De svake

av Ronald Fangen

IX.

175Der var mange mennesker i kirken, opover raderne stod folk tæt sammenstuet. Bare paa de nederste bænker var der endda plads. Gude følte sig et øieblik uvel og holdt paa at gaa. Men i det samme begyndte orgelet at bruse og straks efter sang et stort kvindekor en salme. Saa ble v han allikevel sittende.

Han saa paa menneskene rundt sig. Like ved ham sat en høi og hvithaaret mand med et hovmodig ansigt, bortenfor en gammel krøbling med et utslukt og haabløst blik. Et stykke borte stod en ung kvinde, en proletar, med et kantet, tæret ansigt og glødende øine. Aa, der var mange ansigter, som tydelig fortalte at slik og slik hadde livet været.

Da der blev sunget en salme reiste alle 176mennesker sig. Og mens Gude stod og saa bortover den store menneskemængde blev han grepet av en høitideiig bevægelse. Han husket paany alt fra sit eget liv og tænkte at hver eneste som han tilfældig var kommet sammen med her i kirken kunde ha gjennemvandret verdener av smerte som var ham ganske fremmed. Og allikevel samlet de sig og næret sig av varmen ved en drøm i sine hjerter, et haab over enhver smerte, en tro over alle skuffelser. I det øieblik forekom det ham at alle mennesker var rene, at der ingen synd og ingen skyld gaves. Der fandtes bare en stor hjælpeløshet, en fortvilet avmagt overfor et liv som mægtig og ubøielig rev alle med. Og der fandtes et blodig haab om at en lov var gjældende, at en stor og klar kraft ledet de svake. Gude tænkte igjen paa Harm og bad en bøn for ham. Hvor han elsket alle dem der stod sammen med ham nu, han var bundet til dem med den samme uslukkelige længsel i blodet. Slik maatte det bestandig bli …

Han var blit hærdet i sin beslutning, han vilde finde en opgave og fylde den, han vilde 177ut av sin ensomhet. Hvilken opgave han fandt og hvordan han fyldte den skal jeg fortælle om i en ny og stor roman om ham, om mange ting som hændte ham som han da ikke anet. Og til den roman er dette egentlig en indledning.

Gude gik nedover mot kirkedøren. Der stanset han og saa igjen opover menneskemassen. Han tænkte paa at Harm hadde snakket om sit rot og sin grumsethet. Og han sa til sig selv, at skal man lave megen berusende vin blir der meget bundfald. Og at han vilde leve og fortsætte, intet skulde hindre ham i det. Det farlige og ødelæggende, tænkte han, er kanske at faa det man kræver hurtig, slag i slag. Det gir vel beruselse til alle øieblikke, men det gir ingen tid til nogen stilhet i ens sind, ingen tid til tanken og forstaaelsen, ingen fred. Og pludselig kræver alt det man fik en del av ens styrke og man maa arbeide for goder man engang mottok, men som ikke længer er nogen goder. Han var lykkelig over at det ikke var gaat slik med ham selv. Han syntes at han nu var moden. Han kunde ikke si hvad det ord 178indeholdt. Men han visste at han nu var rustet, at han ikke paany skulde snuble over sin egen forundring og forbauselse ved livet. Det gjaldt kanske simpelthen at være skuffet til bunds, enten at være født i fortvilede omstændigheter og være renset for illusionerne eller at vandre ovenfra, fra tilliden, ned til sin egen fattige, men hærdede person og vinde troen paa den.

Saa gik han ut i den graa og triste søndagsformiddag.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om De svake

Romanen De svake ble utgitt første gang i 1915 og var Ronald Fangens debutverk.

Homofili er et sentralt tema i boken, og Fangen var en av de første som tok opp dette temaet i norsk litteratur. Men vel så mye handler romanen om ensomhet, isolasjon og følelsen av utilstrekkelighet.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1915 (nb.no).

Les mer..

Om Ronald Fangen

Ronald Fangen var forfatter, journalist, kritiker og debattant. Han var en sentral skikkelse i den norske offentligheten fra 1915 til han døde i 1946.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på X
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.