Danserinden

av Helene Dickmar

Forord

Hanna Butenschøns forfatterskap har – etter hundre år – blitt gjenstand for en bemerkelsesverdig ny interesse. To av hennes romaner (Psyche, 1906, og Det gyldne bæger, 1910) og to av hennes skuespill (Korsvei, 1901, og September, 1903) har allerede en tid kunnet leses i e-versjon her på Bokselskap. I tillegg har Jorunn Hareide løftet frem hennes lenge neglisjerte litterære essays om den moderne norske litteraturen (Ibsen, Bjørnson, Hamsun, Heiberg), og da fremfor alt «kvindespørsmålet». Også disse arbeidene kan leses i godt selskap (Bokselskap). Den foreliggende utgaven av romanen Danserinden fra 1918 bidrar i høy grad til å komplettere bildet av et forfatterskap som fortsatt fortjener oppmerksomhet. Hareides litteraturhistoriske innledning gir oss en perspektivrik inngang til den opprørende historien om et patriarkalsk ekteskap, som interessant nok formidles av en mannlig forteller. Hennes kommentarer til enkeltheter i teksten bidrar dessuten til å utligne de hundre årene som er gått siden romanen var ny og oppsiktsvekkende, ikke minst gjennom påvisningen av en intertekstualitet som dagens lesere ellers lett vil kunne gå glipp av.

Ida Kørner har stått for kollasjonering av teksten, og Ellen Nessheim Wiger har hatt ansvar for tekstkoding og publisering.

Oslo i november 2022
Jon Haarberg

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Danserinden

Danserinden (1918) var Hanna Butenschøns femte og siste roman, i likhet med hennes øvrige romaner og tre dramaer utgitt under psevdonymet Helene Dickmar.

Romanen handler om en bunn ulykkelig kvinne, som lever i et nesten bokstavelig talt drepende ekteskap. Den unge prestefruen er nærmest ektemannens slave, må underkaste seg hans vilje i ett og alt, og undertrykke sin sterke kunstneriske trang.

Som undertittelen «af dr. Gerhard B.s efterladte optegnelser» antyder, er romanen skrevet som en jeg-fortelling, nærmest i form av noen kommenterte erindringer med en liten rammefortelling.

Les mer..

Om Helene Dickmar

Pseudonym for Hanna Butenschøn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.