Mit navn er Knoph

av Olaf Bull

XIII. Bleng bruker sin hjerne

Efterat det sidste vidne hadde fjernet sig, sat Bleng længe bøiet over sin notisbok og noterte, blad efter blad. Han vilde ha det altsammen nedskrevet og ordnet. Han hadde fra en tidligere sak bragt i erfaring, av hvilken stor nytte det kan være at ha alle sine forarbeider i orden, selv om sakens kjerne laa i mørke. Hvis der saa paa et senere stadium kom et lysglimt, vilde dette være uten værdi, hvis alle detaljerne var i ugreie.

– Før jeg bygger mine teorier, maa jeg ha undersøkt to ting, sa Bleng til sig selv, og saa op fra boken med blyantspidsen mellem tænderne.

Og han slog paa rikstelefonen og forlangte Kongsvinger station.

Hvad han her fik vite, var kun den ting, at der den 28. om eftermiddagen var ankommet dit en kuffert under navnet Knoph, som endnu ikke var avhentet av nogen, og henstod i bagagerummet.

– Vil De sende den pr. omgaaende til opdagelsesavdelingen, sa Bleng.

Bleng likte ikke at faa denne sidste oplysning fra Kongsvinger. Han hadde tænkt sig muligheten av, at Knoph kanske 55hadde været deroppe i dagene mellem den 27. mars og 3. april – og at man deroppe kunde faa nogen oplysninger om ham. Hvad kunde saa det bety, at Knoph sender sin kuffert op, og ikke selv følger efter? Var dette sted kanske hans hjemsted?

Det slog atter Bleng, hvor meningsløst det igrunden var, at gruble over dette, naar han faktisk endnu ikke hadde den fjerneste anelse om, hvor Knoph var fra, og hvem han egentlig var. Det vilde jo bare være et tidsspørsmaal, naar disse oplysninger indtraf.

I mellemtiden, tænkte Bleng, har jeg kun et at gjøre: Faa undersøkt, hvor Knoph har opholdt sig fra kvelden den 27. mars, da han saa hodekuls forlot fru Hegges hotel, til kvelden den 3. april, da han indfandt sig paa Andorsen og Froms kontorer. Et steds maa han jo ha bodd, det er greit! Og hvis nogen kan bringe oplysninger om ham i det tidsrum, da har jeg en sikker forvissning om, at det blir værdifulde oplysninger – – for i dette tidsrum er det, han maa ha optraadt og virket med sin hemmelighet. – Denne hemmelighet, som er det ubekjendte, jeg har at finde, og likeoverfor hvilken selve mordet er en underordnet ting.

– – –

Bleng lot derfor øieblikkelig gjennem telegrambureauet aviserne tilflyte en notis saalydende:

«Opdagelsespolitiet ønsker oplysning om, hvorvidt der paa et eller andet hotel, gjestgiveri eller privat sted her i Kristiania og omegn i tidsrummet 27. mars til ca. 4. april har bodd en mand ved navn A. Knoph».

Herpaa fulgte en længere sandsynlighetsbeskrivelse av Knoph, som den samme kveld blev rettet i overensstemmelse med et tilveiebragt fotografi av ham.

Der ankom nemlig samme aften med 10-toget fra Vestdalen to mænd fra denne bygd. De hadde paa eftermiddagskanten faat «Dagslyset» ihænde, og hadde der læst om det fundne legeme av A. Knoph. De hadde øieblikkelig sat sig i det første tog til Kristiania for at underrette politiet om, at A. Knoph netop var en sambygding av dem, at den ene end yderligere hadde fungert som en slags gaardbestyrer paa Knophs eiendom i Vestdalen. De hadde portræt med sig av den avdøde for at sammenligne. De blev i nattens mulm og mørke av 56Bleng ført ned under det lille uhyggelige gasblus i Ankerløkkens likhus og bekræftet med gysen Knophs identitet. Bleng var utrættelig den aften. Da han la sig, visste han end yderligere dette:

Andreas Knoph var en for en 4–5 aarstid siden til Vestdalen indvandret mand av bøhmisk familie. Han var efter eget sigende opvokset i Kristiania og var norsk av sprog, men han hadde tilbragt mange aar i vesten.

