Faafængt

av Regine Normann

[2]

15Ragna hængte yttertøiet av sig i entreen, duket bordet paa kjøkkenet og pakket røkekjøtsuppen op av høikassen; hun hadde puttet den dit for at koke færdig, mens hun gik turen til Bygdø.

Alle ukens øvrige dager spiste hun sin middag i lærerindehjemmet; men søndag laget hun den selv, og da blev det tiest retterne, hun var hjemmevant med, hun valgte.

Og som hun gik der og stullet for sig selv, randt messefaldshelgene fra den tid, mor var til, hende i hug, slik at hun næsten levde dem om igjen. Far sat i hvite skjortærmer ved klaffebordet foran røstvinduet og læste dagens tekst, og messingbrillerne seg langt frempaa næsetippen hans. I kubbestolen ved ovnen sat mor og passet matgryten, som smaaputret paa den indelukte kokeovn, og Ove, kjælegutten hendes, red skrævsover enden av storskamlen, med ryggen skoret indmot væggen, 16forat skamlen ikke skulde bikke og forstyrre far i andagten. Men selv vugget hun i gyngestolen henne ved kommoden, med salmeboken i fanget.

Der var hjemmevævede tepper paa gulvet og lyse sirses gardiner for vinduerne. I kroken bak far tikket det høie slagur, mor fik i bryllupsgave av sin mor, og paa langvæggen mellem det og kammersdøren var bokhylden og tæt ved den et stort skilderi av Henrik Wergeland.

Han holdt et papir med finstilt skrift i haanden og blikket op mot en hvit sommerfugl i øvre hjørnet av billedet.

Over kubbestolen var der et blaamalt skap med aapne dører, og der stod kakefatet og sukkerskaalen og fløtemuggen av sølvglas, og alle de randforgyldte kaffekopperne paa en hylde for sig, og over dem i en smal, takket list hang teskeer og spiseskeer paa rad. Men paa underste hylden stod brændevinsbuttelen og den lille, pene karaflen med rosenlikøren til mor.

Og skapet var karmosinrødt og gult indvendig, og naar solen skinte, gnistret det i koppernes forgylding og i sølvet og i mors rosenrøde likør.

17Og duften av kjøtt og mangeslags krydderier fra matgryten paa ovnen svev om i stuen, og mor var saa mild og god i ansigtet, som hun tronet der søndagspyntet med foldede hænder og lydde paa far.

… Sirses gardiner hadde Ragna skaffet sig til kjøkkenet, og det blaamalte skap tok hun med sig sisst hun var hjemme. Og om det saa var filletepper, hun hadde dem paa kjøkkenet og i entréen. Det blev altids som en ringe amindelse, hun satte pris paa. Men aldrig, aldrig greiet hun faa frem den liflige godsmaken paa kjøtsuppen, alt det hun gjorde sig umake ved tillagningen.

… Ragna gik fra bordet og ryddet væk, øste suppen i en brun krukke» og la resten av røkekjøttet paa fat og dækket over. Tok saa fat paa opvasken, men blev staaende med tørkekluten i haanden og se paa blinket i kobberkjelen, der flammen fra kokeapparatet speilte sig i den. Den glansen lignet levende ild –

«Jeg skal lægge bjørkeved i soveværelsovnen og la kaffen staa og trække sig der og ha det koselig i eftermiddag ogsaa,» snakket hun med sig selv. «Men først vil jeg ta mig en liten lur,» tænkte hun sindig. «Det er sundt, 18og jeg pligter at være i fuld vigør til skolearbeidet i morgen.»


Dagslyset minket til skumring, og skumringen gled over i kvældsmørke, inden Ragna vaaknet. Det hadde tat paa at sne, og i lykteskjæret fra gaten saa hun de hvite flokker danse utenfor vindusruterne. Urven reiste hun sig fra sofaen, la lureteppet pent sammen, ripte en fyrstikke og tændte lampen. Baade frossen og kaffetørst var hun, og klokken manglet elleve minutter paa seks.

De knastørre bjørkekubber fænget fort og sendte flakkende lysbundter gjennem trækhullerne. Men da Ragna slukket lampen og aapnet ovnsdøren, fløt bundterne sammen og kløvde mørket. Selv sat hun midt foran ovnen i den lave, gode stolen, og krakken med kaffebrettet hadde hun ved siden.

Blidlynt skjænket hun kaffe i koppen, og mens hun nød den duftende taar, fulgte blikket ildskjærets bløte lysning over sengen og kommoden og speilet i hjørnet hen til væggen ved sofaen, der skilderiet av Henrik Wergeland hang.

Far hadde bedt hende ta vare paa det, naar han hadde faat lov at vandre, og det 19hadde hun gjort og git Ove og brorkonen et forstørret fotografi av datteren deres, vesle Mathea, til at hænge paa den tomme plads.

Hun blev sittende med den tømte kop i fanget og se paa skilderiet. Den finstilte skrift, hun som barn stavet gjennem fars brilleglas, nu hadde hun tydet den. Og høit læste hun:

Min sommerfugl flyv ind!
Flyv ind! Varm dig ved vindusrosens kind!
Tro solen ei endnu! Dens gløden
kun lokker troløs dig i døden.

Saa var der mange overstrykninger og streker, mindtes hun, og saa stod der:

Men kom du kræ, er det for koldt!
Kom barn, om verden er for stolt!
Jeg er mer stolt end den; men eder
I smaa om kjærlighet jeg beder.

Ragna stillet koppen tilbake paa brettet, dækket øinene med haanden og mumlet næste verset:

For koldt jeg selv jo finder alt,
de andres blod er mig for svalt.
Mit eget maa jeg derfor øde.
I verdens frost jeg ellers døde.

