Præcis klokken 4 blev direktør Sahle ført ind i forhørslokalet for at avgi den første forklaring om sit underslag.
Forhørsdommeren var Kruse, kjendt som en mand med store æstetiske og humanitære interesser utenfor sine juridiske. En liten, stille mand med et stort, hvitt hode, hvor to blaa øine lyste næsten usynlig bak guldbrillerne. Han ansaaes i sin almindelighet for at være en for mild dommer.
Paatalemyndigheten hadde forlangt at være repræsentert under forhøret. Det var dog al sandsynlighet for, at saken vilde bli fremmet til doms ved forhørsretten uten paatale.
13Efterat de første formalia var protokollert, rettet forhørsdommeren de reglementerte spørsmaal til Sahle.
– De gjentar altsaa her i retten Deres tilstaaelse fra igaar om at ha forbrukt 20 000 kroner av Dem betrodde midler?
– Ja! Sahle, hvis nervøsitet under hele forberedelsen hadde været paafaldende, var nu næsten foruroligende opskaket. Det gjorde et merkelig indtryk paa de tilstedeværende. Flere av publikum, saavelsom baade dommer og statsadvokat, kjendte Sahle personlig og visste, at nervøsitet var sjelden hos ham. Og de fandt det ogsaa forunderlig, at han skulde være saa betat av situationen – han maatte da ha ridd av sig den værste følelse, og sin samvittighet hadde han jo frigjort?
Sahle tok sig imidlertid sterkt sammen. Paa opfordring gik han nærmere ind paa saken. Pengene tilhørte hans nevø, gymnasiast Henrik Schultz, for hvem han var formynder. Pengene hadde siden guttens barndom været anbragt i Kristiania kreditkasse, hvorav der maanedlig var hævet et visst beløp av renterne. Kapitalen stod paa hans – Sahles – navn.
Forhørsdommeren saa opmerksomt paa Sahle, som nu var helt kold igjen. Sahle møtte hans blik og begyndte i det samme at stryke sig nedover ansigtet igjen. Der kom likesom et skjær av medlidenhet over forhørsdommerens ansigt, idet han bøiet sig ned og noterte noget paa et ark.
Der var nu sterk spænding blandt de tilstedeværende. Forhørsdommerens næste spørsmaal, visste man, vilde forcere Sahles forklaring.
– Naar tok De disse penger?
– Den 20. mars klokken 12 hævet jeg dem i «kassen». Jeg hævet hele beløpet.
– Hvortil skulde De bruke pengene?
Sahle saa sig omkring. Der kom noget forpint over hans ansigt. Øinene flakket rundt.
– Er det – forlanges det av mig, at opgi grunden? Er det ikke tilstrækkelig, at jeg har tilstaat, at jeg tok pengene?
Statsadvokaten bøiet sig hen til forhørsdommeren. De tilstedeværende var pinlig spændt.
– Jeg vil gjøre Dem opmerksom paa, direktør Sahle, at en fortielse av motiverne til Deres forbrydelse vil forplumre saken, saa den maa gaa videre til meddomsret, og der vil en fortsat fortielse kunne virke skjærpende paa straffeutmaalingen. 14De sparer Dem selv for ubehageligheter, naar De oplyser om motivet til Deres underslag.
Statsadvokaten bøiet sig atter frem. – Der vil desuten i motsat fald ogsaa bli iverksat undersøkelser, fortsatte saa forhørsdommeren. De gjør bedst i, hr. Sahle, at fortælle alt.
Sahle stod længe hen, som om han kjæmpet med sig selv. Saa trak han aanden dypt.
– Jeg hadde en elskerinde, sa han saa, med et fuldstændig frimodig uttryk i ansigtet.
Der gik faktisk et chok gjennem de tilstedeværende. Man bøiet sig mot hinanden. Man maabet. Denne tilstaaelse virket næsten likesaa forbausende, som meddelelsen om underslaget hadde gjort. Det hørtes omtrent utroligt ut, og dog maatte det være saa. Hvad andet kunde det ha været, andet end en pludselig, uforklarlig lidenskap, som hadde styrtet denne kolde, korrekte, haarde mand ind i ulykken? Og allikevel! Hvor var det ikke allikevel utænkelig? Ingen hadde merket noget – hans egteskap hadde været noget av det ulasteligste – det visste enhver. Man hadde gjettet paa dette, men det var blit gjendrevet byen rundt. Ingen hadde kunnet antyde andre motiver, men dette var dog forkastet av alle.
