Faafængt

av Regine Normann

[15]

108Opgjøret med Henrik Berger blev kort. Hun søkte ham paa kontoret for at si, hun tænkte reise til Tyskland og bli ute et aar. Hun vilde gjerne se sig litt om i verden og lære litt mere, før hun giftet sig.

«Du bruker saa mange ord, Ragna,» sa han og drev hen til vinduet, som han hadde for vane, naar noget var i ulag dem imellem. «Kan du ikke likegodt si rent ut, at du ikke er glad i mig længer. – Det vilde gjøre det lettere for os begge.»

«Det kan jeg ikke, Henrik, for jeg er glad i dig. Men det er det, at jeg ikke kan tænke mig for altid at slutte med skolen.»

Han saa kvasst paa hende.

«Reis du, Ragna. Du vil ha godt av turen og bry dig ikke om mig. Men lyv ikke for mig,» la han haardt til. «Jeg kan taale, at du ikke tør gifte dig med mig. Men narrer du mig – og sier du, at du er glad i mig 109naar du ikke er det, saa dræper jeg dig. Nu vet du det.

Og nu faar du ha farvel og takk for alt. Jeg tænker ikke, det er værdt vi to gaar ut sammen. – Det blir saa ingen fest for os likevel.»

Blek og med et træt, fremmed smil rakte han hende haanden. Hun vilde, han skulde ha slaat armene om hende og git hende hete kys til avsked; men han skjøv hende lempelig ut døren, og selv turde hun ikke røre ved ham.


Men da skibet skulde lægge fra bryggen, var han der med blomster og en pakke bøker til hende.

«Ha det godt,» sa han og holdt en stund hendes haand i sin.

Skibet la fra land. Han stod paa bryggen og smilte venlig til hende. Og dér blev han staaende, til han blev borte for hendes søkende blik i den vinkende og viftende flok under fæstningsmuren.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Faafængt

Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.