Brev 1852–63

av Camilla Collett

Forrige Neste

[Våren 1861]. Brev til Oscar Wergeland

Brevs. 5

Opplysninger om brevet:
Skrevet i Christiania. Brevet er skrevet på den blanke siden av konsept til brev fra Collett til Paul Hansen Birch [våren 1861], samt på begge sider av en løs lapp.
Datering: Brevet er udatert, men har senere blyantpåskrift: «Våren 1861». Årstallet bekreftes av omtalen av hennes «sidste Brev og Bog sendt i Januar», dvs. brevet 2. januar 1861, og at Robert og Alf Collett ble studenter i 1861.

Kjere Oscar. Jeg benytter medfølgende Koncept‹e› til General BirchGeneral Birch] Paul Hansen Birch (1788–1863), generalmajor og leder av selskapet Eidsvollsgalleriet for ikke at gjentage noget, da det maaskee kunde interessere Dig at vide at der er Udsigt til et bedre Portrait af FaderFader] Nicolai Wergeland (1780–1848), prost og forfatter end det Misfoster der nu hænger i Samlingen. Udfaldet kan jeg endnu ikke melde Dig. Hovedsagen med min Skrivelse til Dig – den 3die ubesvarede – er dog at forespørge om Du har faaet mit sidste Brevmit sidste Brev] brevet til Oscar Wergeland 2. januar 1861 og BogBog] Fortællinger, P.F. Steensballe, Christiania 1861 sendt i Januar med Pakkeposten og Grunden til at det ikke fortjener et Svar da det dog indeholder et Spørgsmaal af nogen Vigtighed.

Fra LooftLooft] Heinrich Arnold Thaulow Looft (1820–66), sekretær, Colletts fetter har jeg nylig erholdt et Brev,Brev] Vi kjenner ikke til dette brevet. hvori han siger at der nu arbeides raskt paa Henriks Portrait efter den Photographie jeg bragte med ned i Sommer og han tror det vil blive heldigt. Conditionerne for et saadant lithographeret Portrait er for Pladen 50 Rgsd. (25 Spd) og for hvert 100 Aftryk 15 Rsd (7) Spd Jeg bestilte 200 Exemplarer, (hvilket tilsammen udgjør 40 Spd) der dog forhaabentlig snart blive udsolgte og kræve en nye Reqvisition. Salget bør overdrages Stensballe,Stensballe] Peter Fredrik Steensballe (1821–95), forlegger, utga Colletts Fortællinger i 1861 efter de gjeldende Betingelser hvorom jeg nærmere skal forhøre mig. Hvorvidt Du ifølge et engang til mig givet Løfte vilde lade denne lille Indtægt indflyde i min tynde Kasse, det henstiller jeg ganske til Dit Godtbefindende, jeg gjør ingeningen] siste ‘n’ rettet fra ‘t’ ved overskriving Krav paa saadant.

Du seer at jeg paatænker en Tour ned til Kjøbenhavn. Det er i nogle literaire Anliggender der uden min Nærværelse vanskelig vil ordnes tilfredsstillende. Jeg havde endog en lille Tanke om at gaa over Christiansand for at aflægge Dig et Besøg i Dit nye Hjem. Men der 2gives desværre ingen Mulighed i at komme derfra ned til Kjøbenhavn, saa den Fugl maa jeg lade flyve. Det havde været høist interessant at see Din nye Huusholdning og den opblomstrende Slægt. Her har været en temmelig trist Vinter, megen Sygdom, liden Selskabelighed. Jeg og Mine holder os temmelig raske. GutteneGuttene] Robert (1842–1913), Alf (1844–1919), Oscar (1845–1911) og Emil (1848–1904) voxe kraftig til, Alf og Robert blive Studenter til Sommeren. Jeg boer nu temmelig godt og smukt i Fayes Gaard – men kun i 2 Værelser, det 3 leies bort, til Mathilde Knudsen,Mathilde Knudsen] Mathilde Elise Knudsen (1839–1916), ugift der har alting i Huset, paa denne Maade kan jeg bære Leien 3Hun er meget hyggelig at have, snild og nøisom, og jeg troer hun er ligesaa tilfreds.

I det Haab at jeg tør erholde et Svar inden jeg drager ned, ønsker jeg Dig et hjertelig Levvel, med Hilsen til Din unge KoneDin unge Kone] Caroline Cecilie Adelaide Wergeland (1841–74), født Hagemann, gift med Oscar Wergeland og Børnene.Børnene] Alette Wilhelmine (1845–1910), Ragnhild (1847–1922) og Ebba (1852–1907), Oscar Wergelands døtre

Photographien af Henrik, der beroe‹r› hos BærenzenBærenzen] Antakelig Emil Bærentzen (1799–1868), portrettmaler og litograf, stifter av Em. Bærentzen & Co i København skal jeg bringe med og lade Olsen & ThomsenOlsen & Thomsen] Olsen & Thomsens Photographiske Atelier i Christiania. Det ble drevet av Christian Olsen og C.C. Wischmann. faa den. Lykkes Lithographien, saa synes mig enhver yderligere Kopieren af hin blive overflødig.

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brev 1852–63

Samlingen inneholder 70 brev skrevet av Camilla Collett i perioden fra januar 1852 og til våren 1863. Perioden begynner med at Collett var blitt enke i desember 1851, fortsetter med at hun etablerte et nytt liv for seg og sine fire sønner, og slutter med forberedelsene til en lenger utenlandsreise sensommeren 1863.

Mens brevene fra 1852 til 1857 tegner et bilde av hvordan Collett etablerte en ny tilværelse for seg selv og sine nærmeste, er brevene i den siste delen preget av et rikere sosialt og litterært liv.

Les mer..

Om Camilla Collett

Collett var en av de første i Norge til å benytte termen feminist. Hun argumenterte for at kvinner og menn er ulike, men likeverdige og hverandres åndelige partnere. Kvinnefrigjøring er derfor et anliggende for alle, kvinner som menn. Menn skal vise kvinner at deres verd blir erkjent og respektert, men kvinner må frigjøre seg selv gjennom aktiv selvrefleksjon.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.