Mit navn er Knoph

av Olaf Bull

XVIII. Brevet med det blaa frimerke

Over et aar var gaat siden Hans Bleng den triste aprileftermiddag opgav ævret og søkte sig entledigelse. Han hadde siden sysslet med en række smaasaker, hvori han for det meste hadde været heldig. Den store og merkelige sak, som saa fuldstændig hadde behersket hans indbildningssans, var sunket mere i bakgrunden. Den kunde ikke løses uten gjennem personen Strauss, og denne mand var og blev forsvunden. At 74søke efter ham i Europas storstæder vilde være som at søke efter en synaal i et høilæs.

Og Bleng kom efterhaanden til det resultat, at det eneste rigtige var at vente. Vente paa, at direktør Sahle hadde avsonet sin straf og igjen kom paa frifot. Bleng var sikker paa, at den hemmelighetsfulde forfølger paa en eller anden maate atter vilde sætte sig i forbindelse med ham.

Det var en dag i april 19–, at Jens Christian Sahle blev løslatt fra fængslet. Like tæt og samlet som for et aar siden stod hans skikkelse paa stenfliserne utenfor sin bolig. Han hadde tat drosche fra bodsfængslet og hjem.

Hans hjem var i opløsning. Fru Sahle var flyttet hjemmefra og bodde sammen med sin vordende svigerdatter i et pensionat. Fredrik Sahle var fremdeles i utlandet – London sa man – og man hørte intet fra ham.

Like efter, at Sahle var sat paa fri fot igjen, blev der indledet skilsmisseforhandlinger mellem ham og hans kone. De blev da ogsaa separert.

Samtidig blev ogsaa byen forbauset ved efterretningen om, at fhv. direktør Sahle atter paa generalforsamlingen blev valgt til selskapets administrerende direktør. Det var almindelig samtaleemne i byen.

Det blev da ogsaa fra fornuftig hold med kraft hævdet, at dette ikke var mer end billigt. Ikke saaledes, at Sahle var omfattet med nogen sympati – men man fandt, at Sahles eminente dygtighet, som hadde drevet a/s. «Kvarts» frem til at være et lukrativt foretagende, ikke burde bli hæmmet av et saadant tilfælde. Desuten var der jo erotik med i spillet, og Sahle hadde jo til overflod angit sig selv og utviste en samvittighetsskjørhet, som var al respekt værd. Kort sagt, man var for en gangs skyld liberal og skaansom.

Sahle flyttet ind i sin gamle leilighet, hvor han nu blev boende ganske alene. Han optok selskapets forretninger med kraft og reparerte paa flere forretningsfadæser, som den midlertidige direktør, grosserer Andorsen, desværre hadde gjort sig skyldig i. Der taltes om flere reformer, som var stipulert av Sahle – – en utvidelse av kvartsmarkedet paa England, anskaffelse av tidsmæssige maskiner, utvidelse av arbeidsstokken og opførelse av en ny arbeiderbolig i nærheten av gruberne i Vestdalen.

Alene bodde Sahle i den store tomme leilighet. Mest opholdt 75han sig paa sit kontor, og de 4 kontorister, som arbeidet i ytterkontorerne, saa ham kun, naar han passerte disse lokaler for at begi sig til sine værelser.

Men utenom ham kredset der stadig en mand, som med sammenbidte tænder hadde sat alt ind paa at trænge ind i hans hemmelighet.

Da Sahles kontorgut, Jens, et par maaneder efter Sahles løslatelse, en dag stak ut paa gaten for at utrette et erende, blev han indhentet av Bleng, som i flere timer hadde opholdt sig i et portrum i nærheten av Sahles hus.

Og da Bleng igjen skiltes fra gutten, visste han en ting, som atter bragte hjertet til at banke i ham og besjælet ham med den gamle iver efter at forfølge de mystiske traade i «Saken».

Han visste, at Sahle to ganger i de sidste par maaneder personlig var gaat paa posthuset med post. Dette var saare ualmindelig, for ellers var kontorgutten, Jens, den eneste, som brukte at befordre posten.

