Paul reiste tilbake til Trondhjem tredje dagen.
Han var glad til, da han kom hjem igjen til forretningen – det inntrykk som turen til Kristiania hadde latt efter sig hos ham, var og blev nærmest forstemthet.
Så pent og varsomt som han kunde, hadde han forsøkt å snakke med Lucy om det der med innbydelsene fra Lillian som hun aldri hadde svart på. Men det var aldeles fåfengt naturligvis:
«Pss, jeg vet da vel godt at de bryr sig ikke noget om mig. Det er jo bare for din skyld de har buden mig så –.»
Det irriterte ham skrekkelig – et sånt ekte underklasseresonnement: ikke å kunne øine hvad former og høflighet var verd i sig selv, til å gjøre livet litt lettere og tekkeligere å leve. Alltid å skulle ransake hjerter og nyrer hos folk som en kom i berøring med, ut av etslags ulidelig sentimentalt og ustolt hovmod – er det for min egen skyld de er høflige mot mig, fordi de virkelig setter pris på mig, bryr sig om mig? Det var jo i virkeligheten dette som gav nogen mennesker underklassepreget – at de både tok sig selv altfor høitidelig og var for likesæle med sig selv: alltid lot de sig bestemme av hvad de trodde at andre folk trodde om dem; aldri kunde de i all vennskapelighet gi det fanden med fett på, hvad fremmede mente om dem, og forresten være høflige og hyggelige mot alle likegyldige andrefolk. – Nå, han innså naturligvis selv, en sånn ubrydd holdning overfor alle som en ikke spesielt interesserte sig for, den er ikke så lett for svake og ensomme mennesker uten videre ressurser i sig selv eller i sitt miljø. Så det nyttet jo ikke å snakke 270videre med Lucy om den ting. Men det hadde lagt som en demper på gleden ved å møtes igjen – sikkert for henne også.
*
En skuffelse for ham hadde det virkelig også været at han ikke traff Harald Tangen, da han var i Kristiania. Han hadde ringt op til presten, og det var blitt avtalt at han skulde komme bort til ham og få endel bøker tillåns. Men da Paul møtte op, blev han tatt imot av en annen prest, en eldre utlending, som leverte ham en bokpakke og en billett fra pastor Tangen – han beklaget, men han var telegrafisk blitt kalt til en utenbys katolikks dødsleie.
Han hadde været fast bestemt på å snakke ut med Harald Tangen om det som var spørsmålet for ham – om man kunde tro på en personlig Gud som interesserte sig for hver enkelt menneskesjel, separat og intenst. For en allmektig Gud var det selvfølgelig ingen hindring, om der hadde været litt mange sjeler å ta sig av i tidens løp og om de skulde bli ved å multiplisere sig litt kraftig utover i fremtiden og. Kunde han først tro det, så kunde man tro på hele Kirkens lære. Da var der igrunnen ikke annet for ham å gjøre enn bli katolikk så fort som mulig – og streve efter å bli en god katolikk.
Disse bøkene han hadde fått med sig, hadde han ingen verdens nytte av. De inneholdt alle sammen et forsvar for katolisismen kontra ortodoks protestantisme; det interesserte ham ikke en eneste smule. Det var aldri falt ham inn å tro på kristendommen sålenge han bare kjente de protestantiske presters versjoner av den – de nyere, mere liberale enda meget mindre enn den onkel Abrahamske. Efterhvert var han kommet til å synes, de forskjellige utgaver av protestantisme han hadde støtt på og morens fritenkeri, det var samme ulla –. Vårherre skulde innrette sig med sine åpenbaringer så de passet for det norske folkelynne eller med en livlig og velbegavet dames ideer om verden og menneskene som hun syntes det burde være. Allerede av skolebøkene i kirkehistorie og historie hadde han fått en dyp mistillid 271til fremstillingenes pålidelighet overalt hvor det gjaldt Kirken eller reformasjonen eller noget som stod i forbindelse med det. Og nu, da han selv hadde lest igjennem det nye Testamente, og nogen av stykkene flere ganger, syntes han de protestantiske forklaringer – for eksempel for å komme utenom Jesu krav på gode gjerninger eller hans forbud mot skilsmisse, eller vurderingen av virginitet, eller Sankt Peters primat – det var fullkommen latterlige krumspring.
