Mit navn er Knoph

av Olaf Bull

XVII. Det hemmelighetsfulde X. – Bleng fortviler

– Du hører jo, at det er det jeg ikke vet, snerret Bleng. Denne hemmelighets art og natur er netop regnestykkets ubekjendte X.

Kun saa meget kan jeg si, at hvis jeg visste, hvad den pakke indeholdt, som direktør Sahle den 31te mars om kvelden avleverte til sin søn paa hans værelse, saa tror jeg, at jeg skulde fortælle dig om hemmeligheten. Da var nemlig Sahle under det voldsomme pres, saavidt jeg kan forstaa. Da bestemte 69han sig til, allikevel ikke at efterkomme den fordring der var stillet til ham, og heller gaa i fængsel end at gi efter.

– Du mener altsaa, at der har ligget noget overordentlig betydningsfuldt inde i den pakken? Peters øine stod paa stilker, – han var med med liv og sjæl.

– Ja.

– Værdier?

– Værdier eller ting, der kunde lede til værdier. Eller hør videre:

Dagen efter melder Sahle sig for politiet, og blir indesperret – muligens i sidste øieblik da han ellers sandsynligvis vilde ha mistet sit liv. Jeg behøver ikke at gjenta for dig det latterlige ved denne retsscene.

Men nu kommer vi til et nyt vendepunkt. Det er nu sønnen, i hvis hænder pakken er overlevert, som faar holde for. Faren har paa en eller anden maate faat greie paa, hvilken dag angrepet vil ske mot sønnen. Det er derom han underretter ham i fængslet. Slutteren skal efter eget sigende ha opsnappet et tal – det har efter al sandsynlighet været det kritiske klokkeslet paa dagen – –

– Du har jo indarbeidet teorien like indtil detaljerne, ropte Peter begeistret.

– Jeg er kanske litt for dristig, sa Bleng, men den som intet vover, intet vinder. Og du kan tro, jeg har tænkt frem og tilbake, valgt, vraket og prøvet, før jeg har bygget min teori op. Nu passer den i de fineste fuger! – – Men det var denne slutteren! Han var bare ansat der som vikar – – – det var ogsaa derfor, at han f. eks. uten tillatelse lot Sahles to medaktionærer faa tale med ham. Han er nu borte, og skal efter sigende ha tat post som lensmandsdreng ute paa Hurum. Jeg skulde gjerne ha talt med ham for at faa høre, hvilke tal det var, direktør Sahle hadde nævnt. I rapporten staar det bare, at «Slutteren syntes, arrestanten nævnte nogen tal.» Det kan være av vigtighet at faa vite det der.

Men videre! Sahles nervøsitet i fængslet har sgu været i orden, trods doktorens latterlige paastand – det kan du være sikker paa! Han har simpelthen været urolig, baade for sønnens liv og for at de to kjeltringer skulde røbe denne hemmelighet – –

– Det er den hemmelighetsfuldeste hemmelighet, jeg nogensinde har hørt tale om, sa Peter tørt.

70– Hysj, og hør videre, hvis du har absint kjær.

Nu kommer jeg til min store dumhet. Min grænseløse taabelighet! Jo mere jeg tænker paa det, desto ærgerligere blir jeg.

Du husker, at jeg fulgte med den unge Sahle i kupéen, da han reiste til Moss. Det var den prekære dag. Fredrik Sahle hadde uten tvil tidligere paa eftermiddagen hat et voldsomt sammenstøt efter al sandsynlighet med Knoph. Det forstaar jeg godt nu, naar jeg erindrer, hvorledes han saa ut. Han maa samtidig ha hat en rædsel for at Knoph hadde medhjælpere. Det forstaar jeg, naar jeg tænker paa den skræk, som grep ham, da jeg nærmet mig ham. Han maa med andre ord ha tat mig for noget i retning av – Strauss f. eks.

– Naturligvis, mumlet Peter slagen.

– Nuvel – det kunde jeg jo ikke vite dengang – – – jeg kjendte jo da til hverken Knoph eller Strauss. Men hvad jeg sørgelige idiot burde ha tænkt paa, det var paa en eller anden maate at faa undersøkt haandkufferten, som den unge Sahle hadde med sig, og som efter al sandsynlighet indeholdt hemmeligheten! Forstaar du det?