Det kunde selvfølgelig bare bero paa et tilfælde – – – men det var en chanse. Og Bleng hadde mot at gi Jens en 10-krone, tat det løfte av ham: Aldrig saasnart han fik indtryk av, at Sahle vilde befordre sin post selv, skulde han styrte op paa politikammeret og underrette Bleng om dette. Fandt han ham ikke der, skulde han søke ham i hans privatbolig eller paa cafeer, indtil han hadde fundet ham. Bleng hadde lukket guttens mund med syv segl ved at forespeile ham nok en 10’er, dersom det hele lykkedes.

Saa gik der en hel lang maaned, og Bleng blev mere og mere utaalmodig. Indtil entreklokken paa hans privatbolig en eftermiddag kimet voldsomt, og Jens stod utenfor, ildrød og sveddryppende i ansigtet.

– Naa for et kvarters tid siden gik ‘n ut med et brev i hanna – – fik han saavidt frem.

– La du merke til, hvad slags frimerke det var paa konvolutten, spurte Bleng.

– Blaat, sa gutten. De’ saa jeg, da ‘n gik gjennem kontoret. Saa sneik jeg mig ut av kontoret og lurte mig etter’n, og saa saa jeg, at han slap breve’ i den store kassa paa posthuse’ – –

Bleng gav gutten en krone ekstra, tok sin hat og begav sig resolut ned paa posthuset. Han gik op i 3dje etage og bad om 76at faa postmesteren itale. Det var Hans Bleng, opdagelsespolitiet.

Resultatet av denne samtale var, at der fra postmesterens kontor blev sendt en assistent ned til hovedkassen – en time før tiden, og væskens indhold blev atter tømt paa en av pultene i postmesterens indre kontor.

Bleng var meget nervøs, da han begyndte at rote i denne brogede samling breve. Ikke saa meget for at han ikke skulde finde det rette, men for, at paaskriften paa dette brev skulde vise sig at være betydningsløs.

Det var ikke mange blaa frimerker i denne bunke paa 40–50 breve. Bleng hadde et dokument liggende utbrettet paa bordet. Det var den berømte kvittering, Jens Sahle hadde skaffet sig for anvendelsen av de underslaatte penger. Postmesteren sat diskret i sin kontorstol og lot Bleng søke. Bleng hadde erklæret sig tilfreds med kun at faa besigtige utenpaaskrifterne.

Pludselig gik der et ryk i Bleng. Midt i brevhaugen saa han et enkelt beskrevet med en skrift, han nok skulde kjende. Det var Jens Sahles svære, haarde klo.

Men brevet bar følgende utenpaaskrift:

An Fräulein
LORENZE MAYER
Post restante, Bremen 142.

Bleng blev et øieblik paff. Men saa lysnet det op i hans ansigt – han nikket hen for sig og noterte denne adresse.

Som han nu stod der og saa paa dette brev, paakom der ham en vældig lyst til at bryte det. Muligens kunde kjendskapen til dette brevs indhold spare ham for en hodekuls reise til Bremen. Men han visste, at en aapning av brevet ikke kunde tilstedes, uten at avsenderen blev varslet derom. Og imot dette talte baade den ting, at brevets indhold jo kunde være betydningsløst, og det, at Sahle endnu ikke maatte alarmeres.

Han takket derfor postmesteren meget for tjenesten, en tak denne avverget ved at si, det var hans pligt likeoverfor politiet osv. osv.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Mit navn er Knoph

Spenningsromanen Mit navn er Knoph kom ut i 1914 og var Olaf Bulls eneste roman.

Direktør Jens Christian Sahle blir arrestert for underslag og tilstår uoppfordret. Men er saken så enkel som den ser ut til ved første øyekast? Og hvem er den mystiske Knoph som er blitt sett sammen med direktør Sahle? Mysteriet tar stadig nye vendinger. Hans Bleng i oppdagelsespolitiet får den vanskelige oppgaven med å finne svar på gåten(e).

Se faksimiler av 2. opplag fra 1919 (nb.no).

Les mer..

Om Olaf Bull

Olaf Bull har en fremtredende plass i norsk litteraturhistorie. Innenfor norsk og nordisk lyrikk plasserer han seg i overgangen mellom det tradisjonelle og det moderne.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på X
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.