Brevveksling 1879–1905

av Kitty L. Kielland, Dagmar Skavlan

[Mai/juni 1897]. Fra Dagmar til Kitty

Ms.4° 4318:A

Opplysning om brevet: Udatert fragment, starten mangler. 1 blad, tydelig avrevet en halvdel. Datering her er gjort ut fra innholdet: Einars middelskoleeksamen og det nevnte sølvbryllupet til broren Alexander L. Kielland 18. september 1897.

‹…›‹…›] Starten mangler.

med børnene mine, men bare IngarIngar] Ingar Skavlan (1885–1944), jurist. Sønn av Dagmar og Olaf Skavlan. kan komme, naar han kommer hjem fra sin svømmelærer. AagotAagot] Aagot Skavlan (1888–1960). Datter av Dagmar og Olaf Skavlan. er paa besøg paa Storøen hos Iversens, Du kan tro, hun drog henrykt afsted, skal ligge i 2 nætter og først reise ind til skolen Mandag morgen. EinarEinar] Einar Skavlan (1882–1954), jurist, journalist, m.m. Sønn av Dagmar og Olaf Skavlan. er midt i middelskoleexamen og paastaar, han maa læse hele dagen og har ikke tid til at gaa i chokoladeselskab. Hidtil har han bra charakterer. Norsk skriftlig 2,5 – Engelsk skriftlig 1,5 – Tydsk skriftlig 1,5 Mathematik 1. Af mundtlige fag har han taget: Norsk, Religion, Engelsk og Tydsk og faaet 1 i alle fire fag. Nu ser han lidt

#

bleg ud, men Du ved lidt spænding er det jo for alle, saa det maa han faa lov til at være. Det var saa snilt af Dig Kitty at foreslaa mig present til Alliks,present til Alliks] Trolig sølvbryllupsgave til broren Alexander L. Kielland og konen Beate, født Ramsland. Giftet seg 18. september 1872. Allik er kallenavn på Alexander L. for jeg vidste sletikke, hvad jeg skulde fundet paa. Til Mannys sølvbryllup 24 Juli har vi 5 kusiner (3 Sømmer Jane og jeg) slaaet os sammen, det er saa godt, naar sligt er ordnet. Anna S.Anna S.] Anna Sømme (1855–?), kusine av Kitty og Dagmar. er endnu ikke reist til Grefsen. Jeg skulde nu helst ønske at gjøre noget andet til Baby,Baby] Beate «Baby» Kielland (1876-1950). Niese av Dagmar og Kitty, datter av Alexander L. og Beate Kielland. ellers blir det saa meget af samme sort som. Lille Axel har nu faaet post som kaptein med et stort engelskt skib og reiser vist snart ud. HarrietHarriet] Harriet Backer (1845–1932), kunstmaler. skulde reise idag, imorgen Søndag tænker jeg at gaa til onkel Jacob’s til middag og til Sars’s tilaftens, det er min næstsidste Søndag i byen. Lev vel, hils Magda. Din søster Dagmar.

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1879–1905

Christine «Kitty» Lange Kielland (1843–1914) var nest eldste barn i en søskenflokk på seks, bestående av tre sønner og tre døtre. Dagmar Kielland (1855–1931) var den yngste. Kitty reiste til Karlsruhe i Tyskland på nyåret i 1873 for å få undervisning i malerkunsten og var etter dette ikke fast bosatt i Stavanger. Dagmar ble værende fram til hun giftet seg 14. august 1879 med Olaf Skavlan (1838–1891), professor i litteraturhistorie.

Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 20 brev/fragmenter, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 15 av disse er skrevet av Kitty, mens 5 er skrevet av Dagmar. Søstrene skrev jevnlig til hverandre, i hvert fall fram til Kitty sent i livet ble for syk. Dessverre er ikke alle brevene bevart. At kun 5 av Dagmars brev til Kitty er bevart, kan nok skyldes at Kitty ofte flyttet og dermed ikke tok vare på alle brevene hun mottok. Brevbunkene som gjengis her er i ubalanse når det gjelder mengde mens de i virkeligheten antakelig var mer i likevekt.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Dagmar Skavlan

Dagmar Skavlan, født Kielland, var søster til maleren Kitty L. Kielland og forfatteren Alexander L. Kielland. Hun vokste opp i den store Kielland-familien i Stavanger.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.