55Da Ragna næste dag skulde ind i klassen, stod der ute paa gangen foran den aapne dør en rødhaaret, tynd liten fyr og stirret optat efter barnene som netop marsjerte paa plads. Klemt indmot den utvaskede blaatøisbusserul holdt han en avskallet voksduksvæske med nogen bøker i. Paa føtterne hadde han et par store, fillete kvindfolkstøvler, og frem av en gapende flænge stak tærne paa en skindmager barnefot. Han hadde grønagtige øine og ansigtets slakke, blaableke hud var fregnet langs underkjæven og paa næsen.
Men ikke ænste han hende og ikke flyttet han sig fra den aapne dør.
«Hvad vil du, gutten min?»
«Jeg skal til frøken Størk,» svarte han kjapt uten at ta blikket fra barnene.
«Nei, du skal til mig,» kaldte en dæmpet stemme længer borte fra gangen, dér en høi, 56svai lærerinde kom med karakterboken og utskrivningssedlen hans.
«Jeg skal til frøken Størk,» mukket gutten tvert.
«Nei, det er mig som skal ha dig, sa overlæreren.»
Gutten lot som hørte han ikke.
«Kjender du nogen i min klasse?» spurte Ragna, hun fanget pludselig interesse for denne sta lille krypen som ikke vilde gi sig.
Barneøinene med det grønlige skjær maalte hende sky, og lavt mumlet han:
«Jeg kjender han Gunnar.»
– «Ja du faar likevel bli med dit overlæreren har sagt, og kanske møter du nogen du kjender i den klassen ogsaa.»
Men der la sig haapløs skuffelse over det blaableke ansigt, da lærerinden tok og leiet ham med sig, og som en sisste protest mot overmagten lød det, kvalt i graat:
«Jeg skal til frøken Størk.»
Og lærerindens lette, hastende trin, og barnets slæpende skridt i de altfor store støvler klang lytt i den tomme gang.
Ragna lukket stilt døren, fandt protokollen og gjorde sig rede til oprop, men den graatkvalte protest hang i ørene.
57«Kjendte du den gutten, Gunnar?» spurte hun for at bli kvit den.
«Han er fløtt til gaarden hos vors.»
«Kjendte du ham ikke før?»
«Jeg har kjendt han længe, den tid han bodde paa løkka.»
«Du Gunnar» – sa hun litt famlende – «har den gutten det leit?»
Vaaken og kvasst boret Gunnar øinene i hende:
«Faren er gaat fra døm og kommer ikke igjen, og døm er otte unger,» forklarte han gammelmodig og tørket næsen med trøieærmet, da han hadde sagt det.
Derfor var det altsaa, at stakkaren var saa mæt av bedrøvelse og ikke turde skilles fra kameraten – – –
Hun lukket op protokollen, ropte barnenes navn og merket av de enkelte, holdt andagt og skulde til med bibelhistorien, men tankerne var hos den blaableke krypen, faren hadde forlatt. Det var synd, det ikke var kontortid, ellers vilde hun gaat ind og fortalt overlæreren sammenhængen – han var ømhjertet, naar det gjaldt barn.
Naa, hun skulde tale med den andre lærerinden og høre om ikke gutten kunde 58være sammen med Gunnar, til de i morgen hadde spurt overlæreren …
Den andre lærerinden var enig med hende. «Men vidnesbyrdet er skrøpelig og skrivebøkerne hans fæle,» oplyste hun advarende.
De saa paa hverandre og lo.
«Aa, De blir ikke opraadd, De faar snart maken,» spøkte Ragna, fattet gutten ved haanden og drog av med ham.
Han skulde sitte hos Gunnar, og naar hun vendte ansigtet til den kant, smilte de nøigd og kry begge to.
Det var ikke første gang, det hændte Ragna at gutterne hendes kom trækkende med kamerater som hadde det leit. Time efter time kunde de sitte der utenfor sin egen skoletid, læse sine lekser, gjøre fra sig de skriftlige hjemmearbeider og ikke være til at rikke.
Især var eventyrtimen om lørdagene godt søkt. Men hun hadde vænnet sig til indrykket, det var blet noget som skulde saa være, og skedde det, at gjæsterne blev brysomme, sa hun fra.
Og nu agtet hun ta avsked fra første oktober og gifte sig, det var avtalen mellem Henrik og hende. Hun blev rent tung om 59hjertet og vaat i øiekrokene ved tanken paa at skilles fra gutterne, og mindtes taknemlig alle de ganger, hun fattig paa sjælen hadde fundet ly hos barneflokken. Det blev som et forræderi at gaa fra dem.
Men maatte Henrik endelig stille hendes kjærlighet paa den prøven og kunde han ikke nøie sig med mindre – –
For hans skyld bragte hun ofret – hun burde gjøre det med glæde og ikke sukkende. – Aa, det kjendtes sværere at fuldbyrde idag end det var igaar.
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.
Se faksimiler av førsteutgaven fra 1911 (nb.no).
Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.