De svake

av Ronald Fangen

VIII.

167Da Terje Gude vaagnet næste morgen hadde han en uhyre hodepine og en uro som drev ham til øieblikkelig at staa op. Han visste ikke hvad han skulde foreta sig. Det var endnu meget tidlig. Men han forstod at han ikke længer kunde greie at leve uten noget bestemt at gjøre, at han maatte finde en opgave. Han følte sig nu omsvævet av den milde og bestemte stemning i morens brev. Aa, han skulde gjerne ville gaa til vinduet, aapne det og forkynde det ut over de tomme gater, at endelig forstod han livet, endelig hadde skuffelserne hærdet ham til ikke at vente noget mere, men til at ta dets forvildelser bittert og sterkt og uten bestemte haab. Han tænkte at naar hans mor hadde skrevet til 168ham, skrevet ut over mange aar som var ukjendte for hende og fortalt ham at hun trodde paa de hele, udelte mennesker, og at hun derfor ikke vilde splitte ham og ødelægge ham ved at fortælle ham ting om livet som var ukjendte for hans glæde og ødelæggende for hans tryghet, saa vilde han derav utdra bare den lære, at han skulde reise sin tro paa selve det illussionsløse og ribbede i sit væsen. For han visste i denne morgen at han allikevel ikke var splittet, at han allikevel var et sundt og helt menneske, at han allikevel var sterk og kunde være en læge for dem som hadde maattet sønderflænge sin personlighet, drysse ut med motvillig men gavmild haand stykke efter stykke av stolheten, av selve glæden, av selve lysten ved livet. Ja han kunde nu i denne kolde og bitre morgen staa frem for menneskene, staa frem for sin sandruhet og si til dem og til den: Engang stod jeg paa den urokkelige tinde og saa livet som en enkel og let begripelig foreteelse. Det gjør jeg ikke nu, Hændelserne har overrumlet mig men de har ikke overmandet mig, Jeg er ikke forandret i andet end det at al min viden 169er blit tristere og større. Men jeg er ikke inficert av den og den har ikke dræpt mig. Intet skal længer angripe mig for endelig venter jeg ikke noget. Jeg er fattig, men jeg er sterk.

Men samtidig fôr det som et sting gjennem hans hjerte: Jo allikevel venter du noget, du venter en opgave, du venter en mission i livet. Men da følte han sig pludselig ynkelig, han stampet i gulvet og sa:

Ja jeg venter en opgave, men jeg skal ogsaa finde den og jeg skal fylde den. Jeg vil redde ut av alt jeg har mistet en ekstrakt av mit væsen, det som mor skriver om – min sandruhet, min barndoms beskyttede ro, bevidstheten om at livet kan by saa megen varme, saa stolte mennesker, saa klare tanker, slik evig godhet som jeg har eiet, som jeg har erfaret i min barndom og nu da mor har skrevet slik til mig ut fra et liv av pine og trodsig glæde.

Han husket at da han stod i Arne Bast’s værelse og saa ham død, da hadde han sagt til sig selv at han skulde greie at leve livet uten store oplevelser og uten glans, ensom og ukjendt. Han mente det ogsaa nu han skulde 170nok greie det, men han vilde være et aktivt menneske. Han visste at han ikke kunde utrette noget overfor de fleste mennesker, han følte det som en trykkende magtesløshet nu i dette øieblik naar han tænkte paa Harm, at han ikke kunde si et eneste ord som virkelig kunde svække intensiteten i hans lidelse; der maatte han gi op. Men han vilde, han maatte allikevel fordre av sig selv at han ikke skulde gi op, han maatte kunne utrette noget som tilfredsstillet ham naar han fulgte den trang til en hel og uangripelig renhet, som han eiet, som han evig vilde eie i sit sind. Han forstod kanske ikke lasten, Harm hadde kanske ret i det. Og han vilde heller ikke rote sig ind i den, det vilde øieblikkelig knække ham. Men han vilde altid huske, at han hadde truffet et par mennesker i livet som hadde stemplet sig selv som lastefulde og som allikevel eiet megen glans og storhet. Han vilde ikke bli slik, han vilde være utenfor. Engang senere i livet maatte Terje Gude smile bittert ved at huske disse tanker; det var allikevel ikke noget for ham at være utenfor. Men det hører ikke til denne 171bok. Det kommer jeg kanske til at fortælle om senere.