Forhørsdommerens sjæl vaklet mellem to følelser. Paa den ene side var han paavirket av den almindelige opfatning av Sahle som fuldstændig uerotisk. Men selv hadde han allikevel paa forhaand trodd, at det maatte være erotik med i spillet. Det var den eneste mulighet, han ikke hadde kunnet utelukke. Der var oplyst, at Sahle ingen gjæld hadde, ikke hadde spekulert.
Og forhørsdommeren blev fyldt av en følelse av menneskelighet. I denne forstaaelse av lidenskapens magt laa likesom surrogatet for lidenskaper i hans liv.
Han saa kort bort paa Sahle. Og Sahle saa opløst ut.
– De hadde en elskerinde, gjentok han, og nikket tungt og betydningsfuldt paa hodet. Saa tok han sig i det og fortsatte med tørrere stemme:
– Det vilde være av interesse at kjende denne dames navn. Statsadvokaten nikket.
Sahle saa op.
– Sofie Strøm.
– Hendes adresse?
– Hun er ikke længer i landet.
15– Saa! Forhørsdommerens blik streifet statsadvokaten. Et par medlemmer av opdagelsesavdelingen, der var blandt tilhørerne, stak hoderne sammen.
– Naar reiste hun?
– Hun reiste to dage efter, at jeg tok pengene.
– Hvorhen?
– Det vet jeg ikke. Hun reiste med kveldstoget til utlandet.
– Hvorfor gav De hende denne store sum?
Sahle rettet sig op.
– Fordi hun interesserte mig.
– Har De interessert Dem for damer utenfor Deres egteskap før? Vi ser gjerne, at De svarer os paa disse spørsmaal, hr. Sahle. Vi maa ha saa mange oplysninger, vi kan faa.
– Deres sidste spørsmaal kan jeg ikke besvare, hr. forhørsdommer. Sahle saa meget stolt ut, da han bemerket dette.
– Godt! Det er heller ikke saa avgjørende. Statsadvokaten saa ved disse ord noget uenig ut, men sa dog intet. Derimot kastet han et skarpt blik henimot de tre medlemmer av opdagelsesavdelingen. En av dem, en ung mand med et litet, snauklippet hode, smilte umerkelig og trommet med fingrene paa skranken. Der var utvilsomt noget igjære blandt de kloke hoder.
– Var De gjenstand for pengepresning av nogen art, hr. Sahle?Sahle?] rettet fra: Sahle?» (trykkfeil)
– Aldeles ikke, hr. forhørsdommer. Jeg forærte hende godvillig – ja med glæde pengene – –
– Med glæde? Var der da intet i Deres handlemaate, der forbitret Deres glæde?
– Dengang ikke. Som sagt – hun interesserte mig sterkt.
Det var en underlig motsætning mellem Sahles kolde stemme og dette utsagn om sterk, erotisk interesse. Og forunderlig nok – hvad enten han merket det selv eller det kom naturlig – hans ansigt antok i næste øieblik det samme forpinte, om man vil litt forelskde uttryk, det hadde hat, da han første gang nævnte sin elskerindes navn.
Den lille ting blev ganske sikkert observert blandt opdagelsesbetjentene – iallefald av den unge, snauklippede mand. Han fulgte idetheletat Sahles minespil med den dypeste opmerksomhet. Da sa pludselig Sahle noget aldeles uventet:
– Jeg vil gjøre retten opmærksom paa, at jeg blandt mine 16papirer hjemme har min skriftlige overdragelse av pengene, undertegnet av frøken Sofie Strøms kvittering.
Der gik en sterk bevægelse gjennem salen. Forhørsdommeren kvak til.
– Har De hendes kvittering, sa De? Det hadde aldrig hændt i Kruses retspraksis, at en bedrager hadde skaffet sig kvittering for anvendelsen av underslaatte penger. Der var næsten noget komisk over denne meddelelse. Men forhørsdommeren behersket sig.
– Det var da høist uvanlig, sa han. Og hensigtsløst, forekommer det mig. Hvorfor forlangte De kvittering?
– Fordi jeg er en ordensmand, sa Sahle koldt. Nu smilte man overalt i salen. Visst var Sahle kjendt som en ordensmand, men det faldt jo noget pudsig i denne forbindelse.
– Og fordi – nu, fordi jeg ønsket at ha bevis for, hvad jeg hadde brukt pengene til – –
– De ønsket at ha bevis? Hvortil skulde det hjælpe Dem, hr. Sahle?
