Østenfor Sol, vestenfor Maane og bagom Babylons Taarn!

av Jonas Lie

I

I] Første side i arbeidsmanuskriptet (NB Ms.fol. 711) begynner med understreket tittel: «Østenfor Sol og vestenfor Maane og bagom Babylons Taarn!». Deretter følger brødteksten, rett etter tittelen, uten kapitteloverskrift. I arbeidsmanuskriptet fremstår derved de første sidene (uten kapittelnummerering) som en prolog til hele romanen, mens førstesiden i renskriften ved Thomasine Lie (NB Ms.fol. 1863) har kapitteloverskriften «I», og blir et kapittel på linje med de andre. Renskriften benytter én egen side til tittelen (understreket). Deretter én egen side med to linjer: «Streif paa Jagtgebetet» og «Retten til Oversættelse forbeholdes». «Streif paa Jagtgebetet» benyttes også som undertittel i den trykte utgaven, men er ikke med i arbeidsmanuskriptet. Bakerst i arbeidsmanuskriptet ligger det fragmenter av en første renskrift ved Thomasine Lie, paginert s. 1–8 fra romanens begynnelse, og paginert s. 41–44, fra og med kapittel IX i den trykte utgaven.

Den rullende Klode, hvor denne lille Tildragelse foregik, var ikke selvlysende; men tog sit Lys fra Maanen,Maanen] Arbeidsmanuskriptet: Solen.
At «Solen» er erstattet med «Maanen» i renskriften i romanens første setning, må sees som et underliggjørende grep. Det fremmer den mytisk-mystiske grunntone som ellers dominerer i enkelte partier i romanen.
hvilket kan forklare saa overordentlig mange af alskens modsigende Fænomener og Forekomster i Livet der.

Under de Omgivelser gik CivilisationenUnder de Omgivelser gik Civilisationen] Arbeidsmanuskriptet: Under disse de Omgivelser og, saa at sige, med Løvebrølet endnu i Ørene, gik Civilsationen ved Dag som ved Nat sin mægtige Gang.

Og isandhed! man kan ikke noksom beundre dens Seire op adop ad] Arbeidsmanuskriptet og renskriften: opad. (Dette er et ytterst sjeldent eksempel på at førsteutgaven avviker fra renskriften.) den Stige, hvis Trin er Aand. Her paa dette Niveaudette Niveau] Arbeidsmanuskriptet: paa dette høie Niveau er man naa’t udover Dyrets Begjær; – ialfald høres ikke Brølene.

Og, om det endnu ikke er lykkedes Kulturen helt at forandre Instinkterne, saa er dog Veiene anderledes fine og mange.

6Man tænke blot paa Maskinerne, hvormed Krigens Masseslagtning foregaar, – hvor ganske anderledes virksomme og feiende.Man tænke … virksomme og feiende.] Arbeidsmanuskriptet: Man tænke blot paa Maskinerne, hvormed Krigens Masseslagtninger foregaar, hvor ganske annerledes virksomme, sét fra kulturelt og humant Standpunkt.

Og, endog indrømmet, at den ganske Dyrekreds endnu kan have sine mindende Nervestrenge i Menneskets Bryst fra en tidligere Æra, – at til sine Stunder Rovdyret endnu kan være vildt og ubehersket, saa det, saa at sige, tudersige, tuder] Arbeidsmanuskriptet: sige, «tuder over hele Skogen», – over hele Skogen, – det véd vi, og den Forvisning har vi, støttet til Videnskabens psychiatriske Forskning, at Tilregneligheden her sjelden i sidste Instans er Individets som frit handlende Personlighed; men for en større eller mindre Del bunder i Arv eller skjev Udvikling, og maa behandles derefter.

Har vi først faat underbygget os det Fundament, at Lasten mere eller mindre er Sygdom, hvor ligger da ikke Livet forstaaligt og klart for os.

Hvor der tidligere raabtes paa Straf og Død og Galge, der er nu Plads for Barmhjertighed og Hospitaler. Forbrydelsen 7anskues fra Sygesengen og Klinikens Synspunkter. Og halve Verden vilde ligget under Kur, om der havde været Senge nok.

– Fra Stuen til Kirketaarnet slaar Urværket, Time efter Time, ubevidst, om dets Slag gjælder Liv eller Død.Liv eller Død] Arbeidsmanuskriptet: ikke nytt avsnitt etter «Død»

Travlheden holder sit Luntetrav efter de fire og tyve Timers Omdreiningstid, som er vor Planet beskaaret. Urværket er astronomisk reguleret, og Livet presser paa.