Hvis man vilde gå med på at Bibelen er en inspirert bok, så kunde det jo ikke nytte å plukke ut av den det som stemte nogenlunde med ens egen smak eller ens meninger om sannsynlighet, og så bake sin egen religiøse julekake av det. Da blev det nok: Ta og et!
Likevel forsøkte han da lojalt å kjede sig igjennem etpar av disse forsvarsskriftene som Harald Tangen hadde lånt ham. Slik gikk det til at han hadde arbeidet sig et stykke inn i pater Stubs «Veiledning fra Fordomme til religiøs Sandhed». Så opdaget han plutselig det som den landflyktige gamle nordmann ganske ufrivillig kom til å røbe – sin egen sjels sødme og friskhet. Gjennem det snodige; gammeldagse sprog talte så inderlig vakker og nobel en menneskelighet; så pastor Stubs bok kom han til å lese ut som et menneskelig dokument han blev glad i.
*
Juli gikk, og Paul og Henrik drøftet spørsmålet om sommerferier. Henrik vilde ta sig fri når jakttiden begynte. Og Paul bestemte sig til å spare op sin ferie til over nyttår – så vilde han reise ned til Kristiania og holde bryllup med Lucy. Det skulde stå hos hans mor, og så tenkte han å kombinere bryllupsreisen med en forretningsreise til Tyskland.
Solstua hadde han opgitt definitivt, efterat han hadde været derute med Henrik engang – Henrik brølte av latter, da han fikk se den forferdelige kahytten som Paul hadde forelsket sig i. Å få den gjort om til menneskebolig vilde koste dobbelt så meget som å bygge en bekvem, moderne liten enebolig. Nå, det visste jo Paul 272fra før, men det er så rart med det, når en hører en annen si det. Så nu så han sig om efter hus, men enda hadde han ikke funnet noget som han likte – helst vilde han forsøke om han kunde få en leilighet i en av de gamle tregårdene – rummelige værelser, ikke for høit under taket, utsikt mot fjorden eller mot elven –. «Ja du vet da hvordan du vil ha det, ja,» sa Alster spotsk, og hjalp av alle krefter vennen med å lete efter en leilighet som nogenlunde stemte med opskriften.
Men blev forretningen ved å gå fremover som hittil, så vilde han nu med tiden få sig sitt eget hus et sted ut mot fjorden, det visste Paul.
Så var det en strålende augustdag, to dager før Alster skulde avgårde på jakten. Chefene var gått ifølge til kontoret; Alster rumsterte med å lukke op vinduer, låse op skuffer og smelle dem igjen, mens han lette frem forskjellige papirer. Paul var stanset ved sitt skrivebord, hadde lagt fra sig stråhatten og hanskene der, for han hadde sett at der lå et brev fra Lucy øverst i bunken:
Han skar det op: inni var en konvolutt med påskrift:
«Vær så snil ikke at læse dette brevet før du er gåt fra kontoret. L.»
Så rev Paul det op og leste:
Kjære Paul.
Jeg vet næsten ikke vordan jeg skal begyne dette brevet. Det er noget som jeg har tenkt på i mange uker at jeg skulde skrive til dig men jeg har gruet mig så forferdelig til det. Jeg er ræd for at du skal bli svært sint for de og bedrøvet også til å byne med når du har lest det, men jeg har jo skjønt det for lenge siden at vi passer ikke for verandre så derfor tror jeg ikke at det vilde bli noget lykkeli for os om vi jiftet os med verandre og derfor så reiser jeg nu bort ifra Kristiania fordi det altså må være forbi mellem os jeg kan ikke forklare det nermere for dig men jeg tror nok at om en tid vil du en dag kome til at vere mig taknemli for jeg har jort det forbi mellem os. Jeg er så frygteli bedrøvet selv når jeg skriver dette for du er dog den eneste som jeg har elsket 273ordentlig og det komer du til at være i hele mit liv men jeg har komt til at inse nu at vi passer ikke til at givte os og derfor så jør jeg dette av kjærlighed til dig Paul enten du tror det eller ikke så er det sant.