Jeg visste jo, at der var tale om en mystisk pakke, som stod i nær forbindelse med hele Sahle-saken. Jeg visste, at baade sønnen og faren hadde forsøkt at lyve sig fra, hvad den pakken indeholdt. Jeg visste, at denne pakkes indhold ikke længer fandtes i Sahles hjem, og at kun sønnen kunde ha fjernet det. Og saa tænkte jeg allikevel ikke paa haandkufferten! Det kan jeg aldrig tilgi mig.

Og nu er det forsent! Den unge Sahle er allerede igaar kveld med 11,15 avreist til utlandet over Kjøbenhavn, og ingen vet, hvor han er tat hen.

Men la mig ikke henfalde til sentimentalitet, men avslutte min teori. Da den unge Sahle paa en eller anden maate maa ha undflydd Knoph den eftermiddag, er det, at denne besluttet sig til at gaa agressivere til verks. Han opsøker Sahles medaktionær, grosserer Andorsen og en anden forretningsmand her i byen. Til disse ønsker han, saavidt jeg kan forstaa – at røbe hemmeligheten.

– Hvorfor det? spurte Peter.

– Spør mig ikke om det – det kan jeg jo ikke svare dig paa, da jeg ikke kjender hemmelighetens natur! Jeg kan bare gaa ut fra, at Knoph av en eller anden grund har tænkt paa at si fra.

71– Han var jo selv meget ophidset, bemerket Peter.

– Vet du hvorfor? Fordi han selv var likesaa forfulgt som den unge Sahle var forfulgt av ham. Han var selv jaget som et vildt av Strauss. Da Knophs forsøk paa at faa de to herrer i tale mislykkedes, og hemmeligheten altsaa endnu var urøbet – da er det, Strauss har kastet sig over ham og dræpt ham.

Saaledes forstaar du nu, at denne Strauss er eneutøveren av den magt, hemmeligheten maa forlene et menneske med. Og tro du mig – han vil ikke være barmhjertigere end Knoph.

Da den unge Sahle fik læse om mordet paa Knoph, besvimte han av sindsbevægelse. Det maatte jo være et lettelsens moment i, at en av hans forfølgere var død – men der laa ogsaa samtidig en stor trusel i, at den anden nu sat inde med hemmeligheten alene og hadde begaat et mord for at opnaa dette. Fredrik Sahle har ogsaa næste morgen mottat et brev fra sin far, hvori denne til overflod maa ha meddelt ham, at Knoph var død, men samtidig varslet ham for den anden. Dette kan være gjort i forblommede uttryk, saa fængselsdirektøren intet har merket,merket,] rettet fra: merket, , (trykkfeil) da han gjennemsaa brevet. Derfor er unge Sahle nu flygtet til utlandet for at være helt sikker, som han tror. Bare han ikke forregner sig, stakkar! Udyret kan være efter ham, naar det skal være.

– Bare to ting, sa Peter. Jeg kan ikke forstaa, at den unge Sahle til at begynde med har følt sig tryg paa Moss, naar han har havt slike folk efter sig?

– Han er reist ditut i lutter forvirring og skræk, sa Bleng. Og da han først var kommen dit ut, saa turde han simpelthen ikke reise ind igjen. Du erindrer jo, hvorledes han maatte ha følge med en bomsterk mand til byen, den dag, da han skulde forhøres. Det er jo det soleklareste bevis for, at han gik i skræk for et voldelig overfald.

– Utvilsomt, sa Peter. Men det var det andet: Hvorledes har Strauss faat Knoph ut til Bygdø?

– Du spør da ogsaa som en idiot, Peter – tror du, jeg vet alting da – –?

– Næsten alting, sa Peter urokkelig.

– Hvis du er ironisk mot mig, saa skal du faa betale regningen selv, brummet Bleng.

De sat en liten stund til og diskuterte frem og tilbake. Saa betalte de og gik ut i det flingrende, fine sneslør, hvorigjennem 72huse, popler, statuer og elektriske lamper hævet sig med store og underlige konturer. Men det var april i veiret og noget elskværdig ved sneflokernes lune fald utover de travle gater.

Bleng vendte sig oppe paa Egerntorvet og saa mot øst, mot de mørke bydele.

– Er du derute, min gode Strauss, saa skal du spindes ind i et net av politikonstabler før midnat!

Og han gik fort og til opdagelseschefen.

*

Den næste dag som oprandt blev imidlertid før den sluttede, til en av de haardeste og tungeste dage, Hans Bleng syntes, han hadde levet.

