96Knut Ingbergs klær var av bløtt, engelsk tøi og sluttet ledig om hans ranke, spænstige krop. Skjegløs var han og brunbarket av vind og veir, og det snauklippede haar strittet som bust og hadde rikelig islæt av graat ved tindingerne. Han bar med sig duft av skog – granskog og furumo, og om skogen mindet blikket i de langtskuende, staalblaa øine.
Naar han og frøken Erle rodde efter ørreten nede paa kjernet de stjerneklare septemberkvælder, sang han sentimentale sange og stubber av alverdens lystige viser. Snart skuret baaten mot en sandgrund, snart var det oteren som skar sig fast i siv; de lo og hadde moro, og Margit slagtet grøssende de smaa, lubne, sprællende fisker og slap dem én for én i næverkonten.
Rundt kjernet suste skogen lindt og løndomsfuldt. Og oppe fra bakkekammen straalte 97det elektriske blus paa Ingberg, likt et stort aarvaakt fyr, og glimtet og glimtet mellem trætoppene.
Men ingen sentimental sang og ingen liten lystig visestub forvildet sig til stuerne paa Ingberg. Der vanket Knut ordfattig, la kabaler og hørte taalmodig paa konens syt og tusenfoldige plager, til han atter en dag strøk sin kôs til et av de mange gjøremaal, han hadde at vareta utenom hjemmet.
Fra blaakammersvinduet stirret en blek liten jentunge og en høivoksen jomfru vemodig efter ham, og paa trammen stod Ragnhild og ropte lykke paa reisen og syntes i sit hjerte inderlig synd paa broren, som var blet hjemløs ved denne evindelige sygdommen til kjærringen.
Og dagene gled. Endeløst lange var de, delt mellem skolearbeidet og alt sytet fra fruen. Og mer end én gang tænkte Margit for alvor paa at si op og reise trods den gode løn og de lempelige vilkaar.
Da var det fru Julie i samraad med Ragnhild talte et alvorsord til manden om pligt og ansvar for frøkenen, de hadde tat i huset. Han skulde værsgo ta sig litegranne av hende, saa hun ikke omkom av kjedsomhet. Skjønte 98han da ikke, at hun alt gik og længtet sig syk efter at slippe bort fra gaarden?
Knut Ingberg sa som vanlig ikke noget; men den uken blev han hjemme, og en eftermiddag, konen bad om det, tok han frem felen.
Siden spilte han og frøken Erle ofte sammen, mens vesle Johanne krøp opi en av de store lænestolene og koset sig. For slik hadde kvældene været for længe, længe siden, da hun var liten. – Bare, at da var det mor som sat ved pianoet.
*
Der var stjernestrødde glætter mellem jagende, maanegule uveirsskyer, frosten pep under meierne, og skogen var svøpt i feld av sne den nat Knut Ingberg kjørte Margit Erle hjem fra julelaget paa Sønstegard.
I tversvingen, der veien tok av op bakkerne til Ingberg, veltet slæden, og der var det han tok Margit i favn. Brunen la ørene bakover og stod som fjetret, og maanen var i skjul bak en sky.
Natten derefter smaldt det i laasen til Margits værelse, det knirket høit i et par gulvfjæler, og saa var han ved siden av hende.
99Hun var ung, og hun elsket ham, og de syndet i skam og gru, men uten anger, og dagene som fulgte blev rike ved higende attraa mot nætterne.
… Paa hænderne vilde han bære hende, alt hun hadde stundet efter skulde hun faa, men hun maatte gi taal og ikke reise fra ham før vinteren var slut. Længe kunde det ikke vare, saa blev han en fri mand og kom efter til fremmed land. Fløil og silke skulde hun slite, hans vakre, stolte kjæreste, de allerbesste lærere skulde hun ha. – Og aldrig vilde de bli træt av at være god mot hinanden.
Og Margit kvittret og lo, og det lakket til vaar.
