i det siste, fru Frivold.»
«Nei – men jeg traf ham for nogen dager siden – han og de andre rabulistene, hos østerseieren! Vi tok turen med den nye ruten, Frivold og jeg – – ind i fjordene. Deres søn er jo ikke noget barn længer, amtmand!»
Han svarte ikke. Hun rakte ut haanden og han hjalp hende paa føtterne. –
Mens de drev skraalies nedover mot byen, spurte hun ham ut om den nye dampskibs-forbindelsen. Han fortalte om den. Han fortalte hende litt om landhusholdningsselskapet, ogsaa. Hun hørte nøie efter, nikket og sa: Hvor morsomt for Dem.
91Paa den øvre veien stanset hun.
Naada? Skulde de ikke følges til posthuset?
Hun rørte ham let paa høire haand, som hvilte paa stokken.
«Farvel og tak for nu,» sa hun – «Det var underlig vi skulde møtes der oppe.»
«De er et besynderlig lite menneske, fru Laura.»
Hun saa op paa ham; øinene vilde ham noget; munden sa:
«Hils Stina mange gange.»
Paa vandringen hjemover besluttet han sig: han vilde se det an med Ingar enda et aars tid. Om et par uker reiste slyngelen til Christiania igjen – han skulde faa slippe med den vanlige formaningstale, dennegangen ogsaa.
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Nini Roll Ankers roman I amtmandsgaarden kom ut i 1925. Sammen med Huset i Søgaten og Under skraataket danner den en historisk romantrilogi som følger embetsmannslekten Stampe fra Trondheim i fem generasjoner, fra 1840-årene fram til første verdenskrig.
Sentrale temaer er generasjonsmotsetninger, klasseskiller og et samfunn i endring.
Se faksimiler av førsteutgaven fra 1925 (nb.no).
Nini Roll Anker var en produktiv forfatter. Allerede i 1898 ga hun ut romanen I blinde (under psevdonymet Jo Nein), men den egentlige debuten kom først i 1906 med novellesamlingen Lil-Anna og andre. I løpet av de neste tiårene skrev hun hele 18 romaner (noen av dem under psevdonymet Kåre P.), tre novellesamlinger, fire skuespill og en erindringsbok (Min venn Sigrid Undset, utgitt posthumt i 1946).
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.