De ordene hadde hun mer end engang faat sande. Men skulde det at leve livet for hende 20altid føles som en indre forblødning. De andre – de kunde le og more sig og stræve og være glad. Slaass for kvindesak, slaass for stemmeret, slaass for alt mellem himmel og jord uten at ta skade paa sin sjæl. Bare hun var armingen som flygtet skræmt fra kampen næsten før den brøt løs.

«Men du, Ragna, lev med i smaat som i stort. Ta løft og lid og kjæmp for det du er glad i, og ikke bare for det du synes er ret,» hadde tante Kari sagt paa dødsleiet. – Saa tydelig randt ordene hende i minde at det var, som hørte hun tantens stemme.

Skulde hun ta fat igjen! Slaass for skolen og sit arbeide … Skavankerne var dér nu som for aar tilbake, men dugde hun til at nævne botemidlerne, saa at folk maatte lye efter?

«Aa nei, jeg tør ikke – jeg vil ikke heller,» la hun til og stod op fra stolen og aapnet døren til stuen; det var blet for hett inde hos hende. Saa tændte hun atter lampen, tok en bok og satte sig ved bordet med haanden under kindet.

Gjennem den aapne dør saa hun ind paa stuen. Der stod de paa sin plads, hver ting, som da tanten levde; men ikke kjendtes møblerne ved hende og ikke hun ved dem.

21De braa smeld fra den gamle dragkiste, knirket i lænestolene, surven og gnislingen fra slaguret i kroken, alt det som hadde faat tante Kari til at smile og nikke blidt som talte hun med gamle kjendinger, hende skræmte det.

Likevel aarket hun ikke flytte om og forandre. Hun hadde bekommet det alt givendes – rent uforskyldt hadde hun faat det alt sammen slik det stod der og mere til. Og for det, om tante Kari var død og borte, kunde hun godt være nærværende hos tølerne sine, og kanske frydes ved at de blev holdt i agt og ære, og da fik det bli det samme, om det kostet en anden hushyggen.

… Far kom for at bo hos hende, som tante hadde villet det. Han holdt ut i ti uker og tre døger, saa sa han:

«Æ kan ikkje trækk veiret mellem al denne fine stasen din, Ragna, og føtterne mine veit ikkje, kor de ska, gjær av sæg for bære skamler og puter og stoler. Æg e vant ved røddig golv og har sette paa trekrak det meste av met liv, og dessan gode stolan dine e for mjuk for mæg. Æ blir gammel og lât av at sett i dem og reis mæg meire stølbeint for kver dag som gaar. Varer dettan ved, faar 22du kjøp krykker til mæg, æ veit ikkje bere raad.»

Og da hun bød sig til at ordne om soveværelset her som han vilde ha det, for stuen trøstet hun sig ikke til at røre ved, lo han stutt og stillet sig ved vinduet.

Rundrygget og tynd i laarene, med høire skulderen skutt i veiret stod han der og blunket mot vesthimlens bleknende solskjær, og aldrig vandt hun glemme, hvor nakken hans var blet stranten som paa en ribbet fugl, og at ørene sprikte vissent under den pjuskede haarkrins, som endnu var levnet rundt den blanke fleinskallen. Stakkar, gik han ikke og vantrivdes og tuftes væk uten at si fra –

«Far, e I laak?» spurte hun og tørket samtidig støvet av bordplaten med forklæet; hun vilde ikke synes braa med frittingen.

Nei, han feilte ikke noget, svarte han sørgmodig og halte messingtobaksdaasen op av bukselommen, aapnet laaket og speilte sig omstændelig, smækket igjen og stak den i lommen. Men han tok paa at ældes, og vilde gjerne ha det stilt om sig den stunden, han hadde igjen. Hun var ung og hadde let for at vænne sig til bylivet; for ham blev det aldrig andet end uro og mas. Han var mæt av at se og 23mæt av at høre og vilde tilbake til Ove og ho vesle Mathea. Han burde ha sagt sig det selv, før han drog heimanifraa, at mennesker de var som trær i skogen: det var for sent at flytte dem, naar de først var blet gamle og vindvridd.

«Og æg, Ragna» sa han og snudde sig til hende, og det rykket som mot graat i det trætte gammelmandsansigt, «æg har røttene mine i jordbeten min og i sjyen og i Guldbergaasen, og i grava hos ho Mathea, mor di, ikkje aa forglømme, og æg maa heim. Men vil du laan’ mæg nokken bøker med, skal du ha mangfoldig takk. Æ skal ærlig og redelig ta vare paa dem, og skikk dem telbakers tel dæg, naar æg har læst dem».

Hun pakket fuld en kasse til ham og kjøpte foræringer til Ove og til konen hans og til vesle Mathea, baade fra sig selv og fra ham. Han var rank og rørig som en ungdom, den dagen han reiste, og la ikke dølgsmaal paa glæden han kjendte ved at faa slippe bort fra byen.

Og hun maatte glæde sig, hun med, da hun stod paa jernbanestationen og saa ind i hans straalende ansigt, som han lænet og tøiet sig ut av kupévinduet og formante hende til at være forsigtig og ikke bli vaat og forkjølet. Han 24hadde tat hatten av, og glat og glinsende av pomade laa haarkrinsen rundt fleinskallen, og ørene var røde og levende.

Det blev svært stusslig efter ham. Der var ingen mer at skynde sig hjem til fra skolen, ingen at hygge for og sitte og prate koselig med.

Men livet suget, og kavet dulmet og brændende travelt fik hun det med alt det, hun skulde ha utrettet.

Dengang, ja – – – Men ikke nu – – –.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Faafængt

Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.