– Det skulde hjælpe mig til at bevise rigtigheten av min retsforklaring, sa Sahle, og saa nu meget ærgerlig ut. Jeg handlet i et øiebliks lidenskap, men midt i denne følelse tænkte jeg mig muligheten av, at det hele blev opdaget.
– Hvorledes kunde De idetheletat tænke Dem, at besvigningen ikke skulde bli opdaget?
– Jeg hadde fra begyndelsen av tænkt at holde det gaaende med at utbetale min nevø hans tilgodehavende direkte av min egen gage. Samtidig haabet jeg ved gode forretninger efterhaanden at kunne indtjene den besvegne sum og sætte den tilbake i banken. Dette antar jeg ogsaa vilde ha lykkedes mig, hvis ikke – –
Sahle brøt pludselig tvert av og førte haanden op til ansigtet. Der gik en skjælven gjennem hans krop.
– Hvis ikke, hr. Sahle? – – Forhørsdommeren saa spændt paa ham. Her var han atter ved det sjælelige moment.
– Hvis ikke min samvittighet hadde pint mig næsten til vanvid, hr. forhørsdommer! Hvis ikke følelsen av at være forbryder hadde gjort mig til en nedbrutt mand de dage og nætter, der fulgte efterpaa. Jeg har aldrig gjort noget ukorrekt før. Det vet De selv, hr. dommer – det vet alle mine forretningsforbindelser. Forretningsmand har jeg været, men altid inden 17rettens grænse. Det har været mit livs ære at vinde frem ved hjælp av ærlige evner.
Hele salen pustet likesom op ved dette sterke og betonede utsagn. Det var likesom det, der skulde til for at taakerne skulde vike – som en velgjørende eksplosion av følelser hvirvlet Sahles heftighet al lummerhet væk. Det blinket formelig fornøiet til i forhørsdommerens briller, og han vendte sig helt mot statsadvokaten og samtalte med ham.
Men opdageren Hans Bleng, den unge, snauklippede mand ved tilhørerskranken, gjennemkrydsedes ved de samme ord av mange reflektioner.
Han kom blandt andet til at tænke paa det gamle rygte om, ved hvilket middel Jens Christian Sahle i sin tid skulde ha skaffet sig sin kone og hendes formue. Var dette rygte sandt, da var det et uigjendrivelig bevis mot Sahles samvittighetsskjørhet. Men det kunde ikke bevises, og andet moralsk bevis hadde man ikke.
Men der var et andet logisk bevis, som ogsaa talte mot Sahles bekjendelse. Og det fyldte Hans Bleng saa sterkt, at han tilslut ikke kunde bare sig, men bøiet sig til sin sidemand. Det spillet av iver i hans ansigt, da han hvisket:
– Kan en forretningsmand dække et underslag, blir det ikke længer underslag for ham. Det blir transaktion, forretningsførsel. Der blir ikke noget samvittighetsnag – det blir i høiden en forbigaaende uro. Forstaar De det, Hagen? Sahle har indrømmet, at han hadde kunnet dække det. Hvor skulde han saa faa denne samvittighetsangst fra?
Jeg sier Dem, Hagen, – jeg tror ikke, jeg tror ikke paa denne malplacerte anger. Jeg tror den er kunstig.
Men jeg maa tilstaa, jeg forstaar ikke hvorfor. Det er det sorte punkt i denne sak.
– Da gjør De det for broget, kjære Bleng, hvisket Hagen tilbake. Jeg sier allikevel, saken er meget enkel, saa nær som den raritet med kvitteringen – – nu, men det kan være en egenhet ved manden.
– Enkel? Nei saa sandelig – Bleng klødde sig i hodet, men oppebiet dog den andens forklaring.
– Jo, der er sammenhæng mellem disse to sterke følelser hos ham – lidenskapen for denne damen og den sterke anger. Der er en underlig, ulmende stemningsbund i den fyren, det kan De stole paa!
18– Ja, men jeg tror ikke paa det med lidenskapen heller jeg, hvisket Bleng med et uttryk av pussig fortvilelse i ansigtet. Jeg tror sgu det er løgn, pro primo med lidenskapen, pro secundo med angeren – –
– Nu synes jeg, De begynder at bli forvirret, kjære Bleng, sa den ældre. Derved gjør De jo hele saken til en latterlighet.
– Den er latterlig, hvis den ikke samtidig er svært tragisk, sa Bleng. Der ligger noget under. Aa, den som nu var forhørsdommer – –
– Hysj – –, sa den anden. Nu tar de fat igjen.