Endelig hadde skjæbnen undt hende at træffe den, som baade forstod hendes sjeldne evner for musik og hadde raad og hjertelag til at hjælpe hende videre frem.
Knut Ingberg fik det travelt med at se om tømmerhuggerne sine indpaa skogen. Han reiste og kom att og kjørte igjen. Men forat konen hans ikke skulde ha det altfor stusslig de svarte vinternætterne, fængslet som hun var til sengen, fik han Ragnhild og vesle Johanne til at flytte ind paa værelset ved siden 100av hendes. Selv tok han til takke med at ligge paa kjøkkenkammerset, de faa nætterne han var hjemme. Der var det støtt lunt, og tjenerne de sov i drengestuebygningen.
Og lykkelige dager og uker svandt, og sneen tinte, og granskogen blaanet i lier og over aaser.
Saa hændte det, at han stanste hjemme hele tre døgn i træk, og den formiddagen han skulde avsted, stridregnet det, og himlen lukket lav og graa over dalen. Og vesle Johanne hadde faat meslinger; hun var flyttet ind paa værelset til moren, som laa og var mørk tilsinds for al ulykken, og helst saa at manden sat inde hos dem hele økten. Men Knut hadde det brændende travelt med regnskap og opgjør og holdt til for sig selv oppe paa kammerset, og de stundene han var sammen med dem efter maaltiderne, la han kabaler.
Margit hentet haandarbeidet sit og satte sig ind til fruen og Johanne og sang for dem og fortalte eventyr. Og Ragnhild ruslet til og fra med kaffe og hjemmebakte kaker, lydde til eventyrene og roste smaapratende lærerindens fine silkesøm.
101… Knut hadde med vilje lat døren bli staaende paa gløtt den natten, siden det ikke var trygt for at laasen kven, og slik lyd hørtes langt i et stille, mørkt hus. Men hverken han eller Margit merket de listende trin paa hoselæst eller blev vâr haanden, som famlet gjennem dørsprækken efter den elektriske knap.
Det blev lyst.
Fru Julie Ingberg stod indfor døren i kort blaarandet understakk og sid hvit nattrøie, strømperne slog rull om de tynde legger, og ansigtet var smalt og fattig.
«Men i jøssenamn Julie, er det dig,» mumlet Knut, og spratt frem av sengen og famlet brydd efter klærne.
«Er det slik du lønner, du Knut, for det jeg frelste farsgaarden din,» sa hun tungt, og øinene brandt i det likblaa ansigt.
«Men Julie da, kan du gaa paa benene,» snakket han høit og løftet hende varsomt paa armen og bar hende bort uten et blik til Margit, som klemt mot væggen sat og skalv med hænderne trykket for øinene.
Og gjennem det natstille hus jamret saar kvindegraat, indimellem lød en dæmpet mandsrøst, som prøvde trøste – – – –
102Det var længe siden blet dag, men endnu laa Margit og skalv med teppet over hodet og turde ikke se lyset. Graate aarket hun ikke, vise sig for gaardens folk turde hun aldrig mer, og ikke kom han og hjalp hende i hendes store nød.
Men efter dugurd bar Ragnhild ind kaffe og frokost. Hun traatte fast og stillet sig foran sengen.
Margit vaagde ikke se paa hende.
Da fjernet Ragnhild Ingberg lindt teppet fra det skræmte ansigt og bøiet sig over hende.
«Du lyt staa op, baan, og komme dig herifraa,» sa hun mildt og strøk med den arbeidshaarde haand over Margits brændende kind.
Hun hadde sagt til folkene, at lærerindens far var blet syk, saa hun maatte reise straks, og her var reisepenger til hende fra Knut. Han var dradd paa skogen, han damaatta, for at se om tømmeret, og det var ikke værdt vesle Johanne ogsaa fik vite noget om, at lærerinden skulde reise.
«Men spis naa, baan, mat gjør godt, og du ha langt aa kjøre. Je ska vara med dig og pakke, bære du æ staat op.»
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.
Se faksimiler av førsteutgaven fra 1911 (nb.no).
Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.