Kvalbei‹n› 8/8 04 Bru. Jæderen.
Kjære Dagmar.
Først syntes jeg, det maatte kanske bli for vemodigt at sende dig hilsen til denne dagdenne dag] Dagmars sølvbryllupsdag, hun giftet seg med Olaf Skavlan (som døde i 1891) 14. august 1879. men naar jeg tænker paa, at du har dine børn som nu er 4, i hvem du har saamegen glæde og lykke, saa tror jeg, du kan ta imod lykønskning til denne dag, som dere vel fæstlig holder. Jeg har hørt, at du er saa fornøiet med stedet, hvor dere er, at alle har sine venner, saa det passer for alle, og at du ligte saa godt fru Bartholdi.fru Bartholdi] Trolig Octavia Bartoldy (1854–1945), dansk sanglærer. Mor til sønnen Einars forlovede Grete Bartoldy. Gid selve dagen maatte bli ind imellem savnet alligevel en glad dag, hils alle Dine børn, de vil nok gjøre sit til, at den blir det. Jeg fik ikke si farvel, før jeg reiste, hele stellet til afreisen g voxede mig saa over hodet, saa jeg kunde ikke mer end at faa mig selv afsted, du havde just da stride tider paa Din side, mon hvorledes det gik med fru Gjølmefru Gjølme] Ikke identifisert. siden. Her har jeg det godt, der blir stelt saa godt for mig, naturen er vakker og jeg har hat veir til arbeide omed omend med vanskeligheder som storm idag. Med det viste sig, at hele den ‹onde› tid havde været for meget for mit skjøre hode, jeg maatte en nat faa tak i læge, som var flink og forstod, at det hele var nervøst, jeg har ofte fæle netter, men dette vil jeg heller ikke ha talt om. Mod denslags ting maa man arbeide selv, ingen kan hjælpe, vilne vilje er den eneste medicin medecin derimod. Der er et vist ubehag ved, at man taler om ens nervøsitet, fordi der er saa megen uægte eller overdreven og den maa arbeides imod i al stilhed. Efter hele den sorg og pine kom dette, at det saa ud til, at der ikke skulle kunne greies med huset, at det kanske maatte sælges i utide, hvilket vilde også kunnet skade #AnnasAnnas] Anna Sømme (1855–?). Kusine av Kitty og Dagmar. Kredit, tror jeg da. Dette skulde jeg afgjøre i Stavanger i telefonen med Jacob,Jacob] Kan være Jacob Sømme (1862–1940), kunstmaler. Fetter av Kitty og Dagmar og bror til Anna Sømme. jeg vilde hjælpe, men ‹14000› vilde være svært. JaneJane] Trolig Axeliane «Jane» Christiane Zetlitz Holm, født Kielland (1852–1913). Søster av Kitty og Dagmar. havde foreslaat Kirkegaardspengene, du ved dette, hvorledes det blev ordnet. Men alt dette havde været ondt, for jeg havde maattet mase svært med Anna før hun vilde gjøre rede for Jacob. Da dette hele i telefonen blev ordnet med Jacob Jacob i Stavanger, da var mine kræfter ‹udslidt›, om natten kom det over mig, dette strider jeg fremdeles med og vil maatte det for lang tid, men jeg arbeider af alle kræfter, saa jeg til legemet greier det. Her er faa af vore for tiden, alle er paa landet, jeg bor stadig i byen, bor da hos fru Wiese, som er helt blind, ved Du, hun spurgte efter dig og dine børn, hun vilde vide om dig, hvorledes du har det, jeg fortalte alt, hvad jeg kunde, jeg skulde hilse meget hjerteligt.
Onkel EmilOnkel Emil] Emil Lange (1821–21. juli 1904), lege. er død, jeg t var hos han 2 gange, jeg har kommet der meget, for de vil saa gjerne faa tale om sønnen, som er maler,sønnen, som er maler] Olaf Lange (1875–1965), kunstmaler og grafiker. jeg var der efter, at onkel var blit syg, han havde svære smerter, men han behersket sig saa aldeles storartet. Jeg var nede hos Kitty S HansenKitty Hansen] Christiane Antoinette Hansen, født Lange (1856–?), datter av Emil Lange. ‹nu›, hun var vemodig, men hun syntes, han var saa gammel, og han vilde heller dø selv. Antonette Antonette] Antoinette Mathilde Thesen, født Hansen (1877–?), barnebarn til Emil Lange. er hjemme med 3 børn, da ældste ser mer unormal ud, men de to andre er præmiebørn. Antonette saa udmærket ud og lykkelig over at sidde hjemme i stuerne. Tante HannaTante Hanna] Johanna «Hanna» Margrethe Bull, født Kielland (1823–1908). Gift med Jacob Jørgen Kastrup Sømme. er temmelig bra, hun er klar og morsom at tale med, men hun sier, at det gaar nedover. GransGrans] Lisbeth og Gerhard Gran. er der enda, han har hat mavesyge og smittet alle hos Andreas paa Nerland, hvor de bodde i 3 uge, men nu er det over. Du ved AndreasAndreas] Andreas Sømme. Fetter av Kitty og Dagmar. skal paa ‹…› sølvbryllup den 21 august,sølvbryllup den 21 august] Andreas Sømme og Maren Sophie, født Berner, giftet seg 21. august 1879. Fetter av Kitty og Dagmar. vi skal der, hvorfor jeg har skrevet efter kjole, jeg vilde ikke være kulørt, men jeg maa jo her, har ellers ikke stads med ting. Nei nu er jeg træt, lev vel hjertelig hilsen til eder alle fra din hengivne
søster Kitty
Den dag i Stavanger da jeg skulde ordne dette ‹med› Jacob, da stod et det ikke klart, om vedkommende ‹mon› ville ta tilbage sin opsigelse af laanet i huset, det vilde ha vært fælt for Anna og for alles skyld, eller hvor store de ret renter skulde bli, som han vilde fordre, Anna skulle havt ‹…›.‹…›] Uleselig tall. Jeg var ikke fornøiet med Anna i dette her, men ti ‹…› om det, til vi mødes
Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Christine «Kitty» Lange Kielland (1843–1914) var nest eldste barn i en søskenflokk på seks, bestående av tre sønner og tre døtre. Dagmar Kielland (1855–1931) var den yngste. Kitty reiste til Karlsruhe i Tyskland på nyåret i 1873 for å få undervisning i malerkunsten og var etter dette ikke fast bosatt i Stavanger. Dagmar ble værende fram til hun giftet seg 14. august 1879 med Olaf Skavlan (1838–1891), professor i litteraturhistorie.
Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 20 brev/fragmenter, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 15 av disse er skrevet av Kitty, mens 5 er skrevet av Dagmar. Søstrene skrev jevnlig til hverandre, i hvert fall fram til Kitty sent i livet ble for syk. Dessverre er ikke alle brevene bevart. At kun 5 av Dagmars brev til Kitty er bevart, kan nok skyldes at Kitty ofte flyttet og dermed ikke tok vare på alle brevene hun mottok. Brevbunkene som gjengis her er i ubalanse når det gjelder mengde mens de i virkeligheten antakelig var mer i likevekt.
Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.
Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.
Dagmar Skavlan, født Kielland, var søster til maleren Kitty L. Kielland og forfatteren Alexander L. Kielland. Hun vokste opp i den store Kielland-familien i Stavanger.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.