Forhørsdommeren, som hadde konferert med statsadvokaten, vendte sig nu atter mot Sahle. Denne kvak til; for hans opmerksomhet hadde i kort tid været andetsteds. Den hviskende samtale mellem de to detektiver hadde hypnotisert ham aldeles. Ikke saaledes, at han hadde opfattet noget, dertil var de for langt borte – men han hadde i det sidste minut nistirret paa dem. Saaledes gik det til, at Hans Bleng, idet han saa op, mødte et staalhaardt og fort blik, som øieblikkelig slog sig ned. Sahle vendte sig igjen helt mot forhørsskranken.
– Saken er av den art, hr. Sahle, at domsfremmelsen maa utsættes til et nyt retsmøde. Vi vil bl. a. komme i besiddelse av den før nævnte kvittering. Den beror hos Dem?
– Den ligger i min skrivebordsskuffe, som min hustru har nøklerne til.
– Godt. Retsmødet er hævet for idag.
– – –
Sahle blev nu ført tilbake til sin celle. Hele hans nervøsitet vendte her tilbake. Hans fagter og optræden her tydet paa en saa stor opskakelse, at fængselsdirektøren syntes, det var rigtigst at sende fængselslægen ind til ham.
– Jeg forstaar det ikke, sa lægen, idet han kom ut igjen. Han er, saa vidt jeg kan forstaa, ganske i orden. Pulsen er normal, øinene klare, alt all right. Men De kan tro, jeg hadde møie med at faa undersøkt ham. Han satte sig formelig til motverge, ser De! Hvis det ikke var for absurd, vilde jeg næsten paastaa, at han simulerte. Kan De forstaa det?
Fængselsdirektøren kunde ikke forstaa nogen grund til det.
– Kunde ikke det hele være aandelig opskakelse? spurte han.
– Enhver aandelig opskakelse vilde finde uttryk i hans fysiske tilstand paa en eller anden maate, sa lægen og rystet 19paa hodet. Jeg har imidlertid ordinert bromkalium til ham – men det hjælper ikke, for saavidt jeg kan se, er manden aldeles frisk. Nu – jeg skal se til ham et par ganger siden.
– – –
Hans Bleng hadde været oppe hos opdagelseschefen til en kort konference. Han kom nu gaaende nedover politikammerets hovedtrappe i samtale med statsadvokaten. Detektiv Hagen stod nede ved balustraden ut mot Youngstorvet og ventet paa ham.
– Fordømte æstetikere allesammen, sa Bleng, da han kom bort til Hagen.
– Nu? spurte den anden.
– De slutter sig nok til Deres opfatning begge to, baade statsadvokat og forhørsdommer, sa Bleng ærgerlig. Det er saa gildt og greit altsammen, med et impulsivt menneske, lidenskap og anger og det hele apparat – – jo da! Statsadvokaten hadde visst nogen bitte smaa tvil om den hele redelighet av sigtedes forklaring, men pyt, dem springer man over, hovedlinjerne har man fastslaat. Manden blir dømt ved forhørsret uten paatale han. Og allikevel sier jeg Dem, Hagen, han har ikke avgit uforbeholden tilstaaelse. Saken ligger dypere.
– Er forhørsdommeren en æstetikus, saa er De en romantiker, sa Hagen og lo, idet han tok farvel med Bleng. Da jeg var yngre, malte jeg ogsaa fanden paa væggen ved den mindste foranledning, kjære Bleng. Men livet og praksis har vist mig, at forbrydelserne aldrig er noget særlig romanagtige. Jeg skal forresten indrømme, at det ogsaa gjorde mig ondt at opdage det. – –
Men jeg vil ikke forsøke at overbevise Dem. –
– Og jeg hverken Dem, statsadvokat eller forhørsdommer, sa Bleng haanlig. Endnu da.
Og de skiltes.
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Spenningsromanen Mit navn er Knoph kom ut i 1914 og var Olaf Bulls eneste roman.
Direktør Jens Christian Sahle blir arrestert for underslag og tilstår uoppfordret. Men er saken så enkel som den ser ut til ved første øyekast? Og hvem er den mystiske Knoph som er blitt sett sammen med direktør Sahle? Mysteriet tar stadig nye vendinger. Hans Bleng i oppdagelsespolitiet får den vanskelige oppgaven med å finne svar på gåten(e).
Se faksimiler av 2. opplag fra 1919 (nb.no).
Olaf Bull har en fremtredende plass i norsk litteraturhistorie. Innenfor norsk og nordisk lyrikk plasserer han seg i overgangen mellom det tradisjonelle og det moderne.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.