Faafængt

av Regine Normann

[4]

35I skyggen under gaslykten sa Henrik Berger godnat til Ragna, og der stod han en stund for at faa et litet glimt av hende gjennem vinduet, naar hun var kommet op.

Hun nikket ned til ham og vinket, og han traadte ut i lysringen, drev langsomt henad fortauget, vendte sig et par ganger og lettet paa hatten og blev borte om hjørnet.

Hun blev staaende og se, som ventet hun han skulde komme tilbake. Fra sidegaten skingret skarpe klemt fra en sporvogn, som kjørte med øket fart. En kjælke suste forbi, og styrestangen feiet over gatens issvull og skrapte mot fortaugets stensatte kant. Der var en herre og en dame paa kjælken, og damen lænet sig bakover mot herren og hadde armen hans om livet. Ragna fulgte dem med øinene til de blev væk om hjørnet de ogsaa. Saa lukket hun vinduet og hængte kaapen og hatten ut 36i entreen, trak støvlerne av og fandt frem tøflerne.

Slaguret i kroken slog et kvinende, rustent slag; halv ett læste hun i lyset utenfra, smilte og gik ind paa soveværelset, og døren lot hun staa aapen. … Berger spurte ikvæld, og hun sa naturligvis ja. Himlen datt ikke ned, og hjertet røk ikke i smaabeter, barten hans var rimet, og det første kys var koldt og vaatt.

De var ved bassænget paa Sankthanshaugen, da det skedde, og stjerneblink speilte sig i det svarte vand. Men byen var som en mangedobbelt lyshær rundt dem. Utenom hæren var der spredte forposter av lys, og utenfor dem løftet sig aasernes mørke rand mot dypblaa nathimmel.

Siden hadde de gaat i gangene under de hvite trær, og der var ikke fler spaserende end de to. Og han hadde fortalte hende om hjemmet sit. Hans rigtige mor døde da han var seks aar. En bror hadde han over i Amerika, og saa var der fem halvsøskend, for faren giftet sig igjen med en ivrig kvindesakskvinde og forhenværende lærerinde.

Han drak, far hans, og den konen han hadde, var ikke den som kunde faa ham 37fra det. Hang til drik laa i slegten. Selv mistet Henrik Berger vettet, straks han smakte brændevin, og visste litet hvad han sa og gjorde, mens rusen stod paa; derfor nød han det næsten ikke. Han hadde hat en flaske konjak liggende urørt paa kontoret alle de aarene, han var i Nordland.

Han hørtes tunglyndt i stemmen, og hun la kindet sit op til hans for at trøste, og taus lovde hun sig at hun vilde være god og snild mot ham altid.

«Jeg er egen og sær, Ragna, og duger litet til egtemand, saa meget du vet det. – Og jeg er gjerrig. Hvad fan skal en kave for, om ikke for at lægge sig op en skilling til avkommet? For jeg vil ha barn – mange barn, gjerne tylvten fuld.»

«Tolv barn,» lo hun, og saa i tanken de utmagrede, utfødte mødre fra skolen. – «Nei du, to, i høiden tre, er evig nok for byfolk.»

De blev gaaende i de stille ganger og sat paa de kolde bænker uten at sanse kulden, og alt var godt og skjønt, men saa kom hun til at nævne en lærer, hun hadde været paa tur sammen med i Nordmarken.

«Lærer!» næsten skrek han og fegtet med armene. «Du har visst færdes sammen med 38mange lærere du. – Men det skal det bli slut med herefter. Du gaar ikke med en eneste mand, det sier jeg dig!»

«Men Henrik da,» stagget hun, «manden var jo gift og konen hans var med. Desuten har jeg jo sagt dig, at jeg aldrig har været forlovet før.»

«Fan tro dere! Men du skal ut av den derre anstalten du er paa, og det litt fort. Jeg taaler ikke at nogen lægger beslag paa eiendommen min.»

«Eiendom?» gjentok hun skvætten. «Er jeg eiendommen din? Jeg er ræd for, jeg vil eie mig selv, om vi saa blir gift i hundre aar.»

Han trak hende angerfuld ind til sig og kysset hende paa munden, paa halsen og paa øinene.

«Søte dig, ikke bry dig om det jeg sa,» bad han. «Jeg er skinsyk næsten til vanvid.»

… Og saa hadde de feiret kvælden med varm aftensmat og vin, endda ingen av dem var videre glad i at gaa paa kafé, og han hadde været rørende i sin omsorg for at hun skulde ha det rigtig godt. Den dumme, snilde gutten.

Men gatelangs som hittil kunde de ikke bli ved at vandre. Det fik bli saa, at han kom til hende, naar de ikke kunde møtes hos ham.

39«For jeg vil ta vare paa gutten min og hygge for ham,» mumlet hun og gik ind paa stuen igjen.

«Og herinde vil jeg forandre og ordne efter mit eget hode,» sa hun høit og saa sig freidig omkring, som var hun alt ifærd med at rydde.

Det smaldt braatt i dragkisten, og uret survet til slag. Hun skottet sky hen i kroken.

«Du faar taale det, tante. Jeg maa, skjønner du, ellers vil ikke Henrik trives hos mig.»

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Faafængt

Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.