Mysterier

av Knut Hamsun

XXIII.

I April Maaned nu iaar, en sen Nat, gik Dagny og Martha sammen nedad Byen; de kom fra Selskab og skulde hjem. Det var mørkt, og der var hist og her Is i Gaderne, derfor gik de ganske langsomt.

«Jeg gaar,» sagde Dagny, «og tænker paa alt det, som blev talt om Nagel iaften. Der var meget, som var nyt for mig.»

«Jeg hørte det ikke,» svared Martha, «jeg gik ud.»

«Men en Ting vidste de ikke,» fortsatte Dagny; «Nagel sagde til mig allerede ifjor Sommer, at Minutten vilde komme til at ende galt. Jeg forstaar ikke, hvorledes han alt havde set det da. Han sagde det længe, længe før 516du fortalte mig, hvad Minutten havde gjort mod dig.»

«Gjorde han det?»

«Ja.»

De vare komne ind paa Præstegaardsvejen, Skogen laa mørk og stille omkring dem, der var intet andet, som hørtes, end Lyden af deres Skridt paa den haarde Vej.

Efter en lang Stilhed sagde Dagny igen:

«Her plejed han at gaa altid.»

«Hvem?» svared Martha. «Det er glat, vil du ikke tage min Arm?»

«Jo, men tag du heller min.»

Og de gik tause videre, Arm i Arm, tæt trykte op til hinanden.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Mysterier

Knut Hamsuns roman Mysterier kom ut i 1892. I likhet med de andre nyromantiske romanene hans fra samme periode, Sult (1890) og Pan (1894), er hovedpersonen en følsom, eksentrisk og irrasjonell mann. Hamsun ville bort fra den realistiske diktningen og ønsket heller en litteratur som framhevet individene, gjerne de psykologiske særtilfellene (jf. artikkelen «Fra det ubevidste Sjæleliv» fra 1890).

Handlingen er lagt til en småby på Sørlandet. En dag ankommer Johan Nilsen Nagel byen med dampskip og tar inn på hotell. Hans oppførsel – og knallgule dress – vekker straks oppsikt. Han treffer byen eksentriker, «Minutten» og forelsker seg i prestedatteren Dagny, som dessverre for ham er nyforlovet med en annen.

I tillegg til hovedfortellingen om Nagels opphold i den lille kystbyen, rommer romanen en rekke andre historier og eventyr, noe som gjør den både forvirrende og underholdende.

Les mer..

Om Knut Hamsun

Knut Hamsun regnes som en av 1900-tallets mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.