Emilie Diriks

1810–1843

Emilie Diriks var datter av statsråd Christian Adolph Diriks (1775–1837) og Maren Cathrine Tax (1872–1948). Hun bodde hele sitt liv i Christiania og ble aldri gift.

Emilie Diriks er kjent som Camilla Colletts venninne fra ungdomstiden, og stort sett alt vi vet om henne stammer fra tekster av og om Camilla Collett. Dessuten får man et fint innblikk i hennes følelsesliv og karakter ved å lese den omfattende brevvekslingen mellom Emilie og Camilla fra 1835 til Emilies plutselige død 33 år gammel i 1843.

Emilie vokste opp med fire søstre og tre brødre. Hun hadde et nært forhold til den yngre søsteren Natalie. Emilie og Natalie førte et rolig og tilbaketrukket liv i hjemmet: de sydde, spilte piano, leste og skjenket te. Det mest innholdsrike som skjedde i Emilies liv var trolig hennes vennskap med Camilla Collett. Hun var Camilla Colletts betrodde venninne i en årrekke, og sammen reflekterte de over mye, ikke minst over livet som datter og kvinne i et velhavende hjem i 1830-årene.

Utover brevene til Camilla Collett kjenner vi bare til at Emilie Diriks skrev i det håndskrevne tidsskriftet Forloren Skildpadde (1837) som hun redigerte sammen med venninnen. For Camilla Collett ble det starten på en karriere som forfatter og debattant; for Emilie Diriks ble Forloren Skildpadde et dristig gløtt ut av stuelivet.


Tilgjengelig tekst i bokselskap.no:
Forloren Skildpadde

Alle forfattere