Jeg sender dig tilbake alle de tingene jeg har fåt av dig samt alle de brever du har sendt mig og jeg beder dig at du senner mig mine brever og de arbeider som jeg har arbeidet til dig, hvist ikke du bryr dig om at beholde de for da kan du jerne det men jeg tenker at når du får dette brevet så blir du vel så sint på mig så du har ikke lyst for at beholle nogen erindring om mig men isåfal kan du sende mig alting tilbake til Jonsa men ikke de fotografiene som du tok av mig oppe hos dig i Mungedamsveien. Dem må du endeli ødelegge, kjere det beder jeg dig så inderlig om ellers blir jeg kanske enda ulykkelire end jeg er. Ja du må jo synes du har været ute for et orntlig simpelt menneske efter alt som du har jort for mig men jeg jør dette mest for dit eget beste.
Farvel da kjære Paul og vær ikke altfor rasende på mig
din bedrøvede Lucy.
Paul leste brevet igjennem en gang til. Han hadde fått voldsom hjertebanken, papiret knitret litt av det han skalv en smule på hånden. Så la han det ned, tendte en cigarett:
«Du Henrik. Vilde du ha forferdelig meget imot det, om jeg bad dig utsette reisen din en dag eller to? En dag greier sig forresten. Jeg vilde gjerne ta ned til Kristiania med toget ikveld. Jeg kan være tilbake iovermorgen eller senest dagen efter –.»
«Det er ikke no galt vel? Du kan skjønne, jeg kan vente sålenge –.»
«Jaggu later det til å være no galt jo. Det er fra Lucy –.»
«Hun er ikke syk vel?»
«Sinnssyk, ser det nærmest ut for mig. Skriver noe sludder om å gjøre forbi – av hensyn til mitt eget beste, 274sier hun. Dægern snurre mig om jeg skjønner et mukk av det hele –.»
«Jo du kan da skjønne du må reise. Og bli dernede så lenge som du synes det er nødvendig –.»
Paul forsøkte å konsentrere sine tanker om dagens arbeide, ikke tenke mere på Lucys brev foreløbig. Det var så rent bort i veggene, noget sludder som den dumme jentungen hadde gått og funnet på – bare han fikk fatt i henne og fikk snakket med henne, skulde han nok få kurert henne for de grillene.
– Med det samme han leste de første linjene, hadde han jo tenkt – seså, nu kommer hun naturligvis med meddelelsen om at hun skal ha barn. Men det kunde det da umulig være –. Heve forlovelsen og forsvinne – det så jo nærmest ut efter brevet som det var det hun mente å gjøre – for eksempel fordi hun bilte sig inn han vilde føle det som noget så pinlig, hvis de måtte gifte sig i hui og hei – nei, det vilde nu likevel ikke være likt Lucy. Var det det som stod på, så vilde hun nok snarere ha skrevet for å si ham, de måtte gifte sig med det samme. Ja for så gal kunde hun da umulig være så hun gikk bort og gjorde sig noget –? Hjertet støkket i Paul ved tanken. Å nei, men det fant ikke Lucy på – ta livet av sig når man er forlovet med en mann som man vet holder av en, og bryllupet er fastsatt til om nogen måneder – nei, nei –.
Men han vilde være fordømt om han skjønte et eneste plukk –.
– Han skulde jo la være å tenke på det jo – fikk da greie på allting når han kom til Kristiania imorgen –.
– Kunde de ha været vemmelige mot henne, nogen, kunde hun ha misforstått noget som hans mor hadde sagt eller gjort – hadde hun for eksempel møtt Lillian på gaten og Lillian ha sagt noget –?
Anonyme brever – kunde det være det? Han hadde da ikke været uforsiktig og været sammen med nogen Trondhjemsdamer slik at der kunde laves et nummer ut av det? Ikke det han selv visste iallfall. Eller om det bare var den misstemningen som hadde været mellem 275dem sist han var nede – hadde hun gått og fantasert om det, til den stakkars ungen hans var blitt rent tullet i hodet –.
Han tok op brevet og leste det igjen – stakkars Lucy, iallfall så hadde hun vel hatt det forferdelig vondt, før hun kunde finne på alt dette sludderet –.
«Jeg begriper ikke et grand!» sa han til Alster.
«Neimen nu får du vel greie på det imorgen da. Hvad du syns – du kunde igrunnen likegodt ta sykkelen og stikke op til den fyren oppe ved Selsbak, han vil jo absolutt tale med en av oss selv. Og skal du bli sittende her, så blir du bare sittende og tenke på det der brevet hennes. Og så kan du like gjerne kjøre hjem og si til Karen at du reiser – så hun tar tøiet ditt før mitt –.»