Først blev der paa formiddagen avsagt retslig kjendelse om det paa Bygdø fundne døde legeme av utlændingen A. Knoph. Kjendelsen gik ut paa et ulykkestilfælde, foraarsaket ved et anfald av epilepsi. Det eiendommelige i, at den fremmede var forulykket paa et saa avsides sted, blev skrevet paa hans egenhets regning – det ansaas ikke for usandsynlig, at han kunde ha promenert dit alene, enstøing som han var.

Bleng visste jo, at hvis han hadde rykket i marken med hele sit apparat, saa vilde saken set ganske anderledes ut. Dette var han jo imidlertid avskaaret fra, da han jo manglet en masse direkte og konkret bevismateriale. Han hadde derfor tvertom maattet be madam Jessesen om ikke at nævne et ord om sakens forbindelse med Sahle-affæren.

Hvad han hadde haabet, var imidlertid det, at kjendelsen allikevel skulde ha gaat ut paa mord. Da hadde han hat en sikrere og mere honnørmæssig basis at arbeide paa – nu hadde han sine kameraters spot imot sig.

Men dette var allikevel ikke det værste.

Da Peter ved 8-tiden samme aften stak opom sin brors hybel, fandt han denne sittende aldeles sammensunken paa en stol. Paa bordet foran ham laa der en en 3–4 telegrammer.

– Men Jøs, hvad feiler det dig da, spurte Peter. Er du daarlig?

– Meget daarlig detektiv, ja, mente Hans Bleng og pekte paa bordet. Se der!

Peter tok sedlerne én for én og søkte med møie at sætte sig ind i deres telegramknappe mening.

73– Nei, du forstaar det ikke allikevel, sa Bleng. Men vet du, hvad det er?

Det er telegrammer fra politiet i Gøteborg, Kjøbenhavn og Hamburg, at den kjendte indbrudstyv, Fredrik Strauss, er set i disse byer henholdsvis den 25., 26., og 28. mars –!

– Ja, men hvad betyr det? spurte Peter uvis. Han forstod saa meget, at med dette gik der vist ugreie i traadene.

– Det betyr saa meget at Strauss altsaa – altsaa allikevel har fulgt med Sofie Strøm til utlandet! Og forstaar du ikke, hvad det igjen betyr? Det betyr, at Strauss ikke kan ha været morderen, det betyr, at hele min teori er gal, og at jeg selv er idiot. Og det betyr mere, for det betyr, at hele denne gaade er uløselig, uløselig, hører du! Dette var den eneste chanse til løsning.

Mit eneste haab er, at han muligens – kunde være reist tilbake. Men det blir næsten for søkt! Og allikevel, Peter – allikevel vil jeg opstille det som det, man kalder en fordringssætning, at Strauss maa være vendt tilbake hit! Han er her ikke nu – politiet har gjennemsøkt alle tænkelige steder idag. Det var opdagelseschefens sidste velvilje mot mig, at han lot Strauss efterspore med det hele apparat. Og jeg maatte love at late som det bare var indbrudstyven Strauss, vi søkte. – Morderen Strauss vil folk le av, sa chefen.

Og nu ikveld, da telegrammerne kom, som knuste min teori – – jeg har aldrig hørt ham saa spydig.

Vet du, hvad jeg gjorde, Peter. Jeg bad om en maaneds entledigelse, for at hvile min hjerne! Siden kommer jeg tilbake! Og da gjælder det hele min carriere! For Strauss maa findes!!!

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Mit navn er Knoph

Spenningsromanen Mit navn er Knoph kom ut i 1914 og var Olaf Bulls eneste roman.

Direktør Jens Christian Sahle blir arrestert for underslag og tilstår uoppfordret. Men er saken så enkel som den ser ut til ved første øyekast? Og hvem er den mystiske Knoph som er blitt sett sammen med direktør Sahle? Mysteriet tar stadig nye vendinger. Hans Bleng i oppdagelsespolitiet får den vanskelige oppgaven med å finne svar på gåten(e).

Se faksimiler av 2. opplag fra 1919 (nb.no).

Les mer..

Om Olaf Bull

Olaf Bull har en fremtredende plass i norsk litteraturhistorie. Innenfor norsk og nordisk lyrikk plasserer han seg i overgangen mellom det tradisjonelle og det moderne.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på X
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.