Faafængt

av Regine Normann

[6]

46Ikke for noget levende menneske – nei ikke for sig selv engang, vilde Ragna være ved, at det ikke var bare lykke og al livets herlighet at være forlovet.

For dét, at Henrik var liten av vekst og skjævet hælene bakover og gik med knær i bukserne, var sandelig ikke noget at hefte sig ved.

Heller ikke det, at han var stædig og rent mistænksom mot hende, naar det gjaldt andre mænd, og visst helst saa hende indelaast og vel forvart, som en synderlig ting, ham tilhørende. – Det gik sagtens av ham, naar hun for alvor kôstet efter ham.

Men at der indi hende selv var noget, som krympet sig under samværet med ham, og at hun blev klarsynt og kold, naar han var het, det skræmte –

En nyforlovet mand maatte da ha lov til at være kjælen, skjønt det fik være maate med klængeri ogsaa. Og ikke var hun alene 47om at føle sig træt og mødig paa krop og sjæl og næsten aande lettet, naar de gik fra hverandre; det hændte sikkert nogen hver kvinde, bare hun turde staa ved det.

Men hvorfor blev alt anderledes end dengang hun gjennemlevde det i tanken? – Var det galt handlet av hende at ta glansen og fortryllelsen paa forskud, og skedde det derfor at virkeligheten blev fattigslig og tom? Eller var det hende, som ikke var skikket for ægteskap eller overhodet for normalt borgerlig liv?

For skuffet var hun og alene og utenfor inderst inde. Og værre og værre blev det hver dag de møttes, endda hun gjorde sit besste for at være ham en fuldtro ven og kamerat.

Og i sit stille sind gruet hun for, hvordan det vilde gaa, om de giftet sig uten at være stemt sammen paa forhaand.

Tale med ham om slik hun hadde det, saknet hun mot til, al den stund han lot til at like sig som det var. Og glad i ham var hun, trods tvesynet. Og kanske blev alt bedre, naar de var gift og fik være sammen bestandig, og ikke bare træffes til bestemt klokkeslæt. En lærerinde maatte 48være vâr om rygtet sit. Vel bodde hun i egen leilighet; men de andre i opgangen la visst merke til, at hun, enslige kvindemennesket, hadde en herre støtt og stændig gaaende hos sig. Og paa kontoret hans maatte de sitte i mørke for ikke at bli overrasket av kjendinger og kamerater, som slang indom Berger, naar de saa der var lys.

Men varte tomheten ved, ogsaa efterat de var gift, og kunde hun aldrig bli ett med Henrik, saa i guds navn fik de leve paa stumperne eller skilles. – Hun hadde sit arbeide blandt barnene og sin særevne som lærerinde at trøste sig til – om det gik galt – –

Hun fik se at faa sagt Henrik, at skolen ga hun ikke slip paa. At han blev sint og gjorde scener, kunde hun vente sig. Han hyste motvilje mot lærerinder og fordrog aldrig, hun var optat med andet end ham.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Faafængt

Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.