Paul nikket: «Ja – takk –.»
*
Han hadde omtrent ikke lukket et øie på toget om natten. Og med det samme han hadde fått værelse på hotellet og vasket sig, ringte han op blomsterforretningen. En ukjent sørlandsk pikestemme svarte i telefonen:
«Frøken Arnesen – nei, hun er ikke her, hun sluttet for en uge siden. Nei, jeg ved ikke noget om hvor hun er hen –.»
Så styrtet han avgårde op til hennes losji i Linstows gate. Det var fru Skaaning selv som lukket op, morgenuflidd, åpenbart uhyre forbauset over å se Selmer stå der:
«Men gid – er De i byen nu da! Ja værsgod og gå inn – dessverre så har jeg ikke fått gjort istand enda, jeg håber riktig at De undskylder –.»
«Er Lucy inne?»
«Nei frøken Arnesen, hun er da reist, hun – reiste iforgårs, til Bergen tror jeg. Såvidt jeg vet altså, så reiste hun visst ifølge med denne Løvstø –»
Løvstø – Løvstø –. Paul syntes han hadde hørt navnet. En fyr som hadde kommet bort og hilst på Lucy engang, ifjor høst hvis ikke han husket feil, da han og hun var innom på Frognersæteren. Der hadde sittet et følge ved et bord et stykke borte, og en av mannfolkene 276hadde kommet bort til dem og hilst på henne –. Fra Carlingperioden vilde han ha anslått fyren til å være – tro om ikke Lucy hadde sagt han het Løvstø –. Men han vilde ikke kunne kjenne igjen fyren, om han datt over ham –.
«Løvstø?» spurte han fru Skaaning. Han var positivt viss på at Lucy hadde iallfall aldri nevnt det navnet hverken før eller siden.
«Ja frøken Arnesen har jo været endel sammen med ham da i det siste – han kom hit og hentet henne og sånn. Og nu i det siste, siden det blev forbi mellem frøken Arnesen og Dem da, så har han jo været her nokså ofte – jeg hadde virkelig nærmest det inntrykk, jeg da, at hun hadde gitt ham håb i det siste –»
«Forbi – vår forlovelse har aldeles ikke været forbi – hvordan er De kommet på den idé, fru Skaaning, at det skulde være forbi mellem frøken Arnesen og mig?»
«Men gid! Jeg trodde så sikkert dere hadde slått op sist De var i byen, jeg. Ja det trodde jeg virkelig –!»
Den redebonne rødmen som Paul selv var så rasende over, drev over hans ansikt. Jamen måtte hun ha nogen merkelige ideer om opslagsteknikk –.
«Ja tenk, det trodde jeg. Jeg syntes jeg forstod på frøken Arnesen at dere hadde slått op –.»
Nei, hun visste ikke frøken Arnesens adresse – den fikk han visst snarest hos denne veninden hennes, frøken Johnsen –.
*
Paul var nede i trappen, da fru Skaaning kom ut og ropte på ham, løp ned til ham:
«Er ikke disse Deres, De, Selmer? Jeg tenkte på det sist De var i byen, at jeg skulde gitt Dem de tilbake, men så har jeg glemt det hver gang –»
Til sin dødedag husket Paul det – det halvrunde trappehuset hvor han stod like ved et vindu med røde og blå glass; gjennem en rute med matte stjerner i så han uten at han sanset det, ned på nogen bakgårder med trappeopganger og brandstiger.
Han tok imot de sammenrullede hansker, rullet dem op 277– de var lysegrå med sorte sømmer, flekket fiolett av kopiblyant: «Jo, de er mine – takk –» Aldri hadde Lucy kunnet la være å putte blyanten i munnen –.
*
Han tok en vogn op til Jonsa. Jonsa var på ferie.
*
Paul gjorde op på hotellet, gikk nedover Karljohan med håndkofferten i hånden. Der var et tog opover ved tretiden – så blev han nødt til å gå og drive på Hamar adskillige timer, men heller det – det var iallfall et fremmed sted. I byen holdt han ikke ut å være –.
På Jernbanetorvet skrådde plutselig Hans bort imot ham:
«Hvadfornoe! Er du i byen –?»
