15Dyp, kvalm og støvet, klemt mellem rækker av ensformige hus laa gate efter gate, færdslen duret, og travle mennesker pilte avsted, som gjaldt det livet, og skubbet tvær naar Ragna ikke sanset bøie unda til rette side. Men ikke spor av taarn og blanke spir var der at se, bare hus og hus. Og over var der en glætte fremmed himmel – ikke blaa og fjern, som himlen hjemme, ikke skylagt heller, men likevel nær, med brunskent islæt i det blaagraa dime.
Dette var det jo ikke hun hadde drømt om! Jovist var husene høie, saa høie at hun trængte strække hake for at se til takskjegget – – – Men, det var fjeldene der hjemme, hun hadde at sammenligne med.
Og hun skridtet ivei ilter og kjapføtt i trinnene, og kjoleskjørtet stubbet op foran og vippet i lippe bak. Gaten videt sig til aapen plads med bænker under nogen svære trær. Et par gamle folk sat paa en av 16bænkene. Han lutet over stokken, hakkhostet, og der var et træt, ampert drag over ansigtet hans, hun strikket og skottet med gløgge blunk paa nogen smaabarn som fyldte grus i blikkopper og la det i haug. En liten pike trillet en dukke i vogn att og frem i den solflækkede skygge under trærne og sang og lullet uten at agte paa de fremmede mennesker. Indimellem lettet hun paa dukken, glattet skjørterne og bredte spredet fint utover.
Ragna satte sig og saa paa barnenes lek og paa trærne, hun aldrig hadde set maken til og ikke visste hvad het.
De var anderledes retvokset disse kjæmpetrærne her end smaabjørken under Guldbergaasen, der plassen laa i heldingen mot undlændet. Nei, det var sandt, nu var hun ikke husmandsjente længer, smilte hun, far hadde endelig formaadd jordeieren til at sælge, da Ove giftet sig ifjorhøst, og tilskjøtet ham hele herligheten; men far aatte bruksretten sammen med Ove.
Uroen i hende øket og levnet ikke fred til at sitte, – hun reiste sig, stod strak og speidet rundt, før hun valgte retning. Etsteds maatte der da findes noget for sig selv utenom disse evindelige rader av hus.
17Mange gater gik hun og altid blev det samme synet – kanske litt bredere mellem husrækkerne, litt finere puds paa væggene, litt staseligere tak; men slot og taarn som paa billederne, nei!
Hun tok paa at trøttne. Skulde hun likevel friste et stykke til, saa langt som til næste gatekryds, endda hun ikke visste at finde veien tilbake til pensionen, ukjendt som hun var, og ørsken av staaket og ulaaten rundt hende.
Da – alle lyd sanket sig ihop til et øde brak, hun kjendte godt. Det var havet, naar det mól mot land – mól uten stans. Et langt, hult dragsugknurr, saa et døn av brytende baarer, som mastes til skum, samlet sig og mastes paa nyt. Men hun selv og alle de andre med hende drev stumme og viljeløse i ustanselig sig nede paa havsbunden. Langt, langt der oppe syntes solen, rød og mat, saa hun taalte stirre paa den uten at blinke. Og den trøstet ikke og varmet ikke, som oppe paa jorden, bare øket den forfærdelige ødslighet, som raadet hernede.
Hun lette sig tilbake til logiet sit, og først da hun smat ind porten til Fredly, slap uhyggen.
18Om eftermiddagen kom tante Kari og tok Ragna med paa Karl Johan. Da var byen alt paa vei til at bli vakker for hende og larmen mindre brutal. – Lygtelyset, som det brøtes mot den svindende dag, blev som blekt nordlysskin; og i tvelyset blev menneskene, især mændene, fete og milde i opsynet.
Men hvorfor var ansigterne som glatte masker uten spil, spurte hun tanten. Og tante Kari lo i bløte kluk bak lommetørklædet og tok hende under armen.
«Du Ragna, du Ragna, du er skikkelig synkværvet.»
Den aften fik Ragna et glimt av eventyret. – Det var Viktoria terrasse i skumringen mot kvældhimlens sluknende glød.
Boken er utgitt av OsloMet
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Den unge Ragna Størk reiser fra Nord-Norge til hovedstaden for bli lærerinne ved folkeskolen. Hun er inspirert av sin tante Kari, som også er lærerinne, og de er begge idealistiske og oppofrende i lærerrollen.
Regine Normanns Barnets tjenere kom ut i 1910. Romanen skildrer miljøer Normann hadde lært å kjenne gjennom sitt arbeide som lærer. Hun var levende opptatt av barn og barnekultur.
Se faksimiler av førsteutgaven fra 1910 (nb.no)
Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.