Naar Stjernerne i den store, stille Nat hvælver deres evige Bro over Fæstet, da begynder Livet i Skogen …Livet i Skogen …] Arbeidsmanuskriptet: Livets Natside paa denne Klode i Skogen:
Maar og Ilder lister sig op ad Stammerne ind i Fuglerederne. Uglen faar sine skarpe Briller paa og slaar ned.
Nattens Kræfter rører sig og fylder den med Brøl, – Løvens og Tigerens, Ulvens og Pantherens, Jervens og Gaupens Blikke tænder sig som Gløder i Mørket. Og fuldt af skjælvende, saligt Livsbegjær gjør Dyret det vældige Sprang, som knuser Byttet og lader det beruse sig i dets Dødsskrig.
Nu er det mørkt, og halve Skabningen raaber: Blod, Blod! Den Lidenskab og 36Lyst er sat ind i deres Aarer og Muskler og Nerver, sammen med Sultens og Selvopholdelsens Trang.Arbeidsmanuskriptet: Dette og neste avsnitt er skrevet inn som innskudd i margene.
Vi er sat her under Kampens Tegn. Selve Livet, det sig evig udviklende, det evig fødende og evig sluknende, nødvendiggjør det.
Løven spørger kneisende som en Konge:
Med hvad Ret vil I forbyde mig at slaa ihjel. Eller skal Livet, den store Tiger, klippe sine Klør?
Boken er utgitt av Det norske språk- og litteraturselskap
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Jonas Lies siste roman, Østenfor Sol, vestenfor Maane og bagom Babylons Taarn!, kom ut i desember 1905. Til denne tekstkritiske og kommenterte utgaven av verket har Petter Aaslestad utstyrt teksten med kommentarer og et omfattende variantapparat. I tillegg har han skrevet to fyldige innledninger om tilblivelse, kontekst, resepsjon, tekstkilder og tekstvariasjon.
Boken er delt i 15 kapitler. I omtrent halvparten av disse fortelles historien om hvordan den unge legen Ole Stjernø vekselvis blir dyrket, motarbeidet og mistrodd som forskertalent inntil han på slutten av romanen når internasjonal anerkjennelse. Den andre halvparten er korte «naturkapitler», plassert mellom hovedfortellingens kapitler, med mytisk eller eventyraktig innhold.
Mye av hovedhandlingen utspiller seg i «Sandbanken», en slags akademisk klubb, særlig med medlemmer av legestanden, der gamle venner med ektefeller møtes til avslappende samvær.
Jonas Lie regnes som en av «de fire store» i norsk litteraturhistorie og den moderne romanens far i Norge. Han har dessuten hatt stor betydning for utviklingen av romansjangeren i Norden.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.