«Ja som du ser. Jeg blev nødt til å ta en snartur ned.»
Brødrene fulgtes sammen inn på stasjonen. Forhallen var et røre av jegere og bikkjer – utenfor på perrongen gneldret og kvinket og gjødde hunder i kasser. Å fan, togene kom til å kjøre søkka fulle idag. De hilste på kjente i forbigående, så Paul og så Hans, men snakket ikke med nogen.
«Du Hans» – brødrene gikk op og ned på perrongen. «Jeg vil like gjerne at du ikke sier til mor eller nogen at jeg har været i byen. Siden jeg ikke fikk tid til å se utover –
– Det er i anledning Lucy, forstår du. Ja – hun har altså slått op da.»
Hans så på ham – blev rød og langsomt rødere.
«Så–å –» sa han bare, ganske sakte.
I det samme måtte Paul springe på toget. Han stod ved et vindu i korridoren – Hans ventet nedenfor. Det siste Paul så, var brorens ansikt med det rare, forlegne uttrykket.
Han fikk anbragt håndkofferten sin og hengt op regnfrakken i hjørnet ved døren – kupeen var full av herrer. Så gikk han ut i korridoren og stod ved et halvåpent vindu.
Hans – kunde han vite noget – gutten blev så rød og rar. Nei, fy fans skinn –. Men han visste jo absolutt 278ingenting. Ante simpelthen ikke hvad noget av det altsammen betydde. Hun hadde været sammen med Sigmund, iallfall en gang efter bryllupet – de to hadde været venner visstnok. Det var jo komplett idiotisk forresten, at ikke han hadde reist ut på Linløkka – om de visste noget der. Gud fader forbarme sig, for et naut han formodentlig hadde været – han hadde jo simpelthen tapt hodet fullstendig og bare rømt fra byen som en elendig kryster –. Men Lucy, Lucy, Lucy – hvad er det for noget? Jeg står jo fullkommen i mørke –.
Lucy – hadde han tatt aldeles feil av henne da – var hun en ganske almindelig tøsepike – nei, jeg kan ikke tro det, ikke nu heller. Men da skjønner jeg ingenting. – Lucy, hvad er det for no – og så denne Løvstø, hvad er det for en størrelse, hvad har han med det –?
Nei fy til rakkeren – det går ikke an å tenke slik –.
Tobakksrøken fylte hele vogngangen – alle kupeer fulle av fyrer som lo og snakket om bikkjer og jakt og jaktterreng. – Forresten, det er like bra slik – skulde bare mangle jeg satte mig ned et sted og gav mig til å skrike –. Å, men Lucy – hvad er det du har gjort da, Lucy – Lucy min?
Han kjente den lille myke ballen i frakkelommen hanskene.
– Bygdønes bad og den lysegrønne spireahekken mot vannet som lå hvitt av sol utenfor. De to satt ved et lite gulmalt blikkbord som rugget mens Lucy satt med albuene på det, studerte smørbrødseddelen og suget på kopiblyanten hans –.
Den grisne granskog på myrene ovenfor Lillestrøm drev forbi kupévinduet. Paul tok de sammenrullede hansker op av lommen, kylte dem ut av kupévinduet inn mot skogen –.
Det blev sgu ikke ham som gråt når det ikke nyttet noget lell – det blev sgu ikke ham som gråt nei –. Men Gud hjelpe mig om jeg skjønner et eneste grand –.
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Gymnadenia er den første av to romaner om Paul Selmer og hans vei til katolisismen.
Paul strever med overgangen fra ung til voksen. Hans oppvekst har vært preget av motsetningene mellom et borgelig oppvekstmiljø og en frisinnet fraskilt mor. Langsomt erkjenner han for seg selv at han søker etter noe han ikke helt vet hva er, og han drages mot den katolske kirken.
Romanen handler også om kjærlighet, forhold og ekteskap.
Gymnadenia ble utgitt første gang i 1929. Denne utgaven følger teksten i Romaner og fortellinger fra nutiden, bind 6, 1949 (Oslo/Aschehoug).
Forfatteren og samfunnsdebattanten Sigrid Undsets betydning for norsk og internasjonal litteratur- og samfunnshistorie er uomstridt. Hennes omfangsrike produksjon favner romaner, noveller, essaysamlinger, helgenbiografier, artikler og selvbiografiske skrifter.
For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.