Faafængt

av Regine Normann

[14]

103Ved sybordet sat Ragna og navnet servietter, og Margit laa paa sofaen og lot som hun læste. Men avisen holdt hun opned og ansigtet var stivt av pinende angst, som ruget hun over noget grufuldt, hun ikke magtet fri sig for.

Varm aprilsol fyldte stuen, og de nysprungne krokus og tulipaner duftet svakt i vinduskarmen. En mørkerød jomfrurose var dryssende fuld av blomster, og paa sybordet stod den hvite kamelia – den og rosen og en gyldenlak, som desværre var visnet, hadde Ragna faat av skolebarn til eksamen. Men de svære bladplanter, som fik stuen til at ligne et drivhus, de var fra tante Karis tid; og ikke hadde hun hat mot til at skille sig av med dem, for mange ganger hadde hun en følelse av, at tanten endnu dvælte hos de planterne og vilde sørge over dem, hvis de ikke var mere.

104Det ringte, og Margit skvatt op av sofaen og fattet tak i bordkanten og saa ræd mot døren. Men da hun hørte at det var postbudet som kom med brev til Ragna, lo hun lettet og la sig igjen.

Selvfølgelig var brevet fra Henrik. Det var det tredje paa disse par dagene, og han tagg atter Ragna glemme de bittre ordene fra sisst han var hos hende.

Glemme – – –. Det var jo den skjære, rene sandhet alt, han hadde sagt; hun hadde ikke villet være ved det før –

Idag bad han om, at hun og Margit maatte bli med ham ut og spise aften. Men Margit svarte neitak – hun var ikke frisk, undskyldte hun sig og vilde helst lægge sig tidlig.

«Du maa da endelig gaa, Ragna,» overtalte hun ivrig og lettet sig paa albuen.

«Aa, jeg er ikke større hugen paa at gaa ut jeg heller. Men jeg faar nu se, hvad det kanske blir til siden,» sa Ragna og fortsatte med at navne servietter.

Det raslet litt i avisen, saa blev det stille; bare traaden gnisset gjennem tøiet.

… Monogrammet var færdig, og Ragna lænet sig tilbake mot stolryggen og stirret mot det stykke blaa himmel, som lyste over 105hustakene. Idag, ute paa skolegaarden hadde hun set graagaasen dra mot nord. Men sat hun nu selv paa den lille hvite skyen med den flossete brem som seilte ind i det tindrende blaa, og var skyen et skib og bar hende til fremmed land – ikke graagaasens vei nordover, men langt, langt sør i den vide verden vilde hun dra, dit hun kunde faa se nye skikke og nye mennesker. Kanske vandt hun endda mot til at leve livet som hun engang hadde drømt, det skulde bli. Herhjemme vandt hun det aldrig … Og det at skulle gi avkald paa sit arbeide, avkald paa at føre en fri, selvstændig tilværelse for at bli Henrik en hustru efter hans behag skulde ikke netop hjælpe hende til at frelse sin sjælelige rankhet.

… Hustru, mor, eget avkom at ale op –, var ikke det offer værd?

Nei, for hun visste, at hun magtet være kvinde helt ut og hustru og mor, selv om hun blev ved med at være lærerinde. Og det hun saa vakkert og rørende kaldte offer, det var ikke andet end sløseri med evner og kræfter, gud hadde git hende at forvalte.

Inat, da hun laa vaaken, fordi Margit ynket sig i søvne, tænkte hun for første gang alvorlig paa at bryte overtvers og reise til 106utlandet og bli borte mindst et aar. Og var det saa, at hun og Henrik skulde ha hverandre, ventet han nok paa hende det aaret. Det blev lettere at gaa fra skolen paa den maaten ogsaa, dersom hun hadde den tiden at betænke sig i og til at vænne sig av med barnene.

Men i herrens navn, hvorfor reiste hun saa ikke? – Det var mandag idag, og fredag var der møte i skolestyret. Skrev hun ansøkning og gik med den til overlæreren i morgen formiddag, kunde saken bli avgjort i denne uken, og hun være reiseferdig til næste onsdag. Der laa Margit, lamslaat paa sindet, og her sat hun selv og hadde floket sig grundig fast …

I ét sætt var hun ved sofaen og rusket i veninden.

«Margit, sover du? – Vil du bli med mig til Tyskland og være tolk og læse tysk med mig, til jeg blir selvhjulpen, skal du faa spille et helt aar paa min bekostning.»

Det stivnede uttryk av pinende angst løsnet i Margits ansigt, og graaten hulket sig frem i lange hikst.

«Men Margit, søte, snille Margit, hvad er det som gjør saa vondt? Kan du ikke si mig 107det, saa vi kan finde raad? Aa gjør det, er du snild.»

Og stille knælte hun ned foran sofaen og la armen om veninden, som skjælvende gjemte hodet ved hendes bryst. Og i den stund skriftet Margit de sisste maaneders oplevelser uten at dølge.

Ragna avbrøt hende ikke. Hun bare strøk og strøk med lind haand over det mørke, fyldige haar, og da skriftemaalet var endt, spurte hun:

«Er du med barn, Margit?»

«Jeg vet ikke – nei, jeg tror det ikke.»

«Det kan ogsaa være det samme. Vi reiser.»

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Faafængt

Romanen Faafængt (1911) er en frittstående fortsettelse av Barnets tjenere (1910). Hovedpersonen er lærerinnen Ragna Størk. Hun er idealistisk og oppofrende i lærerrollen, men er i utgangspunktet innstilt på å følge samfunnets forventninger og gifte seg selv om det betyr at hun må slutte i arbeidet. Et hovedtema i romanen er valget mellom yrkesliv og ekteskap.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.