I fire og tyve Timer skal hele Dagens og Nattens Anliggender være klaret – alt udført, som hører Døgnet til, fra Gadefeierens og Lyseslukkerens, til hans, som for høivigtige Anliggender ikke har lukket et Øie.

Og som den letfængeligeletfængelige] lett blir oppildnet/begeistret (NAOB) Menneskehed gaar med paa dette Rundreiseri, lader den sig ogsaa overføre Illusioner, som den om «Eiendom» – for de sytti korte Støvets Aar. Ingen føler sig snydt ved at Leie gaar for Eie, naar FaredagFaredag] 14. april, før i tiden fast flyttedag for tjenere og leiefolk (NAOB) er ude.

Der leves i Spænding, haabes og slaas 8for Eksistensen henne i de afgjemte Baggaarde og Smug, som i de store Forretningslokaler, hver efter sin Maalestok, hver med deres forskjellige Lidenskab i Hodet eller Hjertet.

Her skulde man jo tro, at der var Anledning nok til Sammenstød af krydsende Veie.

Men nei! – Ingen Trængsel eller Uorden i Gaden, uden hvor et Ligfølge stænger Passagen. IngenPassagen. Ingen] Arbeidsmanuskriptet: Passagen, ingen Skrigen eller Hulken fra ham den blege Mand, der netop har mistet sin Formue paa Børsen. Han støtter sig til Væggen og holder Mine.

Og hun, som gaar der med et Smil saa udsøgt let paa Taa over Gadestenene, men graa i Ansigtet, fordi hun idag mistede ham, som var hendes Livs Glæde …

De bærer det allesammen, – hver sit uden Opsigt og Skraal.

Og hvorfor?

Mon ikke fordi Vilddyrene i dem er tæmmet og kuet, Tigeren blet til Huskat, Løven til store godmodige Hunde, der hopper glade over Eierens Stok, den de ogsaa faar Prygl af.

9Men saa gives der jo i fjerne Lande, som Afrika og Indien og oppe ved Nordpolen, enkelte efterlevende Eksemplarer, der interesserer os og afhentes til Menagerierne.i fjerne Lande … enkelte efterlevende Eksemplarer … afhentes til Menagerierne] Utstillinger med levende mennesker fra fremmede kulturer var vanlig, også i begynnelsen av det tjuende århundret.

Lykkeligvis, – den vilde Dyreverden tilhører en Fortids Æra!

– – Ja, der er mange Kloder og Riger …Riger …] Arbeidsmanuskriptet og renskriftfragmentet: Riger.

Paa nogle af dem er to og to ikke længere fire, men ni eller elleve eller sytten, eftersom det gjennem Tiderne er ophøiet til Mening.

Og Kloderne svømmer lysende rundt og rundt i det uendelige blaa Lufthav. Der slipper ingen løs fra denne gule, runde snurrende Kugle.snurrende Kugle] Arbeidsmanuskriptet: ikke nytt avsnitt etter «Kugle»

De, som bor der, har ingen Bro hverken til Mars eller Venus eller Saturn. De er sat der som i Bur, lever, vokser og dør der.dør der] Arbeidsmanuskriptet: ikke nytt avsnitt etter «dør der»

Og de, som dør, ligger der i deres Kister og snurrer rundt og rundt med deres Planet i al Evighed!

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Østenfor Sol, vestenfor Maane og bagom Babylons Taarn!

Jonas Lies siste roman, Østenfor Sol, vestenfor Maane og bagom Babylons Taarn!, kom ut i desember 1905. Til denne tekstkritiske og kommenterte utgaven av verket har Petter Aaslestad utstyrt teksten med kommentarer og et omfattende variantapparat. I tillegg har han skrevet to fyldige innledninger om tilblivelse, kontekst, resepsjon, tekstkilder og tekstvariasjon.

Boken er delt i 15 kapitler. I omtrent halvparten av disse fortelles historien om hvordan den unge legen Ole Stjernø vekselvis blir dyrket, motarbeidet og mistrodd som forskertalent inntil han på slutten av romanen når internasjonal anerkjennelse. Den andre halvparten er korte «naturkapitler», plassert mellom hovedfortellingens kapitler, med mytisk eller eventyraktig innhold.

Mye av hovedhandlingen utspiller seg i «Sandbanken», en slags akademisk klubb, særlig med medlemmer av legestanden, der gamle venner med ektefeller møtes til avslappende samvær.

Les mer..

Om Jonas Lie

Jonas Lie regnes som en av «de fire store» i norsk litteraturhistorie og den moderne romanens far i Norge. Han har dessuten hatt stor betydning for utviklingen av romansjangeren i Norden.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Følg Bokselskap i sosiale medier

Instagram      Facebook
Bluesky          X

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.