For fire aar siden var han ankommet til Vestdalen, hvor han efter mange aars vandrende kræmmervirksomhet hadde slaat sig ned og kjøpt sig et jordstykke, ikke langt væk fra a/s «Kvarts» fabrikker, og indrettet sin bolig der. Han hadde adoptert en fattig gut fra bygden – det var hans eneste paarørende. Gaarden blev drevet av ham selv og hans gaardbestyrer, den ene av de to bønder.

Omkring den 12.–13. mars hadde Knoph en morgen mottat et brev, som, fortalte han, nødte ham til at reise til byen. Han var ogsaa reist, idet han sa, at han blev borte paa ubestemt tid, dog iallefald ikke meget over tre uker – det var forretninger. Om forretningernes art bevarte han den dypeste taushet. Han var idetheletat en særling, en mand, som gik og ruget for sig selv og som tok liten del i andres selskap.

Hjemme var de derfor den sidste tid blit litt urolige for ham. Han hadde to ganger skrevet til sin adoptivsøn, som han vist holdt meget av – men begge ganger knappe, tørre brever, om at han hadde det godt osv. osv.

Datoen for disse to breves ankomst var det ogsaa lykkedes Bleng at fastslaa. Det første – det længste – var ankommet den 21. mars. Det andet – et ganske kort brev – ankom til Vestdalen den 26. Det indeholdt kun den ene ting, at han – Knoph – snart var ventendes tilbake, men at der var noget overmaate vigtig som bandt ham til byen. Siden hadde man intet hørt fra ham men var allikevel ikke egentlig blit urolig, netop paa grund av Knophs uberegnelige væsen. Det var først i de allersidste dage, at gaardsbestyreren for alvor hadde tænkt at undersøke, om der var noget iveien med ham – da indtraf det triste nummer av «Dagslyset», som bragte oplysning om fundet av Knophs lik.

Bleng laa i sin seng og kjædet tingene sammen. Han tænkte særdeles godt, naar lyset stod slik og blafret paa bordet og det musestille i hans store, enkle værelse.

57Hvad han først og fremst dvælte ved, det var, at der rent utvendig set nu var knyttet en slags forbindelse mellem direktør Sahle og Andreas Knoph. Knophs sted laa ikke langt fra Sahles fabrikker og gruber, og det fremgik ogsaa av de to bønders forklaring, at Knoph nu og da hadde talt med Sahle deroppe, skjønt vistnok meget sjelden.

Og Blengs fantasi gled ganske av sig selv over til Amerika, hvor disse to mænd begge hadde opholdt sig – begge omhyllet av det samme dunkle slør av hemmelighetsfuldhet. Og som han laa og tænkte, slog det ned i ham som et lyn et eneste ord: Tysk-amerikaneren!

Strauss var jo ogsaa amerikaner.

Og Bleng følte ganske stille den visshet stige i sig, at disse tre mænd hadde hat en fortid sammen, en fortid, som omspændte en uhyggelig hemmelighet, hvis brodd var rettet mot Sahle – – ja som endog rammet ned gjennem generationen og strakte sin trusel mot den unge Sahle.

Hans fantasi bar ham nu saa langt ut, at han tilsidst maatte avbryte sig selv og samle sin tanke om de nærmere dunkle punkter ved denne sak.

Hvorfor forlot Knoph sin bolig den 27. mars? Hvorfor sendte han sin kuffert til en saa avsides station som Kongsvinger istedenfor at beordre den hjemsendt? Hvor har Knoph opholdt sig i denne mørke tid? Frygtet ogsaa han nogen? Hvem var det den unge Sahle flygtet for – var det Knoph – eller Strauss? Eller dem begge?

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Mit navn er Knoph

Spenningsromanen Mit navn er Knoph kom ut i 1914 og var Olaf Bulls eneste roman.

Direktør Jens Christian Sahle blir arrestert for underslag og tilstår uoppfordret. Men er saken så enkel som den ser ut til ved første øyekast? Og hvem er den mystiske Knoph som er blitt sett sammen med direktør Sahle? Mysteriet tar stadig nye vendinger. Hans Bleng i oppdagelsespolitiet får den vanskelige oppgaven med å finne svar på gåten(e).

Se faksimiler av 2. opplag fra 1919 (nb.no).

Les mer..

Om Olaf Bull

Olaf Bull har en fremtredende plass i norsk litteraturhistorie. Innenfor norsk og nordisk lyrikk plasserer han seg i overgangen mellom det tradisjonelle og det moderne.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på X
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.