Dette var en søndag morgen. Gude klædte paa sig og beskjæftiget hele tiden sine tanker med Harm. Han visste ikke egentlig hvad det kom av; men han følte en uro for ham og han bestemte sig til at opsøke ham med det samme han hadde spist. Der hadde været noget bestemt og avgjort over Harm igaar. Det var likesom han ikke længer frygtet for nye dage og var knuget ved tanken paa at skulle leve det samme liv endnu i mange aar.

Gude gik langsomt nedover de lange korridorer, ned trappen til første etage. Han saa gjennem vinduerne at der var taake ute, en klam og kjølig dag. Men han brød sig ikke om det, han var til og med pludselig oprømt, han plystret halvhøit. Han gik ind i læseværelset hvor der var tomt, han gik bort til vinduet og saa ut. Der gik nogen gamle koner forbi. Der kom ogsaa et selskap av unge mænd, de var klædt i smoking, røkte og lo. Et slikt selskap av glade mennesker har jeg endnu aldrig deltat i tænkte Gude og blev et øieblik sørgmodig. Saa stirret han op 172over hustakene paa den andre siden av gaten, taaken seg over takene, en kirkeklokke slog meget langt borte. Da følte Gude sig igjen meget tilfreds, han hadde en følelse av at han bar paa en stor hemmelighet, en vigtig beslutning. Han gik bort og satte sig ved det store læsebord og tok en avis. Han bladet den igjennem og holdt paa at slænge den, da han paa en av de sidste sider saa en overskrift som pludselig fængslet ham, det forekom ham at den stod i forbindelse med noget han hadde tænkt paa mens han klædde sig. Et øieblik efter blev han likblek, spærret øinene op og læste i forundring og angst denne ganske almindelige og banale avisnotis:

SELVMORD.

I nat ved 2-tiden blev leieboerne i gate nr. … vækket op av et skudd. Et øieblik efter hørte man et dumpt fald i tredje etage. Folk løp til. En av leieboerne i tredje etage paastod at skuddet skrev sig fra et værelse hvor en ung nordmand, en kemiker ved navn Gottfred Harm, bodde. Døren stod aapen og folk stimlet sammen i værelset. Harm laa paa gulvet med ansigtet ned, en revolver laa 173et stykke borte fra ham. En læge som bodde i gaarden undersøkte ham og konstaterte at han var død av et skudd i hjærtet.

Ingen vet noget om aarsaken til dette selvmord. Folk hadde indtrykk av at han var en meget stille og indesluttet mand. Hans vært oplyste om at han var punktlig med betalingen av leien. Ellers kjendte ingen noget til ham eller til hans familie.

*

Da Gude hadde læst dette tænkte han at det maatte han jo allikevel ha kunnet forstaa paa forhaand. Og at han egentlig hadde visst det. Men han begrep trods alt ikke at det var hændt, han begrep ikke at man kunde gjøre det, livet kunde vel allikevel aldrig bli slik at han vilde gjøre det. Tænk at være utslettet, at være borte, for alvor stængt ute fra enhver ting i verden, fra at gaa paa gaterne, fra at tænke nyt og overrumples av nye fornemmelser efterhvert som tiden gaar. At forsvinde fra det man allikevel vet om, som man eier i sit blod og i sine nerver, som man gaar alene med i sit vemod, – opgi det og gripe efter det fuldstændig ukjendte, som man i hvert 174fald aldrig skulde møte rustet med disse sanser, disse nerver, disse længsler.

Gude reiste sig, tok sin hat og gik ut. Han gik nu rundt i byen i et par timer og blev efterhvert paany nedtrykt og mismodig. Han hadde følt sig likevægtig og bestemt om morgenen; nu visste han igjen ikke hvad han skulde gjøre. Da han kom forbi en stor kirke og saa at folk gik ind dit drev han med og satte sig omtrent helt nede ved døren i det svære lokale.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om De svake

Romanen De svake ble utgitt første gang i 1915 og var Ronald Fangens debutverk.

Homofili er et sentralt tema i boken, og Fangen var en av de første som tok opp dette temaet i norsk litteratur. Men vel så mye handler romanen om ensomhet, isolasjon og følelsen av utilstrekkelighet.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1915 (nb.no).

Les mer..

Om Ronald Fangen

Ronald Fangen var forfatter, journalist, kritiker og debattant. Han var en sentral skikkelse i den norske offentligheten fra 1915 til han